واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: اجراي ماليات برارزش افزوده و حذف قانون تجميع عوارض
عرفانيان- قرار است از امروز قانون ماليات برارزش افزوده اجرا و همزمان كانون تجميع عوارض حذف شود و اين مسئله اين روزها يكي از مهم ترين موضوعات مورد بحث در محافل كارشناسي است. ماليات بر ارزش افزوده نوعي ماليات غيرمستقيم است كه به صورت چندمرحله اي از اضافه ارزش كالاهاي توليدشده در مراحل مختلف توليد و توزيع اخذ مي شود. سابقه اجراي اين نوع ماليات به سال ١٩٥٤ در كشور فرانسه برمي گردد و درحال حاضر بيش از ١٣٠ كشور دنيا از اين نوع ماليات استفاده مي كنند. در كشور ما نيز پس از فرازوفرودهاي بسيار لايحه ماليات بر ارزش افزوده در مجلس تصويب شد و وزارت امور اقتصادي و دارايي به اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده از امروز مكلف شد. در همين خصوص گفت وگويي داشتيم با محمود وحدتي، مديركل امور مالياتي استان خراسان رضوي و همچنين محمدتقي تهرانيان، مشاور امورمالياتي كه مطالعه مي فرماييد.
چه كساني مشمول ماليات بر ارزش افزوده مي شوند؟
محمودوحدتي، مديركل امور مالياتي خراسان رضوي در گفت وگو با خراسان گفت: ماليات بر ارزش افزوده نوعي ماليات غيرمستقيم و ماليات برمصرف است كه از ١/٧/٨٧ اجرايي مي شود؛ افراد مشمول اين نوع ماليات كليه واردكنندگان و صادركنندگان و فعالان اقتصادي هستند كه بيش از ٣ميلياردريال در سال فروش داشته باشند. وحدتي در ادامه توضيح داد كه در كشورهاي ديگر نرخ هاي ماليات بر ارزش افزوده بالاي ٢٠درصد ١٥ و ١٠ و ٧ درصد است و در ضمن اكثر كشورها چندنرخي هستند و دربرخي كشورها ٥ نرخ براي ماليات بر ارزش افزوده وجود دارد.
٥/١درصد ماليات به علاوه ٥/١ درصد عوارض شهرداري
مديركل امورمالياتي خراسان رضوي در ادامه گفت: در كشورما ٥/١درصد ماليات و ٥/١ درصد عوارض شهرداري جمعا ٣درصد در هنگام عرضه كالا به مصرف كننده از وي دريافت مي شود.
نحوه دريافت ماليات در چند مرحله
وي درادامه با ذكر مثالي توضيح داد، فرض كنيد فردي كالايي را ١٠٠ تومان مي خرد چون در اين جا حكم خريدار را دارد ٣ تومان معادل ٣درصد ماليات مي دهد و سپس عملياتي روي كالا انجام مي دهد كه به يك كالاي جديد تبديل مي شود و ٢٠٠ تومان آن را مي فروشد اين جا ٦ تومان ماليات از خريدار مي گيرد و ٣ تومان قبلا ماليات پرداخت كرده كه از ٦ تومان كسر مي شود و ٣ تومان را به دارايي مي دهد، نفر بعدي بنكدار است و ٣٠٠ تومان كالا را مي فروشد، مالياتش مي شود ٩تومان، ٩تومان را از مصرف كننده مي گيرد و ٦ تومان قبلا پرداخت كرده است و ٣ تومان را به اداره دارايي مي دهد، بنابراين ماليات نهايي را مصرف كننده پرداخت مي كند.
اثرات تورمي ماليات بر ارزش افزوده در ايران صفر است
مديركل امور مالياتي خراسان رضوي در پاسخ به اين سوال كه اثرات تورمي ماليات بر ارزش افزوده در كشور چقدر است، گفت: اثرات تورمي كه تابع يك سري شرايطي است، در ايران استثناء است. به چند دليل مطالعات و نظرات نشان مي دهد كه اثرات تورمي درحد صفر است و يك سري واكنش هاي خفيف را- چون شروع يك كار جديد است- دارد مطالعات صندوق بين المللي پول روي ٣٥ كشور نشان داده كه در ٢٢ كشور اجراي ماليات بر ارزش افزوده تاثير عمده اي در قيمت كالاها و خدمات نداشته است و ٨ كشور با تغيير در شاخص قيمت كالاها به صورت ناچيزي روبه رو شده اند و فقط يك كشور بوده كه پس از اجراي ماليات برارزش افزوده، با افزايش زيادي در قيمت كالاها مواجه شده است ضمن اين كه نرخ ماليات بر ارزش افزوده در اين كشورها بالاي ١٠درصد بوده است. وحدتي در ادامه گفت: بنا به تحقيق استادان دانشگاه تهران چنان چه نرخ ماليات بر ارزش افزوده ٧درصد باشد ٥/٠ درصد اثر تورمي دارد. وي افزود: در كشور ما با توجه به نظر محققان چند عامل تورم را تهديد مي كند اول اين كه هم زمان با اجراي ماليات بر ارزش افزوده قانون تجميع عوارض حذف مي شود كه با همان نرخ ٣درصد اجرا مي شد و عامل ديگر اين كه ٤٨ درصد از سبد كالاي خانوار مشمول اين ماليات نمي شود و عامل سوم اين كه كساني كه بيش از سقف ٣ميلياردريال فروش دارند، شامل اين ماليات مي شوند يعني طيف وسيعي شامل اين ماليات نمي شوند.
