واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: هراس مادران از شيردادن به نوزادان
مهمترين مشكل پستاني بعد از شيردهي ، تغيير از جنبه زيبايي است ، اما به هر حال بايد براي اطمينان از سلامتي اين عضو ، معاينات را به صورت مرتب انجام داد.
در سالهاي اخير و بخصوص در شهرهاي بزرگ نوزادان با مشكلي بزرگ مواجه شده اند و آن محروم شدن از تغذيه با شيرمادر است، معضلي كه به دليل هراس مادران جوان از مشكلات پستاني بعد از شير دهي ناشي شده است.
به گزارش گروه ترجمه سامانه خبري سلامت نيوز، بافت پستان به طور ثابت و دائم در معرض تغييرات هورموني است. اين هورمون ها در دوران بارداري، شيردهي، قاعدگي و يائسگي مدام در حال تغيير است. بنابراين در طول زندگي ، بخصوص دوران بارداري و شيردهي تغيير قابل ملاحظه اي در شكل و اندازه پستان ها رخ مي دهد.اندازه پستان وابسته به بافت چربي پستان مي باشد. در دوران شيردهي ، به طور كلي بافت سينه به صورت انبوه مي شود و بعد از شير دهي ، اين بافتهاي چربي و ساير بافتهاي وابسته به اين عضو ممكن است تحليل رود.اما ممكن است هرگز به اندازه و شكل قبلي بازنگردد.
در بعضي از زنان، ممكن است بافت به صورت انبوه باقي بماند و در بعضي ديگر ممكن است تحليل رود. اما شل شدن يا محكم و انبوه ماندن آن ،تا حد زيادي وابسته به فاكتور ژنتيكي ،اضافه وزن در دوران بارداري و سن شير دهي است.
آيا شير دهي باعث شل شدن يا پهن شدن پستان مي شود؟
دگرگوني پستان بعد از زايمان ، اصطلاحي است كه مي تواند تغيير اندازه اين عضورا در اين دوران، قبل و بعد از آن به خوبي توصيف كند.زماني كه در مادر در حال شيردهي است ، پوست و خود بافت در نتيجه جريان شير، كشيده مي شود.كه بعد از شيردهي ممكن است اين كشيدگي ترميم نشود و بافت سينه كشيده ، اما شل باقي بماند.اين رايج ترين مشكل بعد از شير دهي است كه البته به عنوان مشكل هم نمي توان در نظر گرفت ، بلكه تنها دغدغه خاطري از نظر زيبايي ايجاد مي كند.بعضي از زنان از شيردهي به خاطر اين تغيير شكل (شل شدن بافت) مي ترسند، اما مطالعات نشان مي دهد كه اين كار به تنهايي عامل اين تغيير شكل نيست، بلكه عواملي ديگر (حتي بيشتر از شير دهي )در اين تغيير دخالت دارند، نظير: مقدار توده بدني فرد كه نشان دهنده بافت چربي بدن است، تعداد بارداري ، اندازه(بزرگي) بافت قبل از حاملگي،سن و استعمال دخانيات.
آيا شيردهي باعث بد فرم شدن پستان مي شود؟
حالت هر پستان بعد از شيردهي كاملا متفاوت از ديگري است. بنابر اين تغييري كه در دوران شيردهي ممكن است در يكي اتفاق بيافتد ربطي به ديگري ندارد و الزاما اين تغيير در ديگري نيز اتفاق نمي افتد. مثلا آماس كردن سينه در دوران بارداري، كه به علت گرفتگي رگ ها ي خوني اين عضو اتفاق مي افتد، بسيار رايج است و زماني كه مشكل مرتفع شد،ممكن است عضو به صورت بد فرم باقي بماند.اما باز هم بايد اشاره كرد كه اين يك مشكل نيست ، تنها نگراني از جهت زيبايي ايجاد مي كند.از طرف ديگر هر گونه چروكيدگي و گودي در اين عضو مي تواند نشانه اي از وجود توده اي غير طبيعي در زير بافت باشد وحتما بايد با پزشك در ميان گذاشت.
آيا عدم تقارن و تساوي در شكل سينه ها نتيجه شيردهي است؟
بافت پستان به سمت زير كتف تمايل دارد. و متورم شدن آن به دليل شيردهي و تحليل رفتن آن بعد از اين عمل مي تواند منجر به تغييردر تراز و تقارن آن شود.در خيلي از زنان ، عدم تساوي عضو در هر دو مرحله ، يعني قبل از بارداري و بعد از شير دهي ديده مي شود.ولي ممكن است يكي از دو پستان ، بعد از شيردهي به شكل و اندازه قبلي باز گردد ، يا تحليل رود يا بزرگتر از قبل باقي بماند.اما اغلب زنان چون از علت اصلي اين تغيير (تعهد به شيردهي به خاطر عشق به فرزند)باخبر هستند ، از بابت اين تغيير چندان نگران و ناراحت نمي شوند.
آيا كساني كه تجربه شيردهي داشته اند بايد مرتبا معاينه پستاني انجام دهند؟
مهمترين مشكل پستاني بعد از شيردهي ، همان طور كه گفته شد ، تغيير از جنبه زيبايي است ، اما به هر حال بايد براي اطمينان از سلامتي اين عضو ، معاينات را به صورت مرتب انجام داد.
معاينه شخصي: آسانترين روش براي آگاهي و اطمينان از سلامت اين عضو است و حتي انجام آن در دوران شيردهي نيز بدون خطر است. بهتر است اين كار يك ماه يكبار انجام شود.به خصوص بعد از شيردهي، براي آگاهي از تغييرات اتفاق افتاده ،البته در صورت مشاهده هر گونه توده و يا تغيير شكل غير طبيعي بايد به پزشك اطلاع دهيد. اغلب اين توده ها خوش خيم است ، اما در هر حال بايد ازمايشات لازم انجام شود.
معاينه توسط پزشك: اين كار بهتر است هر يكسال يكبار انجام شود.يا در صورت مشاهده هر نوع تغيير.
ماموگرافي: اين نوع آزمايش به دليل دقت و ظرافتي كه در مشاهد هر نوع توده غير طبيعي دارد توصيه مي شود.البته هر 6 ماه تا يكسال يكبار بهتر است انجام شود.و انجام اين آزمايش در دوران شيردهي بدون اشكال است.و تاثيري بر شير و نوزاد نخواهد داشت.
از جمله مشكلاتي كه در اين زمينه نياز به توجه پزشك دارد عبارتند از:
مشاهده علائمي نظير تب و آنفولانزا كه نتيجه عفونت اين عضو است.
دردناكي عضو(فراتر از ناراحتي هاي نه چندان مهم ناشي از آماس و پر شدن سينه از شير)
كهير روي پستان
توده دردناك و قرمز كه لمس آن با احساس داغي همراه است. كه ممكن است به علت بلوكه شدن شير در مجرا باشد.
تمايل نوك سينه به سمت درون
مشاهده توده در سينه
بايد گفت كه شيردهي خطر ابتلا به سرطان پستان را به طور قابل ملاحظه اي كاهش مي دهد.و كساني كه چنين تجربه اي نداشته اند ،بيشتر در معرض ابتلا هستند.
روشي كه براي درمان اين تغيير شكل نامناسب پستان بعد از شيردهي وجود دارد ، نوعي جراحي زيبايي به نام ماستوپكسي يا بالا بردن سينه است. كه تا اندازه اي مي تواند اين تغيير هاي ناخواسته را از بين ببرد.
جمعه 29 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 402]