واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: حضور در جامعه مردسالار عراق سخت بود
سرمايه،نرگس جودكي:تا يك سال پيش او تنها زني بود كه به عنوان مدير در برنامه هاي خبري و سياسي تلويزيون عراق حضور داشت.فيروزه حاتم مدير اجرايي شبكه تلويزيوني «الحريه» يكي از راهكارهاي كاهش مشكلات زنان عراق را مشاركت دولت در فعاليت اقتصادي زنان مي داند. براساس گزارش هاي سازمان بين المللي، جنگ زخم هاي عميقي بر جمعيت زنان عراق گذاشته است. بيش از يك ميليون زن عراقي در جنگ بيوه شده اند و سرپرستي ندارند. هر روز هم بر تعداد اين زنان افزوده مي شود. فيروزه حاتم در كشوري فعاليت مي كند كه براساس آمارهاي بين المللي، تعداد يتيم هايش به پنج ميليون و 400 هزار نفر رسيده كه با توجه به جمعيت 27 ميليون نفري، رقم بالايي است. يك مركز مطالعاتي در عراق آمار كودكان يتيم را 9 ميليون نفر اعلام كرده است.
سازمان هاي بين المللي در سال 2006 گفته اند 20 درصد از كودكان شهر موصل بر اثر جنگ دچار مشكلات رواني شده اند و 70 درصد از كودكان بغداد از بيماري هاي رواني و افسردگي عميق رنج مي برند.
به گفته فيروزه حاتم پس از سقوط رژيم صدام 30 شبكه تلويزيوني در عراق فعال شدند در حالي كه پيش از آن تنها شبكه دولتي عراق برنامه توليد و پخش مي كرد. در ميان اين كانال هاي مختلف، «الحريه» تنها شبكه اي است كه به مسائل زنان و كودكان عراق مي پردازد: «بيشتر شبكه ها توسط افراد يا احزاب سياسي اداره مي شوند. در ميان برنامه هاي اين شبكه كمتر مي توان موضوع زنان و كودكان را ديد. در حال حاضر رسانه هاي جمعي محدوديتي براي بيان اوضاع نابسامان ندارند. شايد دليل اين آزادي هم نبود ثبات باشد.»
فيروزه حاتم كه براي شركت در نشست «چالش هاي پيش روي زنان زنان براي دستيابي به صلح و امنيت پايدار» به ايران آمده، با دقت به سوال ها جواب مي دهد.
تعرض به زنان يكي از دستاوردهاي جنگ در عراق است كه اين روزها به شدت ذهن او را به خود مشغول كرده است: «به جز تعرض به زنان كه مصداق بارز خشونت است، خودكشي و خودسوزي ناشي از فرهنگ، آداب و رسوم غلط و ازدواج در سن بالا هم در كشور رواج دارد. آمار طلاق بالاست و وجود زنان بيوه يكي از چالش هاي تازه دولت است.»
او بيان مشكلات را مسووليت اصلي رسانه هاي جمعي مي داند: «حل مشكلات از رسانه هاي جمعي برنمي آيد اما رسانه ها مسائل را روشن مي كنند و رفع آن به عهده دولت و انجمن هاي غيردولتي است.»
فيروزه در 13 سالگي به همراه خانواده اش و هزاران كرد شيعه به ايران رانده شد و در رشته ادبيات عرب تا مقطع كارشناسي ارشد تحصيل كرد. 11 سال در تهران معلم بود. در سال 2002 به سوئد رفت و مشغول كار شد. آنجا هم تدريس كرد و مقاله نوشت و به كار خبري كه يكي از علاقه مندي هايش بود، پرداخت. پس از سقوط دولت در عراق به كشورش برگشت: «اين اولين فرصت براي من بود كه بتوانم در تلويزيون كار خبري كنم. تجربه بسيار خوبي بود. در عين حال كه كار سختي هم بود چرا كه من يك زن بودم و مردان عراقي نمي توانستند يك زن را به عنوان مدير خود قبول كنند. من مدير اجرايي شبكه تلويزيوني الحريه شدم و بالاخره توانستم تعدادي از اين مردان را به زور و با تساهل مجبور به قبول اين واقعيت كنم.»
مي خندد و ادامه مي دهد: «شايد به خاطر نوع مديريتم بود اما به هر حال براي فرهنگ مردسالار عراق هم اين پذيرش سخت بود. اين ذهنيت را از تفكر 200 نفري كه در موسسه بودند، دور كردم و اين برايم موفقيتي شيرين بود.»
- اين ذهنيت ناشي از قوانين مردسالار بود؟
فيروزه پاسخ مي دهد: «نه، بيشتر عرف غلط حاكم بر جامعه اين ذهنيت را القا مي كند وگرنه مطابق نص صريح قرآن، زن و مرد برابرند و هر كس تقواي بيشتر داشته باشد، نزد خدا گرامي تر است يعني برتري نتيجه تقواست نه جنسيت اما مردم هر تفكر غلطي را به دين نسبت مي دهند.»
فيروزه حاتم اكنون 41 ساله است و اميد دارد با استقلال دولت عراق و فروكش كردن آتش جنگ، زنان و كودكان عراق آينده اي روشن داشته باشند.
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]