واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: استاد حجتي؛ بنيانگذار علوم قرآني در دانشگاه/ 12عضو هيأت علمي دانشگاه تهران:درك ضرورت معارف قرآني عامل مؤثر در ورود استاد حجتي به علوم قرآني است
گروه انديشه: يكي از عوامل مؤثر وارد شدن استاد سيدمحمدباقر حجتي به رشته علوم قرآن و حديث، علاقه ايشان به درك فرهنگ و معارف قرآني است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، «عبدالهادي فقهيزاده»، دكتراي علوم قرآن و حديث، استاديار گروه علوم قرآن و حديث دانشكده الهيات دانشگاه تهران، مدرس دانشكده مذاهب اسلامي و نويسنده كتابهاي «پژوهشي در نظم قرآن» و «علامه مجلسي و فهم حديث»، در گفتوگو با سرويس انديشه در مورد شخصيت علمي استاد «سيدمحمدباقر حجتي»، ضمن بيان مطالب فوق، در پاسخ به اين سؤال كه چرا دكتر حجتي را بنيانگذار علوم قرآني در دانشگاه ميدانند؟، گفت: استاد حجتي قبل از اينكه دانشگاهي باشد، دانشآموخته حوزه تلقي ميشود. او سالها در مدرسه مروي تهران طلبگي كرد و از شاگردان شهيد مطهري بود.
وي افزود: پدر و پدربزرگ او از علماي دين بودند. به ويژه پدربزرگش كه در دوره رضاخان به قتل رسيد و من زندگي او را در تلويزيون جمهوري اسلامي ديدم، نامش آيتالله «سيدمحمدباقر حجتي» بود. استاد حجتي چند ماه بعد از وفات پدربزرگش به دنيا آمد و پدرش نام پدر خود را بر او گذاشت.
فقهيزاده با اشاره به سه عامل در رشد شخصيت علمي استاد حجتي، گفت: پرورش در خانواده روحاني، اهل علم بودن و طلبگي طولاني در حوزه علميه و ورود به دانشگاه الهيات، سه عامل به وجود آمدن شخصيت علمي استاد حجتي است كه ما بعد از سالها تحصيل به تازگي شاهد بازنشستگي وي از فعاليتهاي رسمي و اداري بوديم كه اميدواريم جامعه علمي ما از وجود پربركت او بهرهمند باشد.
نويسنده كتاب «علامه مجلسي و فهم حديث»، در مورد ورود استاد حجتي به دانشكده الهيات اظهار كرد: سابقه اين مسأله به قبل از انقلاب برميگردد. رشتهاي در دانشكده الهيات داير بوده به نام فرهنگ عربي و علوم قرآني كه بيشترين تأكيد اين رشته بر فرهنگ عربي و زبان عربي بود. بسياري از برجستهترين استادان زبان عربي كشور در حقيقت فارغالتحصيلان فرهنگ عربي و علوم قرآني بودند، از جمله دكتر «آذرنوش»، دكتر «حريرچي» و ... . اما رشته علوم قرآن و حديث با تشخصي كه الان در فضاي علمي كشور پيدا كرده است، مرهون تلاشهاي دكتر حجتي است، هر چند عدهاي ديگر در اين امر مؤثر بودهاند.
وي يادآور شد: شايد نخستين سابقه اين كار به چيزي بر گردد كه من از خود استاد شنيدم. وي عليرغم اينكه در فلسفه خيلي موفق بوده و نزد استادان برجستهاي طلبگي و شاگردي كرده بود، فرمود من در دانشكده الهيات ديدم كه دانشجويان حتي نميتوانند قرآن را بخوانند. من از رياست وقت دانشكده اجازه گرفتم تا قرائت قرآن تدريس كنم. اينگونه بود كه بلافاصله بعد از انقلاب با ابتكاري كه به عمل آمد، رشته علوم قرآن و حديث در دانشگاه و براي نخستين بار در دانشكده الهيات و معارف اسلامي دانشگاه تهران داير شد و بعدها به جاهاي ديگر گسترش پيدا كرد.
استاديار دانشكده الهيات در مورد عوامل مؤثر در وارد شدن استاد حجتي به رشته علوم قرآن و حديث، گفت: شايد عوامل مؤثر در اين امر علاقه استاد و درك ضرورت فرهنگ و معارف قرآني است. عامل مهم ديگر اين است كه من بارها از استاد شنيدم كه مسائل مهمي وجود دارد كه براي فرهنگ ديني مؤثر است كه متأسفانه چندان كه بايد در حوزههاي علميه به آن پرداخته نشده بود.
نويسنده كتاب «پژوهشي در نظم قرآن» تصريح كرد: شما دوران قبل از انقلاب و بعد از انقلاب را نگاه كنيد كه چه تحول چشمگيري رخ داده است. بعد از انقلاب توجه به قرآن و حديث در حوزهها جاي خود را باز كرده است. اما قبل از انقلاب وضعيت اينگونه نبود و بيشترين توجه و تمركز مطالعات فضلاي حوزه علميه متمركز بر فقه و اصول بود.
اين مدرس دانشگاه خاطرنشان كرد: اين ابتكار عمل در حقيقت رشته علوم قرآن و حديث را به عنوان يك رشته آكادميك مطرح كرد تا مورد توجه محققان دانشگاهي غير طلبه قرار گيرد و به هر حال فعاليتهاي ارزندهاي در اين مسير صورتبندي شود و صدها پژوهش مستقل دانشگاهي فقط بعد از انقلاب در رشته علوم قرآن و حديث به چاپ برسد كه اگر اين رشته نبود، خبري از اين مطالعات شايد جز در مواردي استثنايي نبود.
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]