محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827954582
آمدن خاتمي ترمزي است بر جامعه بحران زده كنوني
واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: آمدن خاتمي ترمزي است بر جامعه بحران زده كنوني
سرمايه ، مليحه سادات حسيني: «خاتمي مي آيد و مصلحت هم اين است كه خاتمي بيايد.»اين روزها نه تنها احمد خرم بلكه بسياري از چهره هاي اصلاح طلب خواستار حضور جدي خاتمي در عرصه انتخابات هستند. احمد خرم كه زماني جزء مديران لايق دولت به شمار مي رفت اكنون مانند بسياري از مديران ديگر بر اثر سياست هاي اتخاذي به مديريت شركت پيمانكاري كوچك اكتفا كرده است. 90 دقيقه اي در دفتر ساختماني اين وزير سابق دولت خاتمي با او به گفت وگو نشستيم، او هم فرصت را غنيمت شمرد هم از اين دولت گفت و هم از دولت قبلي، اعتقاد خود را به نقد دلسوزانه تكرار كرد و به آمارهاي ارائه شده از سوي احمدي نژاد ابراز تاسف كرد. متن كامل اين گفت وگو در پي مي آيد.
---
¦شما زماني در دولت آقاي خاتمي به عنوان وزير حضور داشتيد و اكنون نيز كه در بخش خصوصي به صورت ملموس با اقتصاد ايران سروكار داريد، وضعيت اقتصاد امروز را چگونه ارزيابي مي كنيد؟ و تا چه حد شما با آمارهايي كه از سوي آقاي احمدي نژاد مبني بر بهبود وضعيت اقتصادي و معيشت مردم مطرح مي شود موافق هستيد؟
چالش هايي كه امروز در جامعه شاهد آن هستيم از حدود سال گذشته شروع شده و تا امروز نيز ادامه داشته و مي توان ريشه آن را در فشار معيشتي مردم جست وجو كرد.
تورم كه از نيمه دوم سال گذشته شتاب قابل توجهي گرفته بود در اوايل سال جاري خود را به خوبي نشان داد.
آمار افزايش قيمت ها در بخش ساخت و ساز از ارديبهشت ماه امسال نسبت به سال گذشته براي همه فعالان اين بخش بسيار مانوس است. به عنوان مثال در ارديبهشت و خرداد 86 قيمت هر كيلو فولاد 820 تومان بوده كه امسال به 1250 تا 1330 تومان و يك تن سيمان از 70 هزار تومان به 160 تا 180 هزار تومان رسيده است به همين نسبت گچ 600 توماني در حال حاضر در بازار با قيمت 1500 تومان خريد و فروش مي شود. اينها اقلام عمده و تعيين كننده ساختمان هستند. آجر و سفال قيمت شان تا 5/2 برابر افزايش پيدا كرده است. همه اينها آمارهاي واقعي است و اينكه آقاي احمدي نژاد در برخي سخنراني هايش مي گويد برخي افراد شايعه پراكني مي كنند صحبتي كاملاً نادرست است و اگر كسي در اين افزايش قيمت ها شكي دارد مي تواند تشريف بياورد تا فاكتور اين اقلام را به او نشان دهيم و بدانند كه اين افزايش قيمت شايعه پراكني نيست و اين حرف كاملاً نادرستي است كه برخي مي گويند تورم موجود تنها شايعه پراكني است و تورمي وجود ندارد.
¦به نظر شما منشاء اين افزايش قيمت و تورم در كوتاه مدت چه عاملي مي تواند باشد؟
من كاري به منشاء آن ندارم. اين اعداد كه خدمت شما عرض كردم اعدادي واقعي هستند كه در جامعه امروز ديده مي شود و آن وقت يك عده اي مي گويند چرا به يك باره قيمت مسكن 60 درصد افزايش پيدا كرده؟ يكي از عوامل موثر در افزايش قيمت مسكن همين عواملي بود كه توضيح دادم.
