واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقش رسانه ملي در مقابله با تجملگرايي و مصرفگرايي/ 5 شكوفه موسوي:بازنمايي تجملگرايي از نگاه ديني امر مذمومي است
گروه هنر: بازنمايي تجملگرايي از نگاه ديني امر مذمومي است لذا جلوگيري از رواج تجملگرايي و بازتاب آن در تلويزيون نيز از وظايف مهم و ضروري برنامهسازان است.
«شكوفه موسوي» سردبير راديو جوان، گروه جوان و ورزش در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) درباره معضل تجملگرايي گفت: در دنياي امروز رسانهها توانايي بحث، گفتوگو و برنامهسازي در اين حوزه را پيدا كردند. راديو نيز با توجه به اينكه رسانهاي شنيداري است و جايگاه خود را در بين مردم يافته و در كنار آنها حضور دارد از اين امر مستثنا نيست و ميتواند الگوي خوبي در اين مورد براي مخاطبان خود باشد و تاثيراتاش در كاهش يا گسترش اين مقوله غير قابل انكار است.
وي در ادامه افزود: تلويزيون به دليل اينكه رسانهاي تصويري، قابل دسترس و خانوادگي است بالطبع تاثيرات عديدهاي بر روي مخاطبان خواهد داشت. متاسفانه نمايش تجملگرايي در تلويزيون به يك امر عادي مبدل شده است. اسرافها و بزرگنماييهايي كه در سريالهاي تلويزيون شاهد هستيم گواه اين مدعاست كه گاهي در اين مورد سهلانگاريهايي از سوي برنامهسازان صورت ميگيرد.
سردبير راديو جوان تصريح كرد: اگر هم در سريال يا برنامهاي قصد آموزش نكات اخلاقي، ديني و فرهنگي در ميان باشد به دليل وجود عناصر تجملگرايي و اشاعه مصرفگرايي، پيامهاي آموزنده تحتالشعاع اين عناصر قرارگرفته و از نظر پنهان ميشود.
وي در پاسخ به اين پرسش كه تلويزيون چقدر تلاش ميكند تا با اين معضل برخورد كند، عنوان كرد: اين مسئله نسبت مستقيمي به نگرش مديران رسانه دارد. بدين منظور بايد ديدگاههاي بلند مدتي را پايهريزي كرد و با هدف القاي آموزش دقيق و برنامهريزي مناسب به نتيجه مورد نظر دست پيدا كرد.
سردبير برنامه جوان و ورزش با بيان اين مطلب يادآور شد: متاسفانه در برخي موارد حساسيتها نسبت به ارزشهاي اخلاقي كاهش پيدا كرده و اين مسئله شايد به دليل سادهانگاريي است كه در بخش از برنامهسازي صورت ميگيرد و موجب ميشود سريالي توليد و پخش شود كه مروج فرهنگ غلط تجملگرايي است.
وي درباره تاثيرات تلويزيون روي مخاطبان خاطرنشان كرد: رواج تجملگرايي باعث بوجود آمدن فرهنگ نادرست و غلطي بين مردم ميشود. واضح و آشكار است كه تلويزيون تاثيرات بسياري بر نحوه عملكرد مخاطبان دارد. بطور مثال وقتي در يك سريال يك لغت بيش از دو بار تكرار ميشود بازتاب آن را به سرعت ميتوان در جامعه شاهد بود، اين مسئله بخصوص در نسل جوان بارز است.
موسوي در ادامه اذعان كرد: بنابراين اشاعه فرهنگ نادرست تجملگرايي تاثيرات عميقتر و بيشتري بر مخاطبان ميگذارد كه از بين بردن آن نيز به سادگي امكانپذير نيست. اين واقعيت تلخي است كه بروز چنين مسئلهاي بر تمام ابعاد زندگي تاثير ميگذارد.