عوامل توليد ماليات پرداخت نمي كنند
وحدتي در ادامه گفت: با كارآيي ماليات بر ارزش افزوده در اين سيستم هيچ گونه از عوامل توليد ماليات پرداخت نمي كنند وزياني متوجه آن ها نيست. ضمن اين كه با اين روش شفاف سازي مي شود و احتمال افزايش درآمدهاي مالياتي وجود دارد و ميزان واقعي ماليات مشخص مي شود وحلقه هايي كه مفقود بودند پيدا مي شوند، بنابراين هدف ما از اين روش اخذ ماليات فرهنگ سازي براي پرداخت ماليات است.
مزايا و معايب ماليات بر ارزش افزوده
محمدتقي تهرانيان، مشاور امور مالياتي در گفت وگو با خراسان مزايا و معايب قانون ماليات بر ارزش افزوده را تشريح كرد. تهرانيان مزاياي ماليات بر ارزش افزوده را راحتي و سهل الوصول بودن آن ذكر كرد و گفت: در اين روش هركس كه مصرف بيشتري داشته باشد، ماليات بيشتري پرداخت مي كند بنابراين از اين جهت كه افراد با درآمدهاي بالاتر و مصرف بيشتر ماليات بيشتري پرداخت مي كنند، به عدالت مالياتي نزديك تر هستيم. از سوي ديگر با توجه به حركت دولت به سوي اتكا به درآمدهاي غيرنفتي و افزايش سهم درآمدهاي مالياتي در بودجه كشور در اين نوع ماليات مي تواند سهم درآمدهاي غيرنفتي را افزايش دهد. تهرانيان در ادامه گفت: از جمله معايب اين قانون تورم زابودن اين ماليات در جامعه است. از طرف ديگر در شرايطي كه سيستم هاي حسابداري هنوز در كشور ما پايدار نشده است كار كمي دشوار مي شود. اين صاحب نظر در امور مالياتي در ادامه گفت: بايد فرهنگ مالياتي در كشور نيز نهادينه شود زيرا فرهنگ سازي در خصوص ماليات نقش مهمي در موفقيت و اجراي اين قانون دارد.
بنگاه هاي مشمول قانون بايد از طريق سايت خود را معرفي كنند
تهرانيان در ادامه افزود: بنگاه هايي كه تا سقف مشخص شده معاملات در سال انجام مي دهند بايد از طريق سايت معرفي شده اظهار كنند كه ماليات دهنده و يا ماليات گيرنده هستند.
بايد آموزش هاي لازم داده شود
تهرانيان به خراسان گفت: بايد به فعالان اقتصادي آموزش هاي لازم درخصوص ثبت عمليات حسابداري و همكاري با حسابداران رسمي داده شود.
كارگزاران بورس مودي مالياتي شناخته شدند
در همين ارتباط سخنگوي كانون كارگزاران بورس اعلام كرد: كارگزاران بورس به عنوان موديان مالياتي در ماليات بر ارزش افزوده در معاملاتي كه در بورس اتفاق مي افتد، شناخته شدند. اكبر زرگاني نژاد در گفت وگو با مهر از تشكيل جلسه مسئولان سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان امورمالياتي در خصوص ماليات برارزش افزوده سهام خبر داد. عضو شوراي كانون كارگزاران افزود: براساس تصميم گيري در اين جلسه كارگزاران بورس به عنوان موديان مالياتي در ماليات بر ارزش افزوده در معاملاتي كه در بورس اتفاق مي افتد، شناخته شدند. وي با بيان اين كه بنابراين كارگزاران بورس مودي مالياتي هستند و بايد اين نوع ماليات را اخذ و به صندوق دولت واريز نمايند، تصريح كرد: با توجه به اين امر ٣درصد نسبت به هزينه هاي معاملاتي از مشتريان خريدار و فروشنده (چه در خريد و چه در فروش) ماليات اخذ مي شود.
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]