واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رمضان در الجزاير: تقدس روزه ، سفره رنگين و شب نشيني (2)
الجزيره ـ شوربه با "بوراك " ميل مي شود كه شامل گوشت چرخ كرده ، جعفري و پياز است و داخل ورق هايي كه از آرد گندم تهيه مي شود و به بلندي و ضخامت يك انگشت ، پيچيده و مثل سمبوسه در روغن سرخ مي شود.
براي الجزايري ها ، سفره افطار بدون شوربه و بوراك معنايي ندارد.
انواع سالاد، تنقلات ، غذاهاي مختلفي كه با گوشت گوسفند تهيه مي شود و شيريني هاي محلي از ديگر عناصر سفره افطار در اين كشور است .
سوپ هاي ديگري نيز ويژه ماه رمضان وجود دارد كه با نام هاي "الفريك " ، "الحريره " و "الجاري " هر كدام درمنطقه اي و با برخي مواد مختلف ، تهيه و طبخ مي شود.
بيشتر الجزايري ها ، سوپ افطار را با گوشت گوسفند تهيه مي كنند اما برخي مناطق نيز مانند "سكيكده " ، "جيجل " و "دلس " (600 و 300 و80 كيلومتري شرق پايتخت ) آن را با گوشت ماهي هم درست مي كنند.
بوراك نيز در انواع مختلف ، با گوشت قرمز، ماهي ، مرغ ، ميگو ، پنير تهيه مي شود.
"شيرين گوشت " يكي ديگر از غذاهاي معروف ويژه ماه رمضان است كه با گوشت گوسفندي و نوعي آلوي خشك محلي و برگه زردآلو طبخ مي شود و بعضا در آن سيب و گلابي و يا كشمش و بادام نيز استفاده مي شود.
زولبياي محلي به نام "زلابيه " از ديگر عناصر ضروري سفره ماه رمضان در الجزاير است كه به شكل ها و طعم هاي مختلف درست مي شود و معروف ترين آن "بوفاريك " است كه محصول شهري به همين نام در 40 كيلومتري جنوب غرب پايتخت است .
اما تنها غذاي سحر در الجزاير، يك غذا سبك و مقوي محلي با شهرت جهاني است . با نام "طعام " رايج است كه ماده اصلي آن به همين نام از آرد گندم ساخته مي شود و با كشمش پخته مي شود و به همراه نوعي دوغ غير ترش محلي به عنوان سحري خورده مي شود.
البته اين غذا در غير ماه رمضان نيز البته با گوشت قرمز يا مرغ و حتي بعضا ماهي سرو مي شود.
احسان و اسراف
...............
اهميت فوق العاده اي كه الجزايري ها به تهيه و مصرف غذاهاي محلي در ماه رمضان و رونق سفره افطار مي دهند به اندازه اي است كه هر خانواده بودجه خاصي براي آن در نظر مي گيرد و حتي برخي به اين منظور به گرفتن قرض و وام متوسل مي شوند.
شايد به همين دليل است كه قيمت هاي انواع مواد غذايي بويژه مواد اصلي و پرمصرف از يك هفته قبل از آغاز ماه رمضان بشدت افزايش مي يابد.
دركشوري كه متوسط درآمد ماهانه يك خانواده متوسط 12 تا 15 هزار دينار است ، هر خانواده در همين طبقه اجتماعي ، ناچار است براي سفره ماه رمضان بودجه اي به ميزان 30 هزار دينار (300 يورو) اختصاص دهد تا بتواند غذاهاي محلي را در سفره داشته باشد.
هرچند سفره هاي افطار و سحري در الجزاير دور از اسراف و تبذير نيست اما از سوي ديگر و با وجود ورود اين كشور به اقتصاد بازار و تسلط فرهنگ فردگرايي بر رفتار بسياري از افراد، الجزايري ها همچنان در ماه رمضان در اوج روحيه نوع دوستي ، احسان و اطعام قرار دارند.
ضرورت حضور ميهمان بويژه افراد تنها، در راه مانده ، بي سرپناه و .. بر سر سفره افطار منازل يكي از سنت هاي قوي ديرينه مردم الجزاير است كه همچنان پا برجا است و الجزايري ها با اصرار از دوستان و آشنايان نيز خود براي صرف افطاري دعوت مي كنند.
برخي خانواده ها با تهيه يك سفره كامل غذاي افطار، آن را براي بيماران و كارگران بيمارستان ها مي برند و برخي ديگر بويژه رستوران داران ، در تمام افطارهاي ماه رمضان ، افطار رايگان به فقيران و افراد نيازمند مي دهند.
دولت الجزاير نيز سال هاست از طريق هلال احمر اين كشور و در طول ماه رمضان محل هايي را به نام "غذاخوري هاي رحمت " در نظر گرفته است و هر سال صدها هزار وعده غذايي را به صورت گرم و رايگان در اين غذاخوري ها در اختيار افراد بي بضاعت و كم بضاعت قرار مي دهد.
شهرداري ها نيز قبل از فرارسيدن ماه رمضان ، ليستي از افراد و خانوارهاي مستمند مناطق زير پوشش خود تهيه مي كنند تا افرادي كه قرار است دو بار در ماه "سبد غذايي " رايگان دريافت كنند مشخص شوند.
اين سبد هر بار شامل پنج كيلوگرم از موادي چون آرد گندم ، رشته سوپ (شوربه ) و شكر و نيز يك كيلوگرم از موادي چون گوشت قرمز، قهوه ، روغن مارگارين ، روغن نباتي و نخود است .
آمارها حاكي است كه وزارت همبستگي الجزاير در ماه رمضان امسال 130 ميليون دينار (يك ميليون و 700 هزار دلار) در نظر گرفته است تا اين سبد غذايي دو بار در اختيار يك و نيم ميليون خانواده بي بضاعت و كم بضاعت قرار گيرد.
ادامه دارد...
خاورم **380**1373
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 278]