واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: به گفتهي افلاطون نغمه و وزن موسيقي تاثير فوق العادهاي در روح انسان دارد و اگر درست به كار رود ميتواند زيبايي را در روياهاي روح جايگزين كند.
موسيقي درماني، روشي در كنار علم پزشكي است كه در آن افراد دوره ديده، موسيقي را به شيوه تخصصي به كار ميبرند. برنامه به گونه اي طراحي شده كه به بيماران كمك كند در نبردهاي جسمي ، عاطفي ، روحي ، ذهني و اجتماعي پيروز شوند حيطه كار آن از بهبود بيماران سالمند در كلينيكها تا كاهش استرس و دردهاي زايمان را فرا ميگيرد.
منشاء موسيقي درماني
در سراسر تاريخ ، موسيقي دليلي بر وجود تاثير پذيري احساسات انساني بوده است. در انجيل آمدهاست كه شاه سايول به وسيله آواي چنگ داوود آرام شد و يونانيان باستان نيز تاثير شفابخش موسيقي را به خوبي شناخته بودند. در بسياري از فرهنگها موسيقي مي تواند سبب تغيير روحيه شود. تاثير محرك و آرام بخشي داشته باشد و بر فرايند فيزيولوژي مانند ضربان قب يا تنفس تاثير بگذارد . در جنگ جهاني دوم از موسيقي براي درمان سربازان مجروح استفاده شد و اين امر سر آغازي بود براي مطالعات و دوره هاي علمي استفاده از موسيقي در درمان.
تأثيرات جسمي موسيقي
واكنش مغز در برابر موسيقي تغييراتي را در بدن ايجاد مي كند، آهنگ مي تواند بدن را به سوي الگوي تنفسي آرام تر و عميق تر هدايت كند كه همين امر سبب آرام شدن جسم مي شود و تاثير آرام بخشي دارد.
ضربان قلب و فشار خون در برابر نوع موسيقي اي كه شنيده مي شود، واكنش نشان مي دهند. بلند يا كوتاه بودن صدا بر سرعت ضربان قلب و سرعت محركي كه عصب شنوايي را تحريك مي كند تاثير مي گذارد، صداهاي بلند و تند سرعت ضربان قلب و فشار خون را بالا مي برد و صداهاي آهسته ، ملايم و منظم تر ضربان قلب پايين و فشار خون را منظم مي كند و ميزان هورمونهايي كه باعث استرس مي شوند را كاهش ميدهد.
تاثيرات ذهني
بسته به نوع و سبك صوت و صدا، موسيقي مي تواند فرد را هوشيار كرده يا به آرامش او كمك كند به وسيله موسيقي مي توان قدرت حافظه و يادگيري را افزايش داد و از اين خاصيت در آموزش بچه هاي عقب مانده ذهني نتيجه خوبي ميتوان گرفت . همچنين موسيقي باعث تقويت مهارتهاي تصميم گيري و استقلال شده و مهارتهاي حل مشكل، كنترل موقعيتهاي زندگي، قدرت حل تضادها، مهارتهاي سازشي و حمايت از افكار و احساسات سالم را افزايش مي دهد. علاوه بر آن ايجاد تغييرات مثبت در خلق و خوي و حل تضادهاي رواني از اثرات مثبت موسيقي مي باشند
تاثيرات عاطفي
توانايي موسيقي بر عواطف انساني به خوبي آشكار است . فيلم سازان از موسيقي استفاده هاي بسيار مي كنند.
تنوع در موسيقي ممكن است در آفرينش احساس آرامش ، تنش ، هيجان يا عشق استفاده شود. لالايي گفتن نيز قرنهاست كه براي آرام كردن نوزادان و خواباندن آنها مرسوم است. همچنين موسيقي مي تواند براي بيان صريح احساسات و بدون استفاده از كلام به كار برده شود كه در بعضي موارد وسيله مناسب و قابل استفاده اي است.
صداي موسيقي باعث ارتباط موثر بين پزشك و بيمار خصوصاً در درمان بيماري هاي رواني مي شود.
. محققان معتقدند گوش دادن به موسيقي در بهبود علائم ناشي از افسردگي و اضطراب ناشي از سرطان در بيماراني كه تحت شيمي درماني قرار گرفته اند موثر است. همچنين موسيقي درماني در درمان آلزايمر، دمانس، آسيب هاي مغزي. ناتوانيهاي جسمي، اسكيزوفرني، پاركينسون و غيره كاربرد دارد.
اثرات موسيقي در دوران بارداريو كودك
موسيقي اضطراب جنيني دوران بارداري را كاهش ميدهد. كودك اولين درسهاي يادگيري زبان را در رحم مادر ميآموزد حرفهاي مادر در قالب آواز و ريتم بسيارموثرتر وگيراتر از صحبت كردن عادي است. گوشکردن به موسيقي، ساززدن و يا آواز خواندن در دوران بارداري تأثير بسيارعميق و دراز مدتي بر کودک دارد و جنين واکنش فيزيکي، احساسي و عقلي به صداهايي کهمي شنود نشان ميدهد.
