واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رمضان در الجزاير: تقدس روزه ، سفره رنگين و شب نشيني (3 )
الجزيره ـ توزيع افطار رايگان بعضا موجب درگيري بين كساني كه براي ورود به غذاخوري هاي رحمت با هم رقابت مي كنند مي شود و اعتراضاتي نيز نسبت به نحوه توزيع سبدهاي غذايي رايگان صورت مي گيرد.
مساجد و امكان عمومي تحت مراقبت شديد امنيتي
.............................................................................
شب نشيني و بيدار ماندن تا سحر يك سنت ديرينه در ميان مردم الجزاير است ، اما بحران امنيتي دهه 90 و حملات تروريستي و نگراني هاي امنيتي فوق العاده اي كه اين سالها وجود داشت ، عملا اين سنت را بطور كامل متوقف كرد با اين حال چند سالي است كه به مدد بهبود وضعيت امنيتي بارديگر مردم به آن روي آورده اند.
از زمان رياست جمهوري "عبدالعزيز بوتفليقه " در سال 1999 به اين سو، وضعيت امنيتي بشكل تدريجي اما محسوس بهبود يافته است و فعاليت و نشاط طبيعي را دوباره به بسياري از عرصه هاي زندگي از جمله شب نشيني هاي ماه رمضان باز گردانده است و هر سال بر رونق آن مي افزايد.
پس از افطار دسته هاي مختلف زن و مرد بويژه جوانان براي شركت در آيين هاي ماه رمضان بويژه نام "تروايح " به مساجد مي روند، گروههايي از مردان و جوانان نيز به قهوه خانه هاي سنتي و برخي خانواده ها نيز به كنسرت هاي موسيقي آييني ، ويژه رمضان كه در نقطه نقطه شهر برپا ، مي روند و شب هايي را در فضاي شاد و پر معنويت در كنار ساير اعضاي خانواده مي گذارنند.
قهوه خانه هاي سنتي الجزاير دقايقي پس از آغاز وقت افطار ، درها را به سوي مشتريان كه مردان و جوانان هستند باز مي كند و آنها تا نزديك سحر به گفت و گو درباره موضوعات مختلف از جمله چگونگي سر كردن با گرسنگي و تشنگي بويژه در روزهاي گرم ، مسايل سياسي و اجتماعي و... و نحوه گذران زندگي مي پردازند.
بازي هاي مثل كارت و دومينو نيز از سرگرمي هاي رايج جوانان در قهوه خانه ها، كنار ميادين و نقاط مختلف پياده روها است .
اين بازي ها جنبه قمار ندارد اما بر اساس يك رسم ، بازنده هزينه قهوه و آب ميوه جمع را حساب مي كند.
درهمين حال حضور گسترده جوانان در صف هاي نماز جماعت بويژه در ماه رمضان طي سالهاي اخير روندي رو به افزايش داشته است .
اما زناني كه در منزل باقي مي مانند بر اساس رسم هاي قديمي دور هم جمع مي شوند و درباره نحوه و روش هاي تهيه بهتر غذاهاي سنتي سخن مي گويند، جوان ترها رسم كدبانويي از پيران مي آموزند و خود را با بازي "البوگال " (ظرف سفالي ) سرگرم مي كنند.
دراين بازي يك ظرف سفالي پر از آب مي آورند، هر دختر جواني انگشتري خود را در ظرف مي گذارد و نيت مي كند. يكي از زنان مسن يك فال خوب يا بد را به زبان اشعار محلي ذكر مي كند و بعد بدون نگاه كردن به داخل ظرف يك انگشتري را بر مي دارد. اگر فال خوبي باشد هر دختري دوست دارد انگشتر وي بيرون آورده شود.
بيشتر اين فال ها يا حاوي مژده آمدن اسب سواري است كه خوشبختي را براي دختر جوان خواهد آورد و يا از كساني بيم مي دهد كه دور يا نزديك به وي و خوشبختي اش حسادت مي ورزند.
فعاليت هاي فكري و فرهنگي نيز در اين ماه در كنار ساير فعاليت ها بشدت كاهش مي يابد و تنها بازار مواد غذايي و نيز عرصه برگزاري كنسرت هاي موسيقي هاي آيني و مذهبي است كه رونق فراوان دارد.
از دهه سوم ماه رمضان نيز بازار پوشاك رونق ويژه اي مي يابد چرا كه خانواده ها با خريد لباس هاي نو بويژه براي كودكان ، خود را براي عيد فطر آماده مي كنند.
اما آنچه به بعد امنيتي ماه رمضان مربوط مي شود، تشديد تدابير امنيتي است .
گروههاي مسلح الجزاير در يك رويه قديمي ، حملات خود را در ماه رمضان هر سال افزايش مي دهند و دولت نيز هر سال تدابير ويژه اي را براي جلوگيري از اين حملات اتخاد مي كند.
امسال الجزايري ها ماه رمضان را تحت بي سابقه ترين تدابير امنيتي سالهاي اخير سر مي كنند كه خوشبختانه تاكنون بيش از نيمي از اين ماه را به سلامت گذارنده اند.
نيروهاي پليس و لباس شخصي ها در نقطه نقطه مناطق شهري بويژه در پايتخت حضور دارند و رفت و آمد اشخاص و خوروها را كنترل مي كنند و صدها ايست بازرسي در نقاط مختلف شهر مستقر شده است .
مساجد ، مراكز دولتي ، اماكن عمومي و تجمعات بيش از اماكن ديگر تحت مراقبت امنيتي قرار دارد.
وزارت امور ديني الجزاير امسال از بيم فعاليت هاي تندروانه سلفي، دستور العمل سخت گيرانه اي صادر كرد كه بر اساس آن تنها مكان ها و مصلاهاي داراي مجوز رسمي حق برگزاري آيين شب هاي رمضان و نماز تراويح را دارند.
اين وزارتخانه ، كميته اي را در سطح ولايات مختلف مامور كرده است به بررسي پرونده داوطلبان امامت جماعت در ايام ماه رمضان در سطح بيش از 15 هزار مسجد بپردازند.
رعايت "ميانه روي " در طرح افكار و نيز حفظ قرآن كريم از جمله شرايط لازم براي امامان جماعت است .
خاورم **380**1415
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]