واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: باران مهرورزي در كوي مستمندان جشن رمضان نماد نوع دوستي و اكرام نيازمندان (بخش دوم)
ياوري ضعفا، دردمندان و ايتام به هر شكل ممكن، نشان وجود و حضوري بيدار است كه هوشمندانه در آزمون آفريدگار هستي بخش مشاركت مي كند. بخشندگي، رواكردن تقدير الهي به مساكين و درماندگان در عرصه زندگي است.
هر دولت و مكنت كه قضا مي بخشد
در وهم نيايد كه چرا مي بخشد
بخشنده نه از كيسه ما مي بخشد
ملك آن خداست تا كرا مي بخشد
ميزباني رزاق و سخاوت گستر در ماه رمضان ميهماناني را فرا خوانده و مي خواند كه سرشار از نيت، نذر، نياز و استغاثه به خير و ثواب هستند. گروهي از آنان فارغ از هياهوي تكراري روزمره، در محفل دلجويي، تواناسازي، گره گشايي و حمايت در جشن رمضان گرد هم مي آيند تا به وسع خود به هموطناني مستحق و نيازمند ياري كنند، چراغي در تاريكي زندگيشان برفروزند وتنهايي و عبوسي يتيمي را با لبخندي بزدايند و چه لازم و با اهميت است كه فرصتي هم براي گپ زدن و از نزديك حال و احوال پرسيدن مدنظر باشد تا رنگ و كلام ملاطفت و مهرورزي در لبانشان جلوه گر شود.
... حكايات آن روي زندگي متعارف و معمول در اينجا خواندني تر مي شود، حكاياتي كه در بازار و برزن كمتر به چشم و زبان و گوش مي آيد و يا به ندرت به فكري و بياني مي آيد كه آن هم در قيل و قال داد و ستدهاي روزمره و ازدحام و ماشين، محو مي شود. اما در جشن رمضان، در ده ها غرفه و روي ميزها وقفسه ها به ذهن و ضمير بيدار هزاران بيننده از هر طبقه اجتماعي و از هر سن، آويخته مي شود در هر حال، مردم حاضر در اين فضا و مكان پرجاذبه معنوي- انساني با مشاهده نامرادي ها و ناملايمات گوناگون زندگاني هزاران هموطن درمانده و نيازمند در عزلت تهيدستي و نيازهاي عاطفي آشنا و متأثر مي شوند. تلنگري به موقعيت هاي زندگي مناسب دارندگي ها، صحت و آسايش و...و... زده مي شود. بسياري اراده خيرخواهانه شان در حمايت از بي سرپناه ها، يتيمان، بيماران، زندانيان و... و... قوي تر و شكوفاتر مي شود دلجويي ها، مهرورزي ها و ملاحظات عاطفي خانواده ها و افراد سخاوتمند و بخشنده از تشنگان محبت، بي سرپرست و يتيم رفع عطش مي كند. اين بازتاب هاي قدرشناسانه را در ژرفناي نگاه ها و لبخند هاشان خواهيم ديد... اين، روي ديگر زندگاني است.
كمك هاي اورژانسي به نيازمندان
پروژه ياري رساندن به نيازمندان دو شاخه خروجي و ورودي را شامل مي شود. يعني از يك سو مستمندان تحت پوشش قرار مي گيرند و ساماندهي مي شوند و از طرف ديگر گروهي از خانواده ها و افراد مسكين و تهيدست براي رفع مشكل شان روي به كميته امداد مي آورند.
«محسن حسن زاده» مدير بازارچه جشن رمضان در اين باره از پديده هاي طلاق، حوادث طبيعي و غيرطبيعي منجر به فوت سرپرست خانواده، اعتياد يا بيماري سرپرست و... كه به بروز مشكلات اجتماعي مي انجامد به عنوان ورودي كميته نام مي برد و مي گويد كه در اين چرخه هاي حمايتي، تلاش كميته امداد بر سرمايه گذاري در بخش توانمندشدن نيازمندان متمركز است تا شيوه ارائه كمك ها كم كم به صورت «تك خدمتي» انجام شود وي توضيح مي دهد: فردي كه بيماري خاص دارد با پرداخت هزينه درمان و معالجه او، ديگر نياز به تحت پوشش بودن نداشته باشد. يا درباره كساني كه سرپناه مسكوني ندارند و حتي جايي براي نگهداري اثاثيه زندگي شان ندارند، كميته امداد با پرداخت وام وديعه مسكن چنين خانواده اي را سروسامان مي دهد. اين قبيل موارد شامل كساني مي شود كه تحت حمايت نيستند و كميته امداد به صورت اورژانسي در چنان مواقع وارد عمل مي شود و مشكل خانواده را برطرف مي كند.»
