واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: چهار قطعه شعر منتشر نشده شهريار به مركزاسناد تبريز اهدا شد
فرهنگي. ميراث فرهنگي . ادبيات . ساير
رييس مركز اسناد و كتابخانه ملي شعبه شمال غرب كشور در تبريز ازاهداي چهار قطعه شعر منتشر نشده استاد شهريار به اين مركز در هفته جاري خبر داد سيد مسعود نقيب روز چهارشنبه درگفت و گو با خبرنگار ايرنا عنوانهاي اشعار اهدايي را صلاي سوادآموزي ، مكتب يادآموزي ، آموزش و شب نماي جبهه ها اعلام كرد.
وي افزود: اين چهار قطعه شعر توسط يكي از خويشاوندان استاد شعر و ادب ايران زمين به مركز اسناد و كتابخانه ملي اهدا شده است.
به گفته وي سه قطعه از اشعار اهدايي استاد شهريار مربوط به نهضت سوادآموزي و قطعه چهارم نيز درباره دفاع مقدس است.
وي اظهار داشت: اشعاراهدايي استاد شهريار به اين مركز، دست خط استاد مسلم شعر و ادب ايران زمين بوده و در پايين همه آنها نام و امضاي ايشان به چشم ميخورد.
وي يادآور شد : بنا برتاريخ ذكر شده به دست خط استاد شهريار اين اشعار درآذرماه سال ۱۳۶۳سروده شده و در پايين هر يك از سه قطعه شعر مربوط به نهضت سوادآموزي ، عبارت اين قطعه كه غزل نيزاست جهت يادگار به دست ياران نهضت سوادآموزي جمهوري اسلامي ايران و تشكر از زحمات شان نوشته و تقديم شد به خط خود استاد درج شده است.
بيست و هفتم شهريور ماه ، سالروز تولد محمدحسين بهجت تبريزي ، متخلص به شهريار در تقويم كشورمان به عنوان روز بزرگداشت استاد مسلم شعر و ادب ايران زمين و روز ملي شعر و ادب نامگذاري شده است.
استاد سيد محمدحسين بهجت تبريزي متخلص به شهريار فرزند حاج ميرآقا خشكنابي كه خود از اهل ادب بود، همزمان با انقلاب مشروطيت و بين سالهاي ۱۲۸۳تا ۱۲۸۵شمسي در روستاي خشكناب نزديك بخش قره چمن تبريز متولد شد.
محمدحسين (شهريار) تحصيل را در مكتب خانه قريه زادگاهش با گلستان سعدي، نصاب قرآن و حافظ آغاز كرد و نخستين مربي او مادرش و سپس مرحوم امير خيزي بود.
تحصيلات ابتدايي را در مدرسه دارالفنون تهران به پايان رساند و در سال ۱۳۰۳شمسي وارد مدرسه طب شد و آخرين سال پزشكي را با سختي و مشكلات فراوان سپري كرد.
در بيمارستان، دوره انترني را ميگذراند كه به سبب پيشامدهاي عاطفي و عشقي ازادامه تحصيل منصرف شد و كمي قبل از دريافت مدرك دكتري، پزشكي را رها كرد و به خدمات دولتي پرداخت.
خاطرات كودكي و نوجواني شهريار بيشتر در منظومههاي حيدربابا شاهكار كم نظير تركي، هذيان دل، موميايي و افسانه شب آمده است و با خواندن آنها مي توان دورنماي كودكي و نوجواني او را كم و بيش مجسم كرد.
اين منظومه اوج هنراستاد دراشعار تركي است كه در زمره شاهكارهاي ادبيات تركي آذربايجاني قرار گرفت و دستمايه شهرت جهاني استاد شهريار شد.
وي در سال ۱۳۱۵به تهران منتقل شد و مدتي در شهرداري و سپس در بانك كشاورزي به كار پرداخت.
چند سالي در عوالم درويشي سير كرد و سرانجام به زادگاه اصلي خود تبريز بازگشت و تا زمان بازنشستگي در بانك كشاورزي تبريز خدمت كرد.
نخستين دفتر شعر او درسالهاي ۱۳۰۸تا ۱۳۱۰شمسي با مقدمههاي استاد بهار ، سعيد نفيسي و پژمان بختياري از سوي كتابخانه خيام و آخرين مجموعه شعرش پس از درگذشت وي در تابستان ۱۳۶۹به عنوان جلد سوم ديوان شهريار شامل اشعار منتشر نشده از سوي انتشارات رسالت تبريز در پانصد صفحه به چاپ رسيد سپس تمامي اشعار وي در يك مجموعه چهار جلدي توسط انتشارات زرين منتشر شد.
استاد شهريارارادت خاص خود به مولاي متقيان،امام علي (ع) با شعر علي اي هماي رحمت، تو چه آيتي خدا را جاودانه ساخت.
شهريار علاقه به آب و خاك و وطن را در غزل عيد خون و قصايد مهمان شهريور، آذربايجان، شيون شهريور و مثنوي تخت جمشيد به زبان شعر بيان كرده است.
ديوانهاي مختلف او شامل بيست هزار و شصت بيت شعر سنتي و حدود ۱۵منظومه و شعر آزاد در قالبهاي تازه است.
سرانجام شهريار در ۲۷شهريور ۱۳۶۷شمسي در بيمارستان مهر تهران، بدرود حيات گفت و بنا به وصيتش در زادگاه خود در مقبره الشعرا سرخاب تبريز به خاك سپرده شد.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]