واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اختصاصي ايرنا / بانكها بخشي از دستگاههاي ا.تي.ام خود را باايران چكهاي جديد پر كنند
اقتصاد. بانك مركزي . قضاوي
قائم مقام بانك مركزي گفت: بانكها از سوي بانك مركزي ترغيب شدهاند كه بتدريج دستگاههاي ا.تي.ام يا عابر بانكهاي خود را از ايران چكهاي جديد اين بانك پر و كمبود آن را از محل دو درصد تغذيه كنند.
حسين قضاوي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي ايرنا با بيان آنكه اسكناس و مسكوك منتشره در دنيا بر دو بخش هستند، در اين خصوص گفت:
در هر مقطع كه آمار گرفته ميشود بخشي از اسكناس و مسكوك نزد بانكها و بخشي ديگر نزد مردم است و اين بدان معنا است اسكناسها به طور عمده در دو جا يعني بخشي در جيب مردم و بخشي ديگر در گاو صندوقها و دستگاههاي پول شمار ( )ATMبانكها نگهداري ميشوند.
وي با بيان آنكه تنها اسكناس و مسكوك در دست مردم در آمار نقدينگي لحاظ ميشوند، ادامه داد: قبل از اينكه بانك مركزي نسبت به معرفي ايران چك جديد اقدام كند ،حدود ۹تريليون تومان اسكناس و مسكوك منتشره در كشور وجود داشت كه از اين رقم هشت تريليون تومان آن در جيب مردم و يك تريليون تومان آن نزد بانكها وجود داشت كه متعاقب معرفي ايران چك بانك مركزي كه شبيه اسكناس عمل ميكند و قطعهاي آن نسبت به اسكناس پنج هزار توماني بزرگتر است، رفتار بانكها در نگهداري وجه نقد با تغييرات اندكي مواجه شد.
قائم مقام بانك مركزي در ادامه گفت: در پي اين تغيير رفتار، آمار موجودي نقد بانكها از حدود يك تريليون تومان به حدود سه تريليون تومان افزايش يافت.
وي سپس تصريح كرد: بانك مركزي اين امر واقف است كه يك بخش از اين افزايش مقطعي است و بعد از اينكه ايران چكهاي بانك مركزي جايگزين چك بانكهاي قديمي شود، نياز بانكها به نگهداري موجودي نقد كاهش خواهد يافت . اما از طرف ديگر در حال حاضر اين مشكل هم ملموس است كه مردم وقتي به عابر بانكها مراجعه ميكنند ، از هر ۱۰۰مورد تنها ۶۵مورد ميتوانند پاسخ موفق دريافت كنند . لذا براي رفع اين مشكل نيز بايد چاره انديشي شود قضاوي در ا دامه گفت وگويش با خبرنگار ايرنا افزود : هم اكنون كه ايران چك بانك مركزي به جريان افتاده است ، ميتوان بانكها را كمك و مشكل كمبود اسكناس عابر بانكها را نيز رفع كرد.
وي با بيان آنكه موجودي نقد بانكها در برخي از كشورها جزو سپردههاي قانوني محسوب ميشوند، افزود: به عنوان مثال اگر نرخ ذخيره قانوني هشت درصد باشد ، به دليل اينكه بانكها ناچار هستند براي پاسخگويي به مشتريان خود حجم زيادي اسكناس در دستگاههاي (ا.تي.ام) قرار دهند، بنابر اين احتمال دارد در برخي از بانكهاي كشورهاي مختلف حجم اسكناسهاي نگهداري شده به صورت موجودي نقد در بانك از نرخ ذخيره قانوني فراتر رود.
قائم مقام بانك مركزي تصريح كرد: در كشور ما نيز براي آنكه بتوان مشكل عابر بانكها را حل كرد بانك مركزي به اين نتيجه رسيد كه بخشي از سپرده هاي قانوني را كه در گاوصندوقهاي خودش نگهداري ميكند، اجازه دهد بانك ها در درون كاستهاي ا.تي.امها نگهداري كنند.
وي با بيان آنكه بانكها در زمان حاضر حدود ۱۰هزار دستگاه عابر بانك دارند، گفت: به اين ترتيب بانكها بدون آنكه هزينهاي متحمل شوند، مي توانند تشويق شوند بخشي از ذخاير قانوني را در دستگاههاي يادشده قرار دهند.
وي در ادامه گفت: نكته مهم اين است كه در هر مقطع زماني آن بخش از اسكناس و مسكوك كه نزد بانكها است ، اثري در پول آفريني ندارد. بنابراين فرقي نميكند اين پولها در گاوصندوق بانك مركزي و يا در كاستهاي ا.تي.
ام نگهداري شوند.
قضاوي اضافه كرد: بر همين اساس بانك مركزي از هفته جاري به بانك ها اجازه داد حداكثر معادل ۲واحد درصد از سپردههاي قانوني را كه بايد به بانك مركزي بدهند ،نزد خود نگهداري كنند.
وي سپس حجم سپردههاي بانكي را در زمان حاضر بالغ بر ۱۷۸تريليون تومان عنوان كرد و گفت: همچنين حدود سه تريليون و ۵۰۰ميليارد تومان اسكناس و مسكوك جديد در اختيار بانكها قرار ميگيرد كه هدف از اين مهم آن است كه بانكها بتوانند نياز مشتريان حضوري و ا.تي.ام خود را پاسخگو باشند.
قائم مقام بانك مركزي در ادامه اين گفت وگو افزود : بانكها ترغيب شده اند تا تدابير لازم را اتخاذ كنند تا بتدريج از ايران چكهاي بانك مركزي در دستگاههاي ا.تي.ام استفاده كنند.
وي اظهار داشت: با توجه به آنكه حجم سپردههاي قانوني بانكها نزد بانك مركزي در زمان حاضر حدود ۲۳تريليون تومان است با در اختيار گذاشتن ۲درصد سپردههاي قانوني، اين نتيجه حاصل ميشود كه بانكها ميتوانند حدود ۱۵درصد از اين ۲۳تريليون تومان را در گاوصندوقها و يا در عابر بانكهاي خود به صورت امانت از طرف بانك مركزي نگهداري كنند.
قضاوي در پايان تاكيد كرد : اين راهكار بتدريج مشكل مردم را در مراجعه به عابر بانكها كاهش خواهد داد.
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]