واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: هشدار وزير كار از افزايش 4 درصدي نرخ رشد بيكاري؛شكست روياي اشتغال
گروه اقتصاد: وزير كار نسبت به افزايش نرخ بيكاري در كشور هشدار داد. درست در روزهايي كه كارشناسان اقتصادي نرخ بيكاري اعلامشده در كشور توسط دولتيها را غيرواقعي اعلام كرده و حتي نمايندگان مجلس نيز نسبت به ارائه آمارهاي غيرواقعي درخصوص نرخ بيكاري به وزراي اقتصاد و كار و امور اجتماعي تذكر كتبي داده و خواستار ارائه آمارهاي واقعي از نرخ بيكاري شدهاند، وزير كار هم نسبت به افزايش 4 درصدي نرخ بيكاري در كشور هشدار داد. وي در گفتوگو با مهر هشدار داد كه اگر سالانه يك ميليون و 200 هزار اشتغال ساماندهي نشود، 4 درصد نرخ بيكاري افزايش مييابد.
سيدمحمد جهرمي راهاندازي بنگاههاي كوچك زودبازده در دولت نهم را استفاده از تجربيات كشورهاي ديگر و ايران در سنوات گذشته اعلام كرد و گفت: با توجه به گستردگي ارتباطات و فناوريهاي نوين و توجه به كاهش قيمت و افزايش كيفيت در توليدات، ما بايد به سوي راهاندازي بنگاههاي كوچك زودبازده و اثربخشي آنها حركت كنيم.
وزير كار و امور اجتماعي مشاركت بيش از 320 دستگاه را در طرح بنگاههاي زودبازده برشمرد و اظهار داشت: با توجه به ايجاد 900 هزار اشتغال در پايان سال 86 اميد به سرمايهگذاري در طرحهاي زودبازده بيشتر شده است.
جهرمي اختصاص منابع بانكي و تسهيلات به طرحهاي خوداشتغالي را 6/9 درصد از كل اعتبارات عنوان كرد و افزود: با توجه به تجربيات گذشته خوداشتغالي فقط در اختيار كميته امداد و سازمان بهزيستي قرار دارد كه آمارها نشان از مثبت بودن حركت دارد.
وي حل مشكلات توليد و حمايت از آن را براي كاهش تورم و ركود احتمالي موثر دانست و تاكيد كرد كه پرداخت تسهيلات طرحهاي زودبازده و تكميل واحدهاي نيمهكاره باعث ايجاد و حفظ اشتغال ميشود.
وزير كار و امور اجتماعي توزيع عادلانه منابع را يكي از اهداف طرحهاي زودبازده دانست و خاطرنشان كرد: در اين طرح به مناطق محروم، شهرستانها و روستاها توجه ويژه شده است.
جهرمي پرداخت 10 هزار ميليارد تومان تسهيلات در سال جاري توسط بانكها به طرحهاي زودبازده را باعث ساماندهي بيش از يك ميليون اشتغال اعلام كرد و افزود: گرايش در پرداخت تسهيلات، سرمايه در گردش و اجراي طرحهاي نيمهكاره است.
وي به بازپرداخت بخشي از تسهيلات پرداخت شده به بنگاههاي زودبازده در سال 85 اشاره كرد و گفت: اگر سالانه يك ميليون و 200 هزار اشتغال ساماندهي نشود، 4 درصد نرخ بيكاري افزايش مييابد.
به اين ترتيب به نظر ميرسد با وجود تمامي انتقادهايي كه به انحراف از هدف اين طرحها وارد ميشود و حتي حجتالاسلاموالمسلمين علياكبر ناطقنوري رئيس دفتر بازرسي مقام معظم رهبري نيز در اين خصوص اظهار داشته است كه اشتغال با پول و تسهيلات ايجاد نميشود و كارآمدترين بنگاهها لزوما كوچكترين آنها نيست اما باز هم وزير كار نسبت به طرحي كه اكثر كارشناسان نسبت به ادامه آن هشدار دادهاند به دفاع پرداخته و عدم ارائه تسهيلات به اجراي آن را باعث افزايش 4 درصدي نرخ بيكاري ميداند.
اين هشدار سيدمحمد جهرمي در حالي صورت ميگيرد كه چندي پيش واحد اطلاعات اكونوميست بدون تغيير پيشبيني قبلي خود از افزايش نرخ بيكاري در ايران به 5/12 درصد در سال جاري خبر داده بود.
اكونوميست در گزارش ماه آگوست خود نيروي كار ايران در سال گذشته را 23 ميليون و 700 هزار نفر و نرخ بيكاري را 12 درصد اعلام و پيشبيني كرد كه اين شاخصها در سال جاري به ترتيب 24 ميليون و 300 هزار نفر و 5/12 درصد خواهد بود.