خريد 765 واحد مسكوني
در جشن رمضان
به گفته مدير بازارچه جشن رمضان، در حال حاضر 52 هزار خانوار شامل حدود يكصدهزار نفر در استان تهران تحت پوشش هستند. سال گذشته با كمك افراد نيكوكار در همين بازارچه جشن رمضان 765 واحد مسكوني تحت عنوان «رضوان» براي نيازمندان بدون سرپناه تحت پوشش، خريداري شد. ميانگين قيمت هر واحد مسكوني 20 ميليون تومان و ميانگين كمك بلاعوض كميته امداد براي هر واحد مسكوني 6 ميليون تومان بود. در واقع الباقي بهاي هر واحد يعني 14ميليون تومان بابت
هر واحد توسط نيكوكاران و خيريه ها تأمين شده بود...»
فرصت هاي ناب امتحان
«رضا نباتي» كارشناس ارشد تعليم و تربيت اسلامي، در ادامه صحبت هاي قبلي خود با موضوع فوايد فلسفه اطعام مساكين و كمك به تهيدستان نيازمند در ماه رمضان، كاهش فاصله بين اقشار فقير و غني. باخبرشدن از حال همديگر و همچنين كاسته شدن از پديده بزهكاري در جامعه را از ديگر فرآيندهاي تأثير كمك به درماندگان و ناتوانان قلمداد مي كند. در اين شرايط، امنيت مالي، اقتصادي و جاني در جامعه بيشتر مي شود. به گفته وي يكي از دلايل بروز بزهكاري و كج رفتاري هاي ناشي از آن است كه فرد، تنها به فكر مال اندوزي خود است و از مشكلات و بي سروساماني سايرين- تهديدستان- خبر ندارد و كلا بي اعتنا است. وي ادامه مي دهد: خودبيني و ثروت اندوزي و بي توجهي به درماندگان در عرصه زندگي مي تواند عامل انحراف بعضاً فردي تهيدست و محتاج تأمين امور معاش خود به بزهكاري شود. اگرچه امكان دارد هر انساني در مقطعي دچار مسايل اقتصادي و امرار معاش خانواده شود. از طرفي هم ممكن است بخت يار برخي افراد باشد و چنان مشكلاتي در زندگيشان نباشد ولي فراموش نشود كه چنين موقعيت ها براي انسان ها، امتحان الهي است.»
توجه به نيازهاي عاطفي و روحي
با يك جوان كه خود را مددجو و تنها به اسم كوچك «اسماعيل» معرفي مي كند در بيرون از محل تالار جشن رمضان، گفت و گو مي كنم. او مي گويد مردم كشورمان عموماً سخاوتمندند. اين اتفاق روح بخشندگي و گذشت انساني بوده كه قابل ستايش هم است. وي ادامه مي دهد:«در موضوع حمايت مردم از خانواده هاي بي بضاعت و نيازمند توسط افراد خيرخواه كه آن هم خداپسندانه است، يك نكته همواره و به طور عام در ذهنم وجود دارد كه اول، كمك كردن مادي يك امر و حتي به نظر من وظيفه ديني هر آدم است، اما نيازهاي معنوي و عطوفت رواني و فكري شان هم بايد اجابت شود. كودكان يتيم و يا كلاً كساني كه مبتلا به بيماري سخت هستند غير از كمك هاي نقدي وجنسي، احتياج به مهر ومحبت و دلجويي دارند. بخشي از توصيه روانشناسان و مددجويان به اطرافيان بيمار و خانواده هاي مشكل دار اين است كه توجه به روان و الفت و اعتماد به نفس نقش موثري در بهبود و شكوفايي روح پژمرده و ضعف فكري و نگراني هاي ايتام چه كم سال و چه جوان، دارد. اين ملاحظات معنوي چه خوبست توامان با مساعدت هاي مالي باشند. اين امر بايد در جامعه بيشتر فرهنگ سازي شود.»
چتر حمايتي نيكوكاران
بر سر 100 هزار يتيم
به گفته معاون مشاركت هاي مردمي كميته امداد امام خميني «ره» جشن رمضان در هشت استان تهران، گيلان، همدان، آذربايجان شرقي، اردبيل، فارس، اصفهان و خراسان رضوي و همچنين در استان تهران- جداي از تالار وزارت كشور- در 10 شهر و نقطه اين استان از جمله ورامين، پيشوا، كرج و ... و پنج فرهنگسراي شهر تهران با همكاري شهرداري برگزار مي شود.
«سعيد ستاري» همچنين با بيان اين كه با استفاده از جشن رمضان و كمك هاي مردمي، نيكوكاران و كميته امداد، «سفره هاي آسماني» به منظور اطعام و اكرام 3.5 ميليون نفر نيازمند در سراسر كشور گسترده مي شود، مي گويد: در سال جاري سعي بر آن است كه 100 هزار يتيم تحت پوشش كمك هاي حاميان و افراد قرار بگيرند.»
آزادي زندانيان
«ستاري» همچنين با اين اظهار كه افراد حامي مي توانند افزون بر پوشش ايتام نيازمند در كشورمان، ايتام كشور عراق را كه بيشتر آنان سادات و شيعه هستند نيز مورد حمايت خود قرار بدهند، به آزادي زندانيان با بدهي كمتر از پنج ميليون تومان، اشاره مي كند:-«آزادي زندانيان نيازمند كه به دليل محكوميت مالي و بدهي كمتر از پنج ميليون تومان در زندان ها بسر مي برند، با همكاري ستاد ديه كشور در روز عيد فطر، عملياتي مي شود.»