¦نقش نقدينگي افزايش اين تورم چه بوده است؟ و آيا تورم جهاني در ايران نيز تسري پيدا كرده يا اين تورم تنها دلايل داخلي دارد؟
بعد از گذشت سه سال دولت آقاي احمدي نژاد نقدينگي را به 180 هزار ميليارد تومان رسانده است يعني
5/2 برابر كه اين اتفاق بسيار سنگين و تخريب كننده است و نمي توان آن را فرافكني كرد يا تنها بر گردن تورم جهاني انداخت. اگر بخواهيم تورم موجود در ايران را با كشورهاي ديگر مقايسه كنيم خواهيم ديد كه در كشور تركيه كه در همسايگي ما قرار دارد تورم هفت درصد بوده است.همچنين كالاهاي اروپايي و چيني يا ژاپني كه حجم زيادي از واردات كشور ما را در برمي گيرد تورمي 5/2 تا سه درصد داشته اند اين در حالي است كه تورم در كشور ما به صورت رسمي
24 درصد اعلام شده است من معتقدم اين عدد، عددي واقعي نيست و در حقيقت عددسازي از سوي دولت است به عنوان مثال و براي اثبات اين قضيه تنها يك مورد كوچك را در بخش حمل ونقل در نظر مي گيريم.
مسيري كه در سال گذشته مثلاً با 200 تومان كرايه مي شد كالا حمل كرده، امسال به 400 تومان رسيده است يعني به طور متوسط بين 50 تا 70 درصد هم افزايش قيمت تنها در بخش حمل ونقل در عرض يك سال داشته ايم.
¦وضعيت سبد خانوار چگونه است؟
وضعيت در سبد خانوار بدتر هم شده است. گوشت، مرغ و... امسال نيز با افزايش قيمت دو برابري همراه بوده است حتي اين تورم و افزايش دو برابري به سمت كالاهاي يارانه اي نيز سوق داده شده است در حالي كه بايد با حركت متعادل در نقدينگي وارد صحنه مي شدند تا بتوانند از اين تورم سنگين پيشگيري كنند اما آنها اين كارها را نكردند و اين همه تبعات چنين اقدامي است.
¦پس در نهايت سياست هاي پولي و بانكي دولت را عامل اصلي اين وضعيت مي دانيد؟
به سخنان رئيس كل بانك مركزي توجه كنيد. 25 ميليارد تومان را در همين يك ماه گذشته به طرح هاي كوچك و زودبازده اختصاص داده اند در حالي كه براساس گفته هاي آقاي مظاهري هيچ كدام بازگشت نداشته و اكثراً هم در جاي خودش خرج نشده است و در ازاي آن اين پول ها به مصرف در راه توليد به شهرهاي بزرگ رفته و به آپارتمان تبديل شده است. اينها سياست هايي است كه حتي به نظر من نتايج آنها را يك دانشجوي اقتصاد هم مي تواند درك كند چه برسد به يك دولتمرد اقتصادي.
¦اما اختلافاتي بين تيم اقتصادي دولت وجود دارد. گويا رئيس كل بانك مركزي چندان هم با سياست هاي دولت هماهنگ نيست، ارزيابي شما از اين اختلافات چيست؟
در گذشته اختلافاتي بين رئيس جمهوري با وزير اقتصاد و دارايي و همچنين بانك مركزي وجود داشت و هنوز هم اين اختلافات ادامه دارد. مي توان ريشه بخشي از اين اختلافات را در سياست هاي كلي دانست. اين اختلافات ريشه در سياست هاي كلان مملكت دارد. همه يك حرف مي زنند و از سوي ديگر رئيس دولت حرفي ديگر. بالاخره وزرا و اقتصاددانان بايد به مردم بفهمانند كه اهل منطق و حساب و كتاب هستند و نمي شود كارهاي كلان اقتصادي را
روي نظر يك فرد به سرانجام رساند.