اين پيشبيني در شرايطي از سوي اكونوميست مطرح ميشود كه مركز آمار ايران نرخ بيكاري در بهار امسال را زير 10 درصد اعلام كرده است و به اين ترتيب با اين هشدار وزير كار بايد منتظر نرخ بيكاري بيش از 14 درصد در ماههاي آتي باشيم، البته اگر نرخ تكرقمي و زير 10 درصدي بيكاري آماري واقعي باشد چراكه كارشناسان اقتصادي به دست آمدن اين آمارها را براساس تغييراتي در شاخصها اعلام كرده و اظهار ميكنند كه تغيير شاخصهاي تعيين نرخ بيكاري منجر به كاهش نرخ آن شده است كه به اين ترتيب آمار ارائهشده در خصوص نرخ بيكاري توسط دولت غيرواقعي خواهد بود.
در همين خصوص محسن صفاييفراهاني معاون وزير اقتصاد دولت هشتم با اشاره به اينكه در گذشته اگر شخصي يك روز در هفته كار ميداشت بيكار محسوب نميشد، گفت: در دولت نهم شاخص ساعت كار براي تعيين بيكاران تغيير كرده است و در راستاي آن اگر فردي يك ساعت در هفته كار داشته باشد بيكار محسوب نميشود كه بر اين اساس و با چنين تغييراتي در نرخ بيكاري كشور، اين نرخ به گفته مسوولان دولتي كاهش داشته است.
در چنين شرايطي و با اين اظهارات هشدار افزايش 4درصدي نرخ بيكاري نهتنها گوياي بيتاثير بودن سياستهاي اجرا شده براي كاهش نرخ بيكاري است بلكه به نظر ميرسد اين ديدگاه تسهيلاتي هم كه تاكنون به اجراي طرحهايي همچون بنگاههاي زودبازده داده شده است را به بنبست ميكشد چراكه اكنون با گذشت دو سال از اجراي طرح بنگاههاي زودبازده، طرحهاي اجرا شده در اين طرح بايد به ثمر رسيده باشد و كمي در كنترل نرخ بيكاري موثر افتاده باشد.
اما در اين ميان تنها دفاعيات مختلفي است كه از سوي وزير كار و معاونانش درخصوص اجرايي شدن اين طرحها به گوش ميرسد و در آخرين اقدام جهرمي را به اعلام هشدار درخصوص نرخ بيكاري وادار كرده است. اين دفاعيات در حالي است كه كارشناسان ديدگاه مثبتي به اجراي اين طرح ندارند و در راستاي آن حميدرضا برادران شركا رئيس اسبق سازمان مديريت و برنامهريزي چندي پيش در مورد بنگاههاي زودبازده اظهار داشته بود : آنچه اهميت دارد اين است كه سرمايهگذاري چه بازدهي دارد و نه زودبازده بودن آن. آيا طرحي كه بعد از 5 سال به ثمر مينشيند و بازدهي بسيار مطلوبي براي كشور دارد تنها به دليل ديربازده بودن نبايد تسهيلات دريافت كند؟
وي ادامه داد: در واقع معني دقيق عنوان طرحهاي زودبازده و اينكه از كجا و براساس چه مبني و هدفي تعريف شده مشخص نيست.
برادران شركا تاكيد كرد: ايراد دولت از نظر من اين است كه همه برنامه چهارم را به يكباره كنار گذاشت و هيچ برنامه ديگري را جايگزين آن نكرد. يعني برنامهاي كه نتيجه كار كارشناسان كشور بود را كنار گذاشتيم و اكنون با مشكلات اقتصادي بسياري از جمله رشد تورم و نقدينگي و بيكاري روبهرو هستيم.
رئيس اسبق سازمان مديريت و برنامهريزي با ابراز ترديد جدي نسبت به آمار ايجاد اشتغال ارائه شده اظهار داشت: اگر ما ميزان وامهاي داده شده و به تبع آن ميزان اشتغال فرض شده به هنگام ارائه وام را براي ارائهآمار اشتغال ايجاد شده مبنا قرار بدهيم چنين آماري محل اشكال است، از طرف ديگر آمارهاي متفاوت ارائه شده از سوي مسوولان نيز مساله را پيچيدهتر كرده است.
وي ادامه داد: رئيسجمهور در گفتوگو با يك شبكهخبري خارجي رشد سرمايهگذاري در 6 ماهه دوم سال گذشته را 60 درصد اعلام كرد كه چنين رقمي قابل تامل است. تصور ميكنم در هيچ كشوري چنين رشدي وجود ندارد مگر اينكه همهوامهاي داده شده در محل خودش خرج شده باشد. در حالي كه بانك مركزي نرخ رشد سرمايهگذاري را در 6 ماه اول 86 منفي اعلام كرده حال چه اتفاقي رخ داده كه در 6 ماهه دوم به رشد 60 درصدي رسيدهايم؟
به اين ترتيب بايد منتظر ماند و ديد در ماههاي آتي چه نرخي انتظار آمارهاي بيكاري را ميكشد و آيا برخلاف هشداري كه جهرمي در اين روزها در خصوص وضعيت نرخ بيكاري ميدهد در ماههاي آتي اين نرخ روند نزولي در پيش گرفته و آماري مثبت از خود برجاي ميگذارد و يا دوباره آمارهاي رسمي ارائه شده از نرخ بيكاري از دو رقمي شدن اين نرخ حكايت خواهند كرد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]