واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تحليل رهنمودهاي مقام معظم رهبري خطاب به دانشگاهيان توليد علم ، معركه گيري فيلسوفانه نيست!
خبرگزاري جمهوري اسلامي(ايرنا)-گروه تحقيق و تفسير خبر-آرش پاك انديش: مسأله توليد علم ، يك معركه گيري فيلسوفانه نيست كه گروهي از دانشمندان گرد هم آمده و فلسفه بافي كنند.
از ملزومات جامعه دانشگاهي معطوف كردن نگاه خود بر محيط پيراموني و سعي در ارتقاي آگاهي و دانش مردم است، اين در حاليست كه چنين مساله اي تاكنون از سوي دانشگاهيان مورد غفلت قرار گرفته و نيازمند مطالعه و كاووش است. با نگرشي نو به مفهوم گفتمان جنبش نرم افزاري و توليد علم، مي توان نارسايي ها درصفوف متعدد نظري و عملي را در قلمرو معرفت شناسي مورد بازسازي و ترميم قرار داد. با توجه به فضاي سياسي كشور و گفتمان رسمي كه اين دوره را دوره عدالتمحور ناميده است، يكي از محورهايي كه دانشگاهيان و محافل آكادميك ميتوانند در آن فعاليت كنند اين است كه تحقق عدالت و چگونگي شكل گيري آن را در حوزههاي مختلف مورد بررسي قرار دهند. پيگيري اين خواست ميتواند يكي از رويكردهاي نوآورانه در اين دوره باشد. در درون دانشگاه بر تشكل ها و گروه هاي دانشجويي فرض است كه به منظور نهادينه ساختن مولفه ها و شاخصه هاي گفتمان عدالت و پيشرفت اهتمام جدي بنمايند و با در نظر گرفتن جوهر اين گفتمان و شيوه تحقق آن به ارائه راهكارهاي نظري و عملي در قالب كانونهاي مطالعاتي گسترده پرداخته و در كنار توليد علم به تهيه منشوري مدون براي گفتمان سازي غالب در سطح جامعه همت گمارند.
نخبگان دانشجويي مي توانند به عنوان حاملاني امين براي تحقق فرامين مقام معظم رهبري درمقوله توجه بر توليد علم، در قامت سرمايه هاي تاثيرگذار و گرانسنگ اجتماعي فعال شوند و در كليه تحولات علمي نقش جهتدهنده به افكار را ايفا نمايند.
امروز دانشجوي فرهيخته ايران اسلامي به واسطه بيداري و احساس مسئوليت ناشي از حاكميت تفكر اصولگرايي، يا در پي بازخواني آرمانها و اهداف بلند انقلاب اسلامي است و يا در پي خلق انديشه اي نو براي پويايي و پيشبرد آن، و در اين راه دريافته كه مي بايست مكتب اجتماعي و جهت حركت فعاليت ها و نگرش هاي خويش را بر پايه هاي فلسفي و نظري خاصي قرار دهد و هويتي را انتخاب نمايد كه در متن فرهنگ و تاريخ جامعه و مردم ريشه دوانيده باشد.
"پيشرفت و عدالت" گفتمان اصلي دهه چهارم انقلاب نام گرفته است. در همين زمينه رهبر معظم انقلاب متذكر شده اند كه :«عنصر پيشرفت، بايد نگاه ما را به استعدادهاي بيشمار پراكنده در ميان ملت، معطوف سازد و ظرفيتهاي توليد و خلاقيت و درخشش توانائيهاي گوناگون در همهي زمينهها را در نگاه ما برجسته كند. و عنصر عدالت بايد نابرخورداران از فرصتها و توانائيهاي كشور را، از اين مواهب الهي و عمومي برخوردار سازد.[1]
آري در حقيقت مقام معظم رهبري براي ملتي كه داعيه تمدن سازي دارد، شايسته نمي بينند كه تنها تغذيه كننده توليدات علمي ديگران باشد، بلكه زيبنده چنين كشوري اين است كه ضمن اينكه از دست آوردهاي علمي ديگران استفاده مي كند، خود نيز به خلاقيت، نوآوري و توليدات علمي جديد همت گمارد و راهبرد نهضت علمي و جنبش نرم افزاري را وجهه همت خود در تمامي عرصه ها قرار دهد. مقام معظم رهبري در تبيين اين مطلب مي فرمايند: «امروز همه همت ما اين است كه نه فقط علم، بلكه فرآورده هاي علمي و تكنولوژي و خرده تكنولوژي را از آنها ياد بگيريم و از آنها تقليد كنيم؛ اين كاري نيست كه يك ملت بايد به آن همت بگمارد. البته اين كارها بايد بشود و چاره اي نيست. وقتي انسان چيزي را ندارد، آن را از كسي كه دارد، مي گيرد. وقتي ساخت آن را بلد نيست از كسي كه بلد است ياد مي گيرد. در اين شكي نيست، اما بايد راه نو و فكر نو و بن بست شكني را وجهه همت خود قرار دهد.[2]
از اين روي در جامعه دانشگاهي تعميق و معرفت و گسترش آگاهي ها از جريانات كنوني جامعه و ظرفيتها و خطراتي كه آن را تهديد مي كند و اتخاذ موضع مناسب در قبال آنها امري ضروري است.
در همين راستا حكايت خبرسازي و خبره سازي نيز در فرآيند رفتاري دانشجويان از جمله مسائلي است كه پرداختن بدان مي تواند دانشگاه را از افتادن در دام الگوهاي غربي و فرهنگ ترجمه پروري بازدارد. لذا مي توان يادآور شد كه درپي شكست راهبردهاي افراطي داعيه داران اصلاح گري و مرثيه سرايان جنبش دانشجويي ، طيف وسيعي از فعالان سياسي، درعين تعلق به مباني نظام ديني، از درك صحيح تفاوتهاي اين نظام با الگوهاي ليبرال دمكراسي، درمانده و در معرض الگوهاي جايگزين نظير "جبهه دمكراسيخواهي و حقوقبشر" گرفتار آمدهاند. به عنوان مثال در دوره اوج جولان تفكر ليبراليسم آنچه كه در خصوص سكون نخبگان مطرح مي شد، تنها القائات منفي بود كه انتظار ميرفت گفتمان غالبي كه در جنبش دانشجويي قدرت داشت از شدت اين خبرسازي هاي بي اساس مي كاهيد و بجاي شتاب بخشيدن به آن، مسير حركات افراطي را با خبره سازي و كادرسازي نخبگان جهت مي بخشيد.
بنابراين حركت عظيم انقلاب اسلامي كه منادي نظام سازي و تمدن سازي با مباني، اصول و ارزشهاي جديد مي باشد، شايسته است كه مقلد نبوده و بتواند در حوزه هاي مختلف و ابعاد گوناگوني كه براي اداره يك جامعه و يك كشور به نحو علمي لازم است به نوآوري و نوانديشي بپردازد.
پي نوشت ها:
[1]- پيام رهبر معظم انقلاب اسلامي به مناسبت آغاز به كار هشتمين دوره ي مجلس شوراي اسلامي (7/3/1387)
[2]- فرمايشات مقام معظم رهبري، مورخ 3/7/1381
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 361]