براي نوزاد متولد نشده خود آواز بخوانيد، اين مهمنيست که خواننده خوبي باشيد مهم اينست که شما به عنوان مادر و يا پدر کودک برايشبخوانيد زيرا به اين وسيله نوزاد پس از تولد قادر به شناسايي صداي پدر و مادر خودخواهد بود. موسيقي در حين زايمان و بارداري بر كاهش اضطراب، درد و دلهره مادر اثر مطلوبي دارد. زناني كه در حين زايمان به موسيقي گوش ميسپرند، نسبت به ديگر افراد، خاطرهاي دلپذيرتر و دلنشينتر از زايمان خود دارند به ويژه زماني كه موزيك درماني با تكنيكهاي آرامسازي همراه ميگردد. يكي از علل ناهنجاريهاي جنيني اضطراب حين بارداري ميباشد. اضطراب سطح عوامل بيولوژيكي خون را تغيير داده و پيامدهاي ناگواري بر جاي خواهد گذاشت، در حالي كه با گوش سپردن به اصوات ملايم، ميتوان در كاهش استرس اقدام كرد.
دانشمدان معتقدند ريتم و آهنگ مورد علاقه كودكان برگرفته از آواهايي است كه در دوران جنيني خود شنيدهاند. جنين آدمي به تمامي صداهاي رحمي گوش ميدهد و واكنش نشان ميدهد. اصوات آرام حركات او را آرام و اصوات تند حركاتش را تند مينمايند.
گوشهاي جنين از سومين هفته بارداري تا هفته 28 رو به تكامل ميگذارد. پس مناسبترين زمان براي شروع برنامههاي تحريكي قبل از تولد از اواسط سه ماهه دوم بارداري است. گفتني است، هرچند اثبات مطالب فوق از جهت درك اصوات توسط جنين مشكل ميباشد، اما از مدارك به دست آمده بعد از تولد ميتوان تا حدودي صدق مطالب فوق را تائيد كرد. گوش دادن به موسيقي باعث افزايش رشد جنين و رشد ذهني كودك بعد از تولد مي شود.
موسيقي يك نياز فيزيولوژيك، روحي، جسمي، احساسي، اجتماعي و رواني انسان است و از اين طريق به انسان آرامش خاطر وصفناپذيري ميبخشد و همانگونه كه انسان بايد به نيازهاي اصلي و اساسي خود از قبيل گرسنگي، تشنگي و ... پاسخي مطلوب و معقول بدهد، براي روح خود نيز بايد آرامش خاطري قابل توجه پيدا كند.
موسيقي قوه تخيل، حافظه، اساس و ادراك آدمي را به گونه اي كاملاً شگرف تحت تأثير خويش قرار مي دهد.
آموزش موسيقي كلاسيك موجب بزرگتر شدن بخشهايي از مغز ميشود به طوري كه حجم ماده خاكستري مغز موسيقيدانها نسبت به افراد معمولي بيشتر است. از اثرات مهم موسيقي افزايش فعاليت سيستم اتونوم و سيستم ايمني بدن است. طي تحقيقات اخير ثابت شده كه موسيقي بر روي نوزادان زودرس نيز تأثير مثبت دارد. امروزه تأثير موسيقي بر روي درد زايمان به اثبات رسيده و باعث كاهش درددر مرحله اول زايمان ميشود. همچنين موسيقي ترشح هورمون پروژسترون را افزايش داده و در نتيجه باعث كاهش احتمال سقط جنين ميشود.
موسيقي استرسهاي ناشي ازوضع حمل و درد زايمان را نيز کاهش ميدهد.
بنايي که شما با اجراي يک آواز مخصوص در دورانبارداري خود براي کودک ميسازيد در دوران هاي ديگر زندگي نيز به وي کمک ميکند مثلاًهنگاميکه کودک نياز به آرامش و يا خواب دارد با گوشدادن به آن موسيقي خاطرات دوران جنينيش زنده شده و احساس امنيت را در او ايجاد ميشود.
مهم است که چه نوعموسيقي را براي دوران بارداري خود برميگزينيد بهتر است ملوديها و ريتمهاي سادهو آرام را براي اين کار انتخاب کنيد. زيرا ريتمهاي تند ضربان قلب جنين و نوزاد رابالا ميبرند و تحقيقات نشان ميدهد که جنين واکنش بسيار مثبتي به ريتم هاي آرامنشان ميدهد. موسيقيهايي که شامل صداي اقيانوس و دريا است نيز ميتواند گزينهبسيار مناسبي باشد.
منبع: بهداشت خانواده
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 670]