واضح آرشیو وب فارسی:الف: مجلسي ها و پارلمان خصوصي مطرح كردند هشدار درباره قطع گاز صنايع در زمستان
گروه اقتصادي؛ ماه رمضان بهانه يي شد تا گلايه هاي اعضاي پارلمان بخش خصوصي از مديريت نامناسب انرژي به ويژه خاموشي هاي پي درپي واحدهاي توليدي به گوش مجلسي ها برسد. حميدرضا كاتوزيان به همراه اعضاي كميسيون انرژي در حالي در ضيافت افطار اتاق ايران حضور يافت كه سريال ادامه دار قطع برق و كمبود گاز در زمستان قطعي به نظر مي رسد. از اين رو محمد نهاونديان ضيافت با مجلسي ها را غنيمت شمرد و نسبت به خسارت ناشي از قطع انرژي هشدار داد. رئيس اتاق ايران اظهار كرد؛ مديريت دولتي بر نفت ايران دو ضايعه به همراه داشت، اول آنكه صنعت نفت نتوانست
توسعه آفرين اقتصاد ملي شود و موجب ايجاد فناوري، مديريت و مهارت نشد و دوم آنكه، مصرف و بهره گيري از انرژي، ناكارايي و ضايعه هاي فراواني به همراه داشت. او با انتقاد از مديريت مصرف انرژي در كشور تصريح كرد؛ دولت هاي مختلف سياست هايي را در مديريت مصرف دنبال كرده اند كه به مصرف غيربهينه انرژي منجر شده است و بهره وري در كاربرد انرژي از نظرها دور مانده و تراكم اين معضل چند دهه يي را نمي توان با تعجيل چند هفته يي حل كرد؛ بحث هدفمند كردن يارانه ها نيز مستلزم كار كارشناسي و مشورت با بخش خصوصي با دولت و مجلس است. به گفته رئيس اتاق ايران فعالان بخش خصوصي بايد از نظر مديريت بهينه انرژي به سياستگذاران مشورت بدهند. رئيس اتاق ايران ضمن اشاره به زيان هاي ناشي از قطعي برق و گاز به اقتصاد كشور خاطرنشان كرد؛ اگر مديريت منابع را اصلاح كنيم فعالان بخش خصوصي مي توانند به ظرفيت هاي توليد انرژي در كشور بيفزايند و در حال حاضر علاقه مندي هاي زيادي از داخل و خارج كشور براي سرمايه گذاري در پالايشگاه ها و نيروگاه هاي كشور وجود دارد كه متاسفانه بسترهاي كار مناسب نيست. نهاونديان در ادامه با اشاره به مصوبه كميسيون انرژي اتاق ايران درباره اصلاح اولويت بندي قطع برق واحدهاي توليدي افزود؛ خسارت قطع سوخت در واحدهاي توليدي با خسارت قطع گاز يا كمبود سوخت در مصارف خانگي قابل مقايسه نيست، لذا چنانچه عواقب كمبود سوخت و مشكلاتي كه از اين مساله به وجود خواهد آمد را به اطلاع مردم برسانيم آنها به خوبي به توصيه ها عمل كرده و در مصرف انرژي صرفه جويي خواهند كرد. با اتمام گلايه هاي رئيس اتاق ايران حميدرضاكاتوزيان رئيس كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز در اين ديدار ضمن انتقاد از بالا بودن مصرف انرژي در كشور اظهار كرد؛ اگر مصرف گاز با شرايط فعلي ادامه پيدا كند در افق چشم انداز 20 ساله، ايران به يكي از عمده ترين واردكنندگان گاز در جهان تبديل مي شود و در آن زمان در حدود 2 ميليارد و 750 متر مكعب مصرف خواهيم داشت. او ادامه داد ايران 11 برابر ژاپن و 5/2 برابر چين مصرف انرژي دارد كه اين امر براي اقتصاد كشور غم انگيز است. كاتوزيان در ادامه به فعاليت كميته هاي برق و انرژي هاي نو و نفت و گاز كميسيون انرژي مجلس اشاره كرد و گفت؛ اكنون در كميسيون انرژي مجلس از فقدان طرح انرژي جامع رنج مي بريم، ضمن آنكه در ايران هنوز روش سنتي را در صنعت نفت به كار مي بريم و كشف، استخراج، فرآوري،
خام فروشي و مصرف را در كنار هم داريم كه اين مطلب از سوي كميسيون انرژي مجلس مورد پيگيري جدي قرار گرفته و مطالعات مقدماتي نيز در اين باره آغاز شده است. او در تاييد گلايه نهاونديان از قطع گاز صنايع به نفع مصرف خانگي ضمن اشاره به مساله كمبود سوخت در زمستان تاكيد كرد؛ متاسفانه راهي درپيش گرفته شده است كه با رشد مصرف خانگي سوخت، سوخت يا برق صنايع قطع شود كه اين موضوع معضلي براي اقتصاد كشور است، زيرا اگر صنايع مورد توجه قرار نگيرند سطح توليد و اشتغال پايين مي آيد. رئيس كميسيون انرژي مجلس سپس با انتقاد از صدور برخي مجوزها براي خريداري و راه اندازي كارخانه هاي دست دوم از ديگر كشورها گفت؛ اين كارخانه ها به دليل مصرف بالاي انرژي از دور خارج شده اند و به فروش مي رسند كه توسط ايراني ها خريداري شده و در كشور راه اندازي مي شوند و بايد نسبت به صدور اين گونه مجوزها توجه لازم صورت بگيرد. كاتوزيان علاج مشكلات انرژي در كشور را طراحي برنامه مشخص براي توليد، مصرف و صادرات دانست و بيان كرد كه در غيراين صورت افق چشم انداز 1404 كشور به نتايج مورد نظر نخواهد رسيد.