معاون مشاركت هاي مردمي كميته امداد، همچنين درباره چگونگي عملكرد اجراي طرح «محسنين» مي گويد:«اين موضوع دربرگيرنده مباحثي همچون تامين مسكن، درمان، معيشت، آموزش و غيره، شامل خانواده هاي نيازمند است. بنا به گفته وي، افراد خير و نيكوكار در اجراي اين طرح از خانواده هاي محتاج حمايت مي كنند. در سال گذشته نيز حدود هشت هزار خانواده با استفاده از اين طرح تحت پوشش قرار گرفتند. پيش بيني مي شود اين رقم براي سال جاري به 10 هزار خانوار افزايش يابد.»
غرفه اكرام عراق
از راهروي نه چندان عريض و طويل و از ميان جمعيت عبور مي كنم. انتهاي اين راهرو غرفه «اكرام» كشور عراق قرار دارد. اين جا هم انبوه آلبوم كودكان يتيم عراقي روي ميزها، گسترده شده است. «سيدحسين الخراساني» مسئول غرفه امداد شاخه كربلا، به آرامي زبان فارسي را با ته لهجه عربي بيان مي كند. چند تا آلبوم كودكان يتيم عراقي را از روي ميز برمي دارد و توضيحاتي درباره وضعيت ايتام مي دهد. او مي گويد: «پدران اين بچه ها در جنگ آمريكا در عراق، به شهادت رسيده اند. بعضي هاشان هم پدر و هم مادرشان شهيد شده اند. بچه هاي بازمانده از جنگ، تحت حمايت كميته امداد هستند.» به گفته او چهار سال است كه كميته امداد در 12 استان كشور عراق تأسيس شده است و فعاليت مي كند. اين كميته ها در شهرهاي كربلا، نجف، كاظمين، سامره، بصره و... مستقر هستند. وي توضيح مي دهد: غرفه «اكرام» عراق دومين سال است كه در تهران فعاليت مي كند و به دعوت كميته امداد در قالب طرح «اكرام» ايتام دائر شده است و مي گويد: «حضانت هر كودك يتيم عراقي ماهانه ده هزار تومان است.»
اينجا گره ها گره گشايند
اينجا گره ها كارآفريني مي كنند به كمك سرعت سرانگشتاني كه نفس زمان را مي گيرند. گره ها پياپي زده مي شوند. شانه آهني سنگيني رج گره ها را به انسجام مي كوبد... هزاران و ميليون ها گره خامه در رنگ هاي متنوع و مختلف از «دار» بالا مي روند، شكل و نما مي گيرند كه آغشته به لحظه لحظه هاي زندگي است، كه زمزمه هاي اميد و كوشش، گل هاي قالي را شكوفا مي كنند.
در غرفه قالي بافي جشن رمضان، خانمي پشت دار قالي مشغول بافت است. سي سال است به هنر قالي بافي اشتغال دارد. قاليبافان در حوزه كميته امداد عده اي تحت پوشش و برخي موردي هستند. «شادمان» كارشناس فرش كميته امداد در استان تهران، توضيح مي دهد: در كار بافت قالي، غير از آنان كه تحت حمايت كميته امداد هستند، برخي از قاليبافان با سرمايه كميته امداد و پيش از آن كه به طور رسمي تحت پوشش قرار بگيرند، مشغول بافت قالي مي شوند. اين قبيل بافندگان، پيشتر مورد شناسايي قرار مي گيرند. بافنده قبل از شروع كار بافت قالي، مواد اوليه در اختيارش گذاشته مي شود. در جريان كار بافت، مبالغي وجه نقد هم براي امرار معاش او پرداخت مي شود.
بافنده پس از بافت قالي، حق فروش قالي را دارد. چنانچه فروش آزاد توسط بافنده صورت گيرد، مبالغ هزينه مواد اوليه و وجوه پرداختي حين كار، به كميته امداد مسترد مي شود. اما اگر فروش قالي از طريق كميته امداد انجام شود، همان هزينه هاي پرداختي بابت بافت قالي محاسبه و از مبلغ فروش كسر و مابقي به بافنده مربوطه پرداخت مي شود.» وي درخصوص بافندگان موردي- غير تحت پوشش كميته امداد- مي افزايد: انتخاب افراد مراجعه كننده به كميته امداد براساس توانايي بافت، نداشتن سرمايه كار، نامناسب بودن وضعيت زندگي شان و پس از تحقيق، صورت مي گيرد. در غرفه قاليبافي تعدادي قاليچه در ابعاد مختلف و طرح و نقش هاي گوناگون به نمايش و براي فروش، آويخته شده است. اتيكت قيمت بر هر قالي نصب شده است. در ميان قالي ها، يك قاليچه ابريشمي با نقش هاي برجسته 200 ميليون ريال قيمت گذاري شده است.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]