اين سردبير برنامههاي راديويي در تكميل توضيحات خود افزود: در جامعه اقشار مختلفي زندگي ميكنند كه داراي بضاعتهاي مالي و فرهنگي متفاوتي هستند. فرزندان اين اقشار در مكانهاي مشتركي در جامعه در كنار يكديگر قرار ميگيرند. اين تفاوت در نحوه زندگي و آموزش ارزشهاي فرهنگي باعث بروز تناقض و تضادهايي در رفتار افراد در جامعه ميشود كه بوجود آمدن مشكلاتي در نسلهاي آينده يكي از تبعات اين مقوله خواهد بود.
موسوي خاطرنشان كرد: تجملگرايي صفت نكوهيدهاي است. جلوگيري از رواج اين مقوله در تلويزيون هميشه در دستور كار برنامهسازان بوده است. اين نكته حائز اهميت است كه بازنمايي چنين مسئلهاي از نگاه ديني امري مذموم است و به هر طريقي بايد اين معضل را از رسانه و جامعه از بين برد و حذف كرد.
وي درباره نحوه حفظ كيفيت محتوا عنوان كرد: با اصلاحات متناسب در برنامهسازي نه تنها كيفيت محتوا تغيير نخواهد كرد، بلكه مخاطبان تلويزيون همچنان وجود خواهند داشت. رسيدن به اين جايگاه در شرايطي احراز ميشود كه برنامهريزي درستي از سوي مديران و توليدكنندگان برنامه صورت بگيرد.
اين سردبير راديو تاكيد كرد: اگر قرار است تلويزيون در روند مقابله با تجملگرايي مخاطب خود را از دست بدهد بهتر از اين است كه برنامههايي توليد شود كه مروج فرهنگ غلط و غير اصولي است. البته مخاطب را كاملا از دست نميدهيم، شايد در ابتدا تغييراتي رخ دهد، اما مدت زماني هرچند طولاني لازم است تا مخاطب با شرايط تازه ارتباط برقرار كرده و آن را بپذيرد.
وي درباره مخاطبان اذعان كرد: تلويزيون با توجه به جايگاه و شرايط ويژهاي كه دارد مخاطب را ميسازد و به آن شكل ميدهد. شايد نياز مخاطب اين باشد كه گاهي شاهد مقوله تجملگرايي هم در تلويزيون باشد، اما آيا ميشود بدون در نظر گرفتن تبعات اين مقوله به نمايش آن پرداخت.
موسوي ادامه داد: بايد فرهنگ درست را جايگزين مفاهيم مضر و مخرب كنيم. همچنين روشهاي صحيح پرداخت موضوعات و مقولههاي اجتماعي و فرهنگي را پيدا كرده و آن را عملي كنيم، زيرا ما در برابر نسلهاي بعدي نيز مسئول هستيم.
وي درباره رسالت تلويزيون اظهار كرد: تلويزيون به عنوان متولي فرهنگ در اجتماع مسئوليت سنگيني در قبال مردم و جامعه دارد، زيرا در حال حاضر مردميترين و تاثيرگذارترينِ رسانه است، همچنين بخش اعظمي از انتقال مفاهيم برعهده تلويزيون و متوليان آن است. لذا بايد حساسيت موجود در اين زمينه را در نظر گرفت و برطبق آن در اين مسير قدم برداشت.
اين سردبير درباره نقش راديو در مقابله با روند تجملگرايي متذكر شد: به دليل اينكه راديو رسانهاي شنيداري است نقش عمدهاي در ترويج مصرفگرايي و اشاعه تجملگرايي ندارد. برعكس راديو ابزار مناسب و موثري براي جلوگيري و مبارزه با روند تجملگرايي است.
موسوي در پايان افزود: راديو رسانه موثر و مفيدي براي انتفال ارزشهاي فرهنگي است. راديو ميتواند با ساخت و توليد برنامههاي كارشناسي نقش موثري ايفا كند. تا به حال برنامههاي بسياري در اين زمينه توليد شده و اين فعاليت بيشتر در حوزههاي اجتماعي و فرهنگي صورت گرفته است.
دوشنبه 1 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]