«علي شمس اردكاني» رئيس كميسيون انرژي اتاق ايران كه به همراه نهاونديان ميزباني مجلسي ها را برعهده داشت با بيان اينكه «مساله انرژي در كشور مهجور مانده است»،تصريح كرد؛ چنانچه سياست ها به نحوي شكل بگيرد كه 10 درصد از مصرف خانگي انرژي كاسته شود، اين صنعت با مشكل مواجه نخواهد شد، اين در حالي است كه مقدار انرژي مصرفي كشور در بخش توليد به كار گرفته نمي شود، لذا اين هدرسوزي است. وي با بيان اينكه ارزش ذاتي گاز در داخل كشور با فروش محصولات صنايع انرژي بر بروز پيدا مي كند، افزود؛ قرن بيستم قرن نفت بود كه فرصت ها را از دست داديم، اما در قرن بيست ويكم كه قرن گاز است، با مصرف صنعتي گاز بايد از تكرار خام فروشي و هدرسوزي جلوگيري كنيم. به گفته شمس اردكاني چنانچه سياست ها تصحيح نشود و شرايط فعلي كماكان ادامه پيدا كند، در اين زمينه دچار مشكل مي شويم. وي در ادامه با اشاره به مساله تعيين قيمت گاز براي صنايع انرژي بر خاطرنشان كرد؛ درخصوص قيمت گاز اختلاف نظرهايي وجود دارد كه بايد اين قيمت طوري درنظر گرفته شود تا ارزش افزوده خوبي حاصل شود. رئيس كميسيون انرژي اتاق ايران در ادامه گفت؛ در قرن آينده بايد به مزيت نسبي استفاده از انرژي خورشيدي برسيم، چرا كه كشور ما به دليل شرايط خوبي كه در جذب انرژي خورشيدي دارد مي تواند حرف اول را در دنيا بزند. اردكاني همچنين متن گزارش كميسيون انرژي اتاق ايران درباره تعيين قيمت گاز براي صنايع انرژي بر را قرائت كرد. «مهدي مفيدي» مشاور عالي اتاق ايران نيز در اين جلسه به موضوع انرژي هاي نو در كشور پرداخت و گفت؛ به علت سيطره اقتصاد نفتي، انرژي هاي نو مورد بي مهري قرار گرفته اند. به عنوان نمونه ايران از نظر توليد نيروگاه هاي بادي توانايي هاي مناسبي دارد و 11 مجوز نيز براي احداث نيروگاه بادي صادر شده است اما پس از گذشت 5/2 سال به علت مشكل قيمت خريد انرژي توافق هاي لازم صورت نگرفته است و صرفه اقتصادي براي سرمايه گذاري در اين زمينه وجود ندارد.
قيمت گاز صادراتي با ملاحظات سياسي
در ضيافت افطارسه شنبه شب «نرسي قربان» مديرعامل شركت تبديل گاز به مايع نار كنگان نيز مساله تعيين قيمت گاز را بابي براي گفت وگو با نمايندگان مجلس هشتم برشمرد و گفت؛ پيشنهاد وزارت نفت به دولت و مجلس اين است كه قيمت متوسط گاز براي صنايع داخلي با قيمت متوسط صادرات گاز به تركيه و تركمنستان با 30 يا 50 درصد تخفيف برابر باشد. وي افزود؛ قيمت گاز صادراتي براساس ملاحظات سياسي تعيين مي شود كه سرمايه گذاران خارجي نيز اين نوع قيمت گذاري را قبول ندارند.
«مصطفي روناسي» عضو كميسيون انرژي اتاق ايران نيز در اين جلسه اظهار كرد؛ در بخش صنعت با توجه به قوانين كار و تامين اجتماعي تنها مزيت باقي مانده، انرژي است و بايد به اين امر توجه جدي داشت، زيرا اگر قيمت ها افزايش و قطعي ها ادامه يابد، صنعت كشور نابود مي شود. وي در ادامه با تاكيد بر بهينه سازي مصرف سوخت در كشور و لزوم عايق كردن ساختمان ها تصريح كرد؛ بايد در سه بخش درباره مصرف سوخت كار كنيم اول آنكه معماري ساختمان ها را براساس اقليم هر شهر طراحي كنيم،دوم آنكه عايق كردن ساختمان ها را به شكل قانون درآوريم و سوم، در بحث قيمت ها بايد مصرف بيش از ظرفيت را با قيمت تصاعدي كاهش دهيم. در همين حال«حميدرضا صالحي» دبير سنديكاي صنعت برق با اشاره به بحث هدفمند كردن يارانه ها گفت؛ بايد عدالت يارانه يي در كشور تعريف شود و اگر قرار است در سال 1404 ، 90 درصد صادرات ما غيرنفتي باشد بايد به رقمي معادل 200 ميليارد دلار صادرات غيرنفتي دست پيدا كنيم كه اين امر بدون اصلاح يارانه هاي صنعت امكان پذير نيست.
پنجشنبه 28 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]