يادمان باشد كه ما 30 سال است انقلاب كرده ايم و همه حرفمان در انقلاب اين بوده كه خرد جمعي بر تصميم گيري در مملكت حاكم شود آن وقت يك فرد مي آيد و براي كل جامعه تصميم مي گيرد. به عنوان مثال تنها يك تصميم كه بر پايه نظر يك فرد بوده مانند تغيير نكردن ساعت ها در سال
350 ميليارد تومان به اين مملكت خسارت وارد كرد و همين خسارت
350 ميليارد توماني بود كه مركز پژوهش هاي مجلس را پيگير اين قضيه كرد و در نهايت به اين نتيجه رسيد كه تغيير نكردن ساعت به مصرف انرژي دامن زده و زيان اقتصادي به دنبال دارد در حالي كه اين قضيه از پيش امري مسلم و تجربه شده بود ولي با اقدام دولت در طول مدت هشت ماه همه نظام دريافت و پرداخت ها و ساعت كار بانك ها به هم ريخت و دولت را مجبور به عقب نشيني به سمت موازين علمي و منطقي كرد و درست برگشتيم سر جاي اولمان كه در دولت قبلي حاكم بود.سپس به اين نتيجه مي رسند كه سازمان مديريت مانع كار است و اين سازمان را منحل مي كنند اما من قول مي دهم سه سال آينده سازماني بزرگ تر از سازمان مديريت درست مي كنند يعني مجبور مي شوند برگردند
به دنبال همان سيستم منطقي يا مي خواهند دستوري نرخ سود بانكي را پايين بياورند كه بايد منتظر نتايج آن باشند.
¦آقاي خرم اجازه بدهيد برويم سر بحث انتخابات كه اين روزها از بحث هاي داغ احزاب براي دهمين دور از انتخابات رياست جمهوري است. شما از اعضاي مركزي جبهه مشاركت هستيد و يكي از طرفداران پروپا قرص دعوت از آقاي خاتمي براي حضور در اين انتخابات،آقاي خاتمي به عنوان كانديداي اصلاح طلبان بالاخره تصميمي براي حضور خواهند گرفت يا خير؟
به نظر من الان زود است آقاي خاتمي بخواهد اعلام انصراف يا آمادگي بدهد يعني بايد صبر كرد و ديد فضاي جامعه چگونه خواهد شد؟ تعيين كننده اصلي همين فضاي جامعه است يعني هم فضاي داخلي كشور و هم فضاي خارجي.
ما در فضاي خارجي و بين المللي انتخابات آمريكا را پيش رو داريم كه اين انتخابات مي تواند تاثير زيادي بر تصميم گيري ها داشته باشد. در كشور ما هم مسائل متاثر از فضاي داخلي و هم اتفاقات خارجي است. از سوي ديگر فشار يا عدم فشاري كه از بيرون بر داخل كشور وارد مي شود مانند تحريم ها يا تشديد آنها مي تواند دخالت مستقيم داشته و تاثيرگذار باشد. با همه اين تفاسير و موقعيت ها به نظر اعلام نظر هنوز زود است و بايد صبر كرد اما اينكه خاتمي بيايد يا خير و چه مي شود اگر خاتمي بيايد؟ سوال هايي است كه بايد به آنها در فرصتي مناسب جواب داده شود.
تجربه در انتخابات گذشته اين را ثابت كرده است كه انتخابات نبايد در كشور ما چندقطبي شود. وجود انتخابات چندقطبي انتخاب را براي مردم خيلي سخت مي كند و آن وقت است كه مسائل در ابهام قرار مي گيرد و طرح و برنامه شفاف بيان نمي شود.
¦با مد نظر قرار دادن اين موضوع تاكنون شاهد آن بوديم كه احزاب و تشكل ها تنها در معرفي شخص خاص خود براي كانديداتوري تاكيد داشته اند و هيچ كدام به دادن برنامه نپرداخته اند، سوال من اين است كه چرا تاكنون هيچ كدام به معرفي برنامه هايشان نپرداخته اند؟
يكي از اشكالات جدي تشكل هاي سياسي و جناحي اين است كه برنامه بلندمدتي ندارند و در يك زمان خاص يكسري شعارها و برنامه ها را مطرح مي كنند كه بعد هم وقتي به قدرت مي رسند يادشان مي رود چه وعده هايي به مردم داده اند و يكي از اشكالات جدي همين موضوع است.به هر ترتيب يكي از نقص هايي كه وجود دارد اين است كه در زمان انتخابات مي آييم يك چند صفحه اي را به عنوان برنامه ارائه مي دهيم، بعد هم پايبند به كل برنامه ها نيستيم بعضي را كه صلاح مي دانيم انجام مي دهيم و آنهايي را كه صلاح نمي دانيم فراموش مي كنيم. من فكر مي كنم در ارائه برنامه آقاي خاتمي در دور اول و دوم رياست جمهوري اش برنامه خوبي را ارائه كرد و تلاش اش را هم بر اين گذاشت كه برنامه هايش تحقق پيدا كند و عملي شود.با وجود تبليغات منفي فراواني خيلي از اين برنامه ها در زمان رياست جمهوري وي تحقق پيدا كرد كه شاخص ها نشان دهنده اين
تحقق ها از سوي آقاي خاتمي است.
شايد يكي از دلايلي كه امروزه بسياري از سياسيون بر دو قطبي شدن انتخابات تاكيد دارند همين مساله باشد. آن وقت است كه هر جناح مجبور مي شود برنامه جناح خود را به صورت شفاف اعلام كند.
آن وقت است كه همه مردم هم تكليف خود را مي دانند كه كانديداي هر جناح چه كساني هستند و چه برنامه هايي دارند. همين طور كه امروز در اكثر كشورها از جمله آمريكا يا اروپا شاهد رقابت هاي دوجناحي هستيم و مردم تكليف خود را مي دانند.
¦با توجه به عرايض شما امروز شاهد تشكيل جناح هاي ديگر در سطح كشور هستيم آيا مي توان با همين روند براي انتخابات آينده شاهد حضور جناح هاي ديگر با برنامه هاي مشخص بود؟
كشور ما همواره از 20 سال قبل دو جناح اصلي در خود داشته است. به نظر من ديگر تكه تكه كردن اين جناح ها با نام هاي اصولگراي اصلاح طلب يا اصلاح طلب اصولگرا معنا ندارد و اينها تنها بازي هاي سياسي است. بالاخره اين دو جناح اصلي (اصلاح طلبان و اصولگرايان) هستند كه مي توانند در جامعه تعادل را ايجاد كرده و افراد جامعه هستند كه مي توانند به برنامه هاي يكي از دو جناح راي دهند و اين موضوع مي تواند رقابت انتخاباتي سنگين دوجناحي را در پي داشته باشد.برنامه ها اگر مناسب باشد و از سوي كارشناسان مملكت تاييد شود، مردم مي توانند اعتماد كرده و راي دهند.
¦خاتمي مي آيد يا خير؟
نظر شخصي ام اين است كه خاتمي مي آيد و مصلحت هم اين است كه خاتمي بيايد، البته اين تصميم گيري براي حضور بر عهده خود ايشان است. اول از همه خود خاتمي بايد تصميم بگيرد كه بيايد و بعد كساني كه به ايشان اصرار مي كنند كه بيايد بايد نشان دهند كه تا آخرين لحظه از خاتمي حمايت مي كنند و اين اطمينان را نيز به وي بدهند.از سوي ديگر بايد مطمئن شد كه آيا اين وضعيتي كه پيش آمده قابل اصلاح است يا خير. همانطور كه مي دانيد شعار اصلي امروز مردم وضعيت معيشتي آنان است و اولين چيزي كه بايد به آن پاسخ گفت بهبود در وضعيت معيشتي است. باز در اينجا لازم است كه يادآور شوم آقاي احمدي نژاد مدعي است قدرت خريد مردم بالا رفته است اين در حالي است كه اين موضوع مثل روز روشن است كه قدرت خريد مردم نه تنها بالا نرفته بلكه پايين تر هم آمده و اين از وضعيت امروز جامعه مشخص است.بنابراين من علاقه ام اين است كه خاتمي بيايد براي اينكه اولاً انتخابات را دوقطبي كند و هم اينكه ترمزي باشد براي جامعه بحران زده امروز و اينكه اگر خاتمي راي بياورد مي توانيم شاهد برگشتن فضاي جهاني باشيم. شايد الان جاي مطرح كردن اين موضوع نباشد كه امروز چه بر سر ايراني ها در همين امارات مي آورند؟ بي احترامي هايي به ايراني ها مي شود كه در طول اين 30 سال بي سابقه است به خصوص در يك سال اخير.
¦شما بر اين اعتقاد هستيد كه يكي از دلايل مثبت حضور آقاي خاتمي بعد دوقطبي شدن رقابت انتخاباتي است اين در حالي است كه آقاي مهدي كروبي كه جزء اصلاح طلبان به شمار مي رود اخيراً تاكيد كرده اند كه به نفع هيچ كس از كانديداتوري در انتخابات كنار نمي روند. به نظر شما اعلام حضور آقاي خاتمي با وجود افرادي ديگر از جبهه اصلاحات سرنوشت انتخابات را به كدام سمت سوق خواهد داد؟
به نظر من اگر شخص آقاي خاتمي تصميم به حضور بگيرند و اعلام آمادگي كنند بقيه خود به خود انصراف مي دهند و من بعيد مي دانم كه شخصي ديگر در صحنه انتخابات از طرف جناح اصلاح طلب باقي بماند البته كانديدا شدن افراد هيچ منعي ندارد و هر كس مي تواند در هر جناحي كه فعاليت مي كند خود را به عنوان كانديدا معرفي كند. اما اينكه يك كانديدا، كانديداي ائتلافي باشد مد نظر است و من قطعاً عرض مي كنم كه هيچ كدام از كانديداهايي كه امروز اعلام آمادگي كرده اند براي حضور در رقابت هاي انتخاباتي رياست جمهوري دهم هيچ كدام از جناح اصلاح طلبان ائتلافي نيستند.
¦اگر آقاي خاتمي اعلام انصراف كند، وضع به چه صورت درمي آيد؟
اگر آقاي خاتمي انصراف خود را اعلام كند كه تا به امروز اين كار را نكرده و من هم بعيد مي دانم كه اين كار را انجام دهند آن وقت است كه ميان احزاب اصلاح طلب بحث بر سر اينكه با
چه شخصي به اجماع برسند آغاز مي شود.
¦كانديدايي كه در صورت نيامدن خاتمي، اصلاح طلبان مي توانند روي آن به اجماع برسند چه شخصي خواهد بود؟در حقيقت مي خواهم بدانم گزينه اصلاحات در صورت انصراف خاتمي چه كسي است؟
نمي دانم. اگر خاتمي در انتخابات شركت نكند چه كسي مي آيد؟ اگر مي دانستم مي گفتم. من فكر مي كنم اگر خاتمي بيايد ائتلاف هم صورت مي گيرد اما اگر خاتمي نيايد ائتلاف خيلي سخت مي شود.
¦اجازه بدهيد بحث در مورد حضور آقاي خاتمي را براي انتخابات در حوزه تصميم گيري خود آقاي خاتمي بررسي كنيم. به نظر شخص شما چه زمينه هايي مي تواند حضور رئيس جمهور سابق را براي حضور مجدد در صحنه سياست مصمم بكند؟
من بر اين اعتقاد هستم كه اصلاح طلبان به تنهايي نمي توانند ابهاماتي كه در ذهن خاتمي است برطرف كنند. مصمم شدن آقاي خاتمي منوط بر اين است كه مردم بخواهند،فضاي جامعه بخواهد. نه اينكه 100 درصد فضاي جامعه بخواهد بلكه
50+1 بخواهد تا خاتمي بيايد و اين خواسته ها در جامعه مطرح باشد.
¦در طول صحبت، شما تاكيد بر ضعف هاي دولت در طول فعاليت سه سال داشتيد و مدام بر اين ضعف ها و كمبودها تاكيد كرديد. آيا به نظر شما اين ضعف ها و كاستي ها در دولت فعلي مي تواند براي اصلاح طلبان حكم پيروزي داشته باشد؟
كاستي هاي دولت احمدي نژاد به نفع هيچ كس نيست و دامن زدن آن هم به نفع نيست. اينكه اين ضعف ها در همه جا مطرح مي شود تنها به اين دليل است كه ما مي گوييم بايد كار كارشناسي انجام شود. همه ما روي نقد اعتقاد داريم و بر اين تاكيد داريم كه همه مسائل بايد نقد شود آن هم نقد دلسوزانه.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 221]
-
گوناگون
پربازدیدترینها