واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بزرگترين مجموعه سكه هاى تاريخى چگونه ربوده شد
[فريده مشتاقى ]
سكه هاى سرقت شده از بزرگترين كلكسيون سكه جهان پس از ۴۱ سال، با كمك كارآگاه خصوصى به صاحب كلكسيون بازگردانده شد.
ويليس اچ دوپنت ـ وارث ثروت افسانه اى يكى از پولدارترين مردان امريكا به نام لاموت دوپنت، رئيس سابق جنرال موتورز -در دوران جوانى براى رسيدن به اهدافش از خانواده جدا شد.
وى پس از مدتى با يك اسپانيايى به نام «مايرن ديمزولا» ازدواج كرد و در سواحل «بيسكى» اسپانيا عمارت باشكوهى همراه با امكانات تفريحى مانند زمين تنيس، استخر و باند هلى كوپتر بنا كرد.
با اين حال ويليس احساس خوشبختى نمى كرد، چرا كه در آنجا به خاطر بچه دزدى هاى متعدد، احساس ناامنى مى كرد. او و همسرش «مايرن» همواره نگران پسران شان، ويكتور ۴ ساله و لاموت ۱۱ ساله بودند.
از اين رو «ويليس» دستور داد اطراف خانه اش را با ديوارهاى بلند ۴ مترى و تا عمق ۴۰ مترى محصور كنند. دوربين هاى مدار بسته و شبكه متصل به آژير خطر نيز در همه ساختمان نصب شد.
سرانجام نيمه شب ۴ اكتبر سال ۱۹۶۷ ويليس و همسرش با صداى ضربه هاى وحشيانه ۵ مرد مسلح نقابدار از جا پريدند.
ويليس كه شوكه شده بود بر خود لرزيد. او فكر مى كرد سارقان براى دزديدن فرزندانش آمده اند، كه همان موقع يكى از آنها فرياد زد پول هايتان كجاست
آنها سپس دو خدمتكار خانه، بچه ها و مادرشان را داخل يكى از اتاق ها، با طناب بستند.
بعد هم «ويليس» را براى باز كردن گاوصندوق به طبقه پائين بردند. داخل گاو صندوقى كه به بزرگى اتاقى بود، ۵۰ هزار دلار جواهر و پول نقد پيدا كردند اما ناگهان متوجه چندين كيف زيبا در گوشه اى از گاو صندوق شدند. داخل آنها مجموعه اى از سكه هاى نادر و ارزشمند جهان قرار داشت.
آنها پس از سرقت شبانه با خودروى «مايرن» فرار كردند. تا اين كه حدود بيست دقيقه بعد، يكى از خدمتكاران خود را آزاد كرد و موضوع را به پليس خبر داد.
مأموران پليس وقتى به آنجا رسيدند، دريافتند دزدان به راحتى از ديوارهاى بلند وارد حياط شده و بدون هيچ مانعى به ساختمان راه يافته اند.
ابتدا پليس از عمل نكردن دزدگير متعجب شد، اما با توضيح «ويليس» مشخص شد مستخدمان فراموش كرده بودند دزدگير را روشن كنند.
مجموعه سرقت شده، شامل ۷۰۰۰ سكه از جمله سكه هاى معروف سال ،۱۸۶۶ دلارهاى نقره سال ۱۸۰۴ و سكه هاى طلاى بى شمار ضرابخانه هاى خصوصى بود.
يكى از نمونه هاى قابل توجه و با ارزش اين مجموعه، يادگارى از سال هاى ۱۷۸۷ و ۱۸۷۸ اسپانيا بود.
۲۵۷ سكه از اين مجموعه، متعلق به كلكسيون ميخايلوويچ ـ پسر عموى نيكلاس، تزار دوم روسيه ـ بود، كه به طريق مرموزى از روسيه خارج شده و در دست كلكسيونرهاى امريكا چرخيده و در مجموعه سكه هاى همفرى بوگارت جا گرفته بود.
«ويليس» در دهه ۱۹۵۰ تمام سعى خود را براى به دست آوردن اين سكه ها كرد و سرانجام سال ۱۹۵۹ آنها را به دست آورد. با اين حال هيچكدام از سكه هاى مجموعه هشت و نيم ميليون دلارى بيمه نشده بود.
از سوى ديگر سيل خبرنگاران براى مصاحبه با اين خانواده ثروتمند سرازير شد، اما آنها از پاسخگويى امتناع كردند.
با اين حال خانواده اشرافى، براى به دست آوردن آرامش دوباره و فراموش كردن آن شب هولناك، خانه خود را در «بيسكى» به يك دانشگاه بخشيده و به جزيره «پالم» مهاجرت كردند.
پليس نيز در تحقيقات به اين موضوع پى برد كه دزدان بدون برنامه ريزى قبلى به اين خانه دستبرد زده بودند.
چهار ماه بعد «ويليس» يك كارآگاه خصوصى سرشناس به نام «هارولد گرى» را براى پيدا كردن مجموعه اش استخدام كرد.
كارآگاه با همكارى مأموران پليس امريكا و قراردادن نيروهاى نفوذى ميان فروشندگان سكه سرانجام پس از سال ها توانست ۱۳ سكه از مجموعه را به «ويليس» بازگرداند.
همچنين سكه معروف «دابلون» نيز از لابه لاى لباس هاى يكى از اراذل و اوباش ميامى در امريكا پيدا شد.
كارآگاه «گرى» جست وجوى خود را ادامه داد، تا اين كه سال ،۱۹۸۱ سكه مشكوكى در انجمن سكه شناسى امريكا توقيف شد.
اين سكه يك ميليون دلارى متعلق به مجموعه سرقتى بود كه توسط مردى براى قيمت گذارى به انجمن آورده شده بود.
۱۲ سال بعد، كارآگاهان سوئيسى، گرى را از وجود چندين سكه طلاى قرن نوزدهم كه متعلق به مجموعه دوپنت ها بود، آگاه ساختند.
آنها توسط دو يهودى در سوئيس به فروش گذاشته شده بودند.
با وجود اين كه گرى تمام سعى خود را براى برگرداندن تمام سكه هاى دوپنت كرد، اما هنوز تعداد زيادى از آنها كشف نشده است.
او مى گويد: «دزدان همان ابتدا، تمام سكه ها را با قيمت ناچيزى فروخته اند و حالا سال هاى زيادى براى جمع آورى دوباره آنها زمان لازم است.»
«الن لودكينگ»، كلكسيونر امريكايى مى گويد: شما هرگز نمى توانيد ارزش واقعى اين سكه ها را درك كنيد، آنها جايگزين تاريخ و نشانى از گذشتگان ما هستند.
گرى مى گويد: با وجود پيدا شدن چندين سكه از مجموعه دوپنت، او هنوز در انتظار بازگشت بقيه سكه ها است، به خصوص «استلا» سكه طلاى ۴ دلارى متعلق به سال ،۱۸۷۹ با ارزش يك ميليون و ۲۰۰ هزار دلار و سكه هاى ميخايلوويچ. او مى پرسد: چرا با وجود اين همه منابع و امكانات شناسايى، هنوز تمام سكه ها پيدا نشده اند.
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]