واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: نمادهايي براي هويت ملي ايرانيان
بايد توجه داشت كه هويت ملي مساله اي انفرادي، شخصيتي و رواني نيست، بلكه پديدهاي جمعي است كه به بنيادهاي فرهنگي، تاريخي و اعتقادي يك ملت مربوط مي شود.
براي تمام ملت هاي جهان، هويت ملي از اهميت خاصي برخوردار است. در واقع، هويت ملي براي يك ملت، به منزله روح براي بدن است كه فقدان آن به منزله مرگ خواهد بود. هويت ملي، هم عامل همبستگي و شكل گيري روح جمعي در يك ملت و هم وجه مشخصه و معرفه آن در ميدان ملل ديگر است. در واقع، قوام و دوام زندگي توام با عزت و آزادي يك ملت، به هويت ملي آن در معناي عام و گسترده بستگي دارد.
بايد توجه داشت كه هويت ملي مساله اي انفرادي،شخصيتي و رواني نيست، بلكه پديدهاي جمعي است كه به بنيادهاي فرهنگي، تاريخي و اعتقادي يك ملت مربوط مي شود، لذا تفسيرهايي كه