تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 20 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):دو خصلت است كه بالاتر از آنها چيزى نيست: ايمان به خدا و سود رساندن به برادران.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827912311




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

پاورقي آشتي اسلام ، دموكراسي و غرب


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي آشتي اسلام ، دموكراسي و غرب


تنها 46 درصد از مردم كشور در انتخابات شركت كرده بودند (از جمله 5 درصدي كه رأي خود را به نشانة اعتراض خالي‌انداخته بودند). انتخابات رياست جمهوري 2004 تقريباً شفاف و آزاد برگزار شد و بوتفليقه با اكثريت آراء دوباره انتخاب شد. اما دوباره در انتخابات پارلماني 2007 تعداد رأي‌دهندگان بسيار كم بود، و ائتلاف حاكم بيشتر كرسي‌ها را از آن خود كرد. با توجه به قدرت نامحدودي كه به رياست جمهوري داده مي‌شود، مردم الجزاير تمايل چنداني به رأي دادن به پارلمان ضعيف و نخست وزيري بي‌اختيار از خود نشان نمي‌دهند.

ليبي

ليبي نمونة ديگري از يك كشور اسلامي آفريقاي شمالي بدون دموكراسي پس از استعمار است. منطقه‌اي كه شامل ليبي امروزي مي‌شود، از سال 1911 مستعمرة ايتاليا بود. در دهة 20 بسياري از مردم ليبي با نيروهاي استعماري ايتاليا در نبرد به شدت خشونت باري براي رسيدن به استقلال جنگيدند. پس از آتش بس موقتي كه در سال 1928 با ايتاليا امضا كردند، نيروهاي ايتاليايي ده‌ها هزار نفر را براي سركوب كردن جنبش استقلال ملي، دستگير و تبعيد نمودند. پس از شكست متحدين در جنگ جهاني دوم، سازمان ملل، ليبي را كشوري مستقل اعلام كرد. ليبي بين سالهاي 1959 تا 1969 كشوري سلطنتي مبتني بر قانون اساسي بود، وقتي يك كودتاي نظامي در سال 1969 براي سرنگوني سلطنت صورت گرفت، ليبي تبديل به جمهوري شد.در حقيقت، معمر قذافي (Muammar al - Qaddafi)، رهبر اين كودتا، رهبر قدرتمند ليبي بود و همين طور هم پر قدرت ماند. همة قدرت در دستان اوست. ليبي سالهاي تعيين كننده‌اي را در اشغال استعماري سركوبگرا پشت‌سر گذارد. به سازمانها و عقايد دموكراتيك اجازة رشد و توسعه داده نمي‌شد. بنابراين، وقتي به ليبي استقلال داده شد، هيچ ريشة دموكراتيكي در آن وجود نداشت كه بتواند بر طبق آن يك دموكراسي كارآمد و پايداري بنيان نهد. بر اساس معيار فرصت دموكراتيك، ليبي در وضعيت آشكار اما غلبه ناپذيري قرار داشت. ديكتاتوري رئيس جمهور قذافي اين چنين طولاني بر جاي نمي‌ماند، در صورتي كه تقاضاي گسترده براي اصلاحات سياسي وجود مي‌داشت.

تونس

تونس سومين كشور اسلامي آفريقاي شمالي است كه تحت استعمار فرانسه بود. از همان اوايل سال 1890 يك گروه از جوانان تونسي خواستار حاكميت دموكراتيك بودند. در سال 1920 حزب سياسي دوستور (Doustor) (معادل عربي قانون اساسي) از مقامات فرانسه درخواست كرد تا دولتي قانوني براي تونس تشكيل دهد. فرانسوي‌ها با زنداني كردن رهبر حزب واكنش نشان دادند. دو سال بعد پادشاه خواستار تشكيل دولتي قانوني شد. فرانسوي‌ها با محاصرة كاخ سلطنتي با تانك‌هاي خود واكنش نشان دادند و وي را مجبور به دست كشيدن از خواستة خود كردند. در سال 1938 حزب نئو دوستور (كه انشعابي از حزب دوستور بود) شروع به سازماندهي فتنه و آشوب كرد. در سال 1951 فرانسه اجازة تشكيل دولتي ملي گرا را داد، اما وقتي دولت جديد درخواست كرد كه مجلسي منتخب تشكيل دهند، فرانسه اعضاي كليدي دولت را دستگير نمود. سرانجام در 1956 فرانسه با اكراه به تونس استقلال اعطا كرد. كشور تجربة‌اندكي از دموكراسي، جامعة مدني و يا حكومت دموكراتيك داشت. با توجه به اين تجربة استعماري، تعجب‌آور نيست كه نيم‌قرن بعد، تونس دوباره نظامي دارد كه در زمرة كشورهاي «غيرآزاد» قرار مي‌گيرد.

مراكش (مغرب)

مغرب كه تجربة استعمار مشترك فرانسه و اسپانيا را دارد، در سالهاي اخير قدم‌هاي مستحكمي را به سوي دموكراسي برداشته است. دهه‌هاي نخست استقلال با برگزاري انتخابات متمايز شده‌اند، اما تقريباً حاكميت كل حوزة سياسي در دست پادشاه بوده است. با ادامة رويدادها، پادشاه بر مسائل اقتصادي در حوزة عمومي تمركز كرده است.

استدلال وي چنين است كه توسعة اقتصادي دركشور مغرب بسيار مهم‌تر از آزادي سياسي است. بنابراين، وضعيت اشتراك قدرتي، توسعه پيدا كرده است كه در آن پارلمان روي مسائل اقتصادي و اجتماعي و پادشاه روي ساير مسائل كشور تمركز مي‌كنند. انتخابات اخير در سال 2007 آزاد و عادلانه بود و حكايت از سومين انتخابات موفق پارلماني متوالي داشت. اما پادشاه حاكم مطلق در مغرب است و مسائل امنيتي و امور خارجي كشور را قاطعانه كنترل مي‌‌كند.

مصر

مصر، گرچه بخشي از آفريقاي شمالي است، امّا در خور توجه ويژه است. مصر بزرگترين كشور جهان عرب و از نظر فرهنگي كشور مهمي است. از آغاز سال 1866 ويژگي‌هاي حاكميت دموكراتيك در مصر شروع به رشد و توسعه كردند و با شروع قرن نوزدهم، انگليس نفوذ خود را در مصر افزايش داد. انگليس تمام نفوذ و قدرت خود را براي سركوبي دموكراسي در مهمترين كشور جهان عرب از نظر استراتژيك به كار گرفت.




 چهارشنبه 27 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن