واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: جام جم آنلاين: وزارت دفاع آمریکا ترور برهانالدین ربانی، رئیس شورای عالی صلح افغانستان را بخش از استراتژی طالبان ارزیابی کرد. بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل نیز سوءقصد مرگبار به جان رئیسجمهور پیشین افغانستان را بهشدت محکوم کرد.
به گزارش دويچه وله، مقامات وزرات دفاع آمریکا، پنتاگون ، در نخستین واکنش به ترور برهانالدین ربانی، رئیسجمهور پیشین و رئیس شورای عالی صلح افغانستان ، این سوءقصد را بخشی از استراتژی طالبان در رسیدن به اهداف خود خواندند.
لئون پانتا، وزیر دفاع آمریکا، سهشنبه 20 سپتامبردر واشنگتن از سوءقصدهای روزافزون طالبان به شخصیتهای بلندپایه افغانستان سخن گفت. وی سوءقصد مرگبار به جان ربانی را مایه نگرانی خواند.
پانتا ابراز اطمینان کرد که نیروهای بینالمللی مستقر در افغانستان در راهی درست در حرکتاند. وی در این راستا خاطرنشان ساخت: «ما در مبارزه با طالبان به موفقیتهایی دست یافتهایم و نباید اجازه دهیم که چنین رویدادهایی پراکنده ما را از مسیرمان منحرف کند».
حملات چشمگیر، رویکرد تازه طالبان
ژنرال مایک مولن، رئیس ستاد فرماندهی کل ارتش آمریکا نیز در این رابطه تصریح کرد که تضعیف نیروهای طالبان در پی موفقیتهای نیروهای بینالمللی مستقر در افغانستان سبب شد که آنان راهی جدید در پیش گیرند و دست به "حملات چشمگیر" بزنند.
وی در عین حال تصریح کرد که علیرغم تضعیف طالبان باید این سوءقصدها را جدی گرفت، چرا که این حملات از دید استراتژیکی حايز اهمیتاند.
فهیم دشتی، مدیرمسئول نشریه «کابل ویکلی» نیز ارزیابی مشابه دارد و در گفتوگو با دویچه وله میگوید: «این سوقصد نشان میدهد که طالبان به صلح و انجام مذاکرات برای رسیدن صلح پشت کرده و به آشتی باور ندارد.» به اعتقاد وی، راه دیگری جز مقابله سرسختانه با طالبان وجود ندارد.
از سوی دیگر بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل متحد در نیورک، سوءقصد به جان ربانی را بهشدت محکوم کرد. مارتین نسیرسکی، سخنگوی بانکیمون، از شوکه شدن دبیرکل سازمان ملل در پی این سوءقصد سخن گفت و افزود: «این، حمله به انسانهایی است که در راه بازگشت صلح به افغانستان قدم برمیدارند.»
نسیرسکی همچنین از قول دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که این سازمان به پشتسبانی افغانستان و مردم این کشور در راه رسیدن به صلح ادامه خواهد داد.
ضربهای به دولت کرزای
برهانالدین ربانی، عصر سهشنبه 20 سپتامبر در يك حمله انتحاري با مواد منفجره در خانهاش به قتل رسید. به گفته مقامات پلیس، عامل سوءقصد که از طالبان بوده و به بهانه رساندن پیامی به ربانی به همراه فردی دیگر وارد منزل وی شد، مواد منفجره را در دستارش مخفی کرده بود.
یک سخنگوی طالبان مسئوليت اين ترور را پذيرفت. به گفته وی، ربانی عاملان سوءقصد را میشناخته، با آنان در گذشته نیز دیدارهایی داشته و مورد اعتماد وی و محافظانش بودهاند.
ربانی بین سالهای 1992 تا 1996 ریاست جمهوری افغانستان را برعهده داشت و در دولت کنونی افغانستان به رهبری حامد کرزای نیز، عهدهدار ریاست شورای عالی صلح این کشور بود.
به گفته احمد ضیا رفعت، استاد دانشگاه کابل، حامد کرزای، یکی از مهمترین همکاران خود را از دست داده است. وی در گفتوگو با دویچه وله تصریح کرد: «کرزای از طریق او میتوانست اعتماد قشری از جامعه افغانستان را به دست آورد که متعلق به قوم پشتون نیست. رئیسجمهور افغانستان با مرگ ربانی، چهرهای سیاسی را از دست داده که از قوم پشتون نبود.»
سوءقصد به جان برهانالدین ربانی حال این پرسش را برانگیخته که چرا دولت افغانستان توان آن را ندارد که جان مهمترین همکاران و همراهان خود را حفظ کند. به عقیده کارشناسان، افغانها میروند که اعتماد خود به دولتشان را بیش از پیش از دست دهند. برای بسیاری از مردم افغانستان حال این خطر وجود دارد که هرج و مرج و جنگی داخلی دوباره گریبانگیر این کشور شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]