واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سفر به دنياي مجازي
روند رو به گسترش دسترسي جوانان به فناوريهاي نوين اطلاعرساني طي سالهاي اخير و پذيرش اينترنت به عنوان دومين رسانه مورد اعتماد جوانان در كشور بعد از صدا و سيما، اهميت فراوان اين فناوري را در ميان جوانان و روند توسعه كشور نشان ميدهد؛ به گونهاي كه 80 درصد از 4/6 ميليون كاربر اينترنت در كشور را جوانان تشكيل ميدهند. جوانان، امروزه بزرگترين توليدكنندگان دانايي و اطلاعات، در جامعه و همچنين بيشترين مصرف كنندگان آن هستند، اين در حالي است كه جوانان ايراني از احساس عقب ماندگي در رنج بوده و به دنبال پيشرفت و توسعه از طريق كسب دانش هستند. از سوي ديگر آمارها نشان ميدهد كه ضريب نفوذ اينترنت در كشور 9/9 درصد و براي كاربران جوان اينترنت 3/19 درصد است كه پيشبيني شده است كه اين ضريب نفوذ تا پايان سال 88 به 57 درصد افزايش خواهد يافت. براساس برنامه ارتقاء و توانمندسازي جوانان در حوزه فناوري اطلاعات، تعداد رايانهها به ازاي هر 100 جوان در كشور در سال 83 تعداد 27 رايانه بوده كه در سال 84 به 32 رايانه و در سال 88 به 60 رايانه افزايش خواهد يافت كه اين امر حاكي از دسترسي 3 ميليون و 85 هزار خانوار و به عبارتي 24 درصد خانوادههاي ايراني به رايانه است.
از سوي ديگر و با توجه به اهميت كاربرد اينترنت در توسعه كشور گفته ميشود كه با افزايش ضريب نفوذ اينترنت در ميان جوانان، تهديدات اين قشر نيز در بهكارگيري اين وسيله افزايش مييابد؛ افزايش مراجعه به سايتهاي غيراخلاقي، استفاده از امكان چت كردن و تبعات ناشي از آن و... از جمله مواردي است كه استفادههاي نادرست از اين فناوري نه چندان ناشناخته، جوان را در دام انواع مفاسد گرفتار ميكند.
دكتر علي گرانمايه، استاد دانشگاه، در اينباره ميگويد: در حال حاضر در كشور ما بحث اينترنت و جوانان وجود دارد، اما متاسفانه هنگاميكه بحث ورود يك تكنولوژي جديد در كشور مطرح ميشود به همراه آن توهم خطر و توطئه نيز به وجود ميآيد. به گفته وي، زماني كه تلويزيون وارد كشور شد تصور بر اين بود كه اين ارمغان دنياي مدرن ميخواهد بنيان خانوادهها را از بين ببرد، هنگام ورود راديو نيز دولت فكر ميكرد كه راديو وسيلهاي براي سرنگوني دولت است، بنابراين، اين مشكل به فرهنگ اجتماعي يا برداشت متفكرين و كارگزاران اجتماعي و فرهنگي كشور بر ميگردد. اين استاد دانشگاه با اشاره به استفاده جوانان ايراني از اينترنت ميگويد: متاسفانه در زمينه ورود اينترنت و استفاده جوانان از آن گفته ميشود كه «اي داد و بي داد كه چرا نشستهايد و كجاييد كه اينترنت جوانان را فاسد ميكند»، در حالي كه هنگام ورود يك تكنولوژي جديد ما ابتدا بايد زمينههاي ورود آن به كشور را فراهم كنيم.
دكتر گرانمايه ميافزايد: ما هرگز مثل اروپا عمل نكرديم كه بهعنوان مثال اول اقدام به جادهسازي كنيم بعد ماشين بياوريم، بلكه اول ماشين را آورديم و بعد نبود اتوبان و جاده را احساس كرديم؛ وضعيت اينترنت نيز همينگونه است؛ چه بخواهيم و چه نخواهيم ضريب نفوذ آن بيشتر خواهد شد و هرچه پيش ميرود، اشكال متنوعي از آن مثل اينترنت بيسيم، پرسرعت و... ارايه ميشود و كسي هم قادر به ممانعت در برابر آن نيست. اين استاد دانشگاه معتقد است كه بايد بهصورت بيپرده و باتوجه به ساختارهاي فرهنگي ـ اجتماعي ابتدا خانوادهها را آموزش دهيم و بعد سراغ جوانان برويم و يا اين آموزشها را به صورت همزمان به خانواده و جوانان ارايه دهيم، از اين رو بايد بدانيم كه منع دايميجوانان و ترساندن آنها كه به سمت اينترنت و يا هر چيزي ديگري نرويد هيچ فايدهاي ندارد؛ چرا كه جوانان آنقدر باهوش و راغب هستند كه به كنه يك قضيه پي ميبرند.
تحقيقات سازمان ملي جوانان در زمينه استفاده از اينترنت نشان ميدهد كه بيشترين زمان گذران اوقات فراغت جوانان تهراني به استفاده از كامپيوتر و اينترنت در منازل و اماكن عمومي اختصاص دارد؛ اين در حالي است كه بر اساس اين تحقيقات 27 درصد جوانان امكان دسترسي به اينترنت دارند.
دكتر گرانمايه در اين زمينه ميگويد: با توجه به ساختار اجتماعي و وضعيت ضعيف اوقات فراغت جوانان كه ديگر همچون گذشته زمين فوتبال و يا تفريح نيمه رايگاني ندارند، بنابراين تنها چيزي كه براي آنها وجود دارد و عمدتا خانوادهها نيز به آن دلگرم هستند استفاده از كامپيوتر و اينترنت است؛ اين درحالي است كه خانوادههاي اين جوانان نيز ميگويند كه با توجه به محيط جامعه راضي هستند كه يك كامپيوتري باشد و خط تلفني اشغال شود ولي فرزندانشان در كنار خود آنها به تفريح بپردازند. وي با اشاره به گرايش جوانان به استفاده از اينترنت، خاطرنشان ميكند: يكي از دلايلي كه جوان به سمت اينترنت گرايش پيدا ميكند، نبود يك سرگرمي مشابه براي جوان و يا گرانبودن ساير سرگرميها است؛ چرا كه زماني استفاده از زمينهاي خاكي بهترين راه گذران اوقات فراغت بود، اما در حال حاضر يا زمين چمني وجود ندارد و يا اگر وجود دارد بايد براي استفاده از آن پول پرداخت. به گفته وي بنابراين همه عوامل دست به دست هم دادهاند تا اينترنت تبديل به ارزانترين و راحتترين راه براي گذران اوقات فراغت شود.
طبق نتايج تحقيقات سازمان ملي جوانان 43 درصد از جواناني كه به اينترنت دسترسي دارند در منزل از اين وسيله استفاده ميكنند، بنابراين منازل با 2/69 درصد و كافينتها با 16 درصد بيشترين مكانهاي بهرهبرداري از اينترنت و كامپيوتر است.
دكتر گرانمايه با اشاره به ذهن جستوجوگر جوانان و قابليت اينترنت براي بردن جوان به فضا و جامعهاي ديگر، اظهار ميكند: كشور چين از سال 2002 آموزش اينترنت را از مقطع ابتدايي تا دانشگاه اجباري كرده كه يكي از مواد درسي آن «اخلاق دراينترنت» است، بنابراين تا زماني كه ما به دنبال مانعتراشي و محدودسازي باشيم به نتيجه مثبتي دست نخواهيم يافت. اين استاد دانشگاه با اشاره به صرف هزينههاي فراوان براي كنترل اينترنت ميگويد: در اين زمينه نيز بسياري از كارشناسان فيلترشكنهايي را طراحي ميكنند كه استفاده و دسترسي به اينترنت را آسان ميكند، بنابراين با افزايش موانع، جذابيت براي كاربران بيشتر هم ميشود.
وي در ادامه بيان ميكند: زماني كه رسانه ملي ما برنامهاي پخش ميكند و محتوايي توليد ميكند كه با انتظارات جوان و ساير افراد جامعه فاصله دارد در نتيجه اين فاصله توسط اينترنت، ماهواره، سي دي و شبكههاي مختلف پر ميشود، از سوي ديگر ايران در چهار راه تنوع فرهنگي دنيا قراردارد و هر محصولي كه در گوشهاي از دنيا توليد ميشود، در كشور ما نيز پيدا ميشود كه اين امر نشان ميدهد ما همانگونه كه داراي واردات اقتصادي هستيم، واردات فرهنگي هم داريم. وي تصريح ميكند: در حال حاضر برنامهها، ديدگاهها و برنامههاي سنتي اوقات فراغت پاسخگوي جوانان عصر اينترنت نخواهد بود. دكتر گرانمايه با اشاره به گرايش جوانان ايراني به برنامههاي متنوع فرهنگي ساير كشورها تصريح ميكند: همانگونه كه جوانان ما شلوار جين و پيراهن متنوع اروپايي ميپوشند بايد بدانيم كه به محصولات فرهنگي هنري آنها نيز گرايش دارند، از اين رو كارگزاران فرهنگي و اجتماعي ما بايد به فكر چارهاي در اين زمينه باشند.
اين استاد دانشگاه درباره برنامههاي ماهوارهاي ميگويد: در رابطه با ماهواره بهترين راه «بازپخش» است، به عبارتي برنامهها را دريافت كرده و با سانسور و اصلاح بخشي از آن، مجدد آن را پخش كنيم؛ اين روشي است كه كشورهاي عربي هم برگزيدهاند و هماكنون داراي 120 كانال ماهوارهاي هستند كه براي جوانان برنامههاي متنوعي پخش ميكند.
پنجشنبه 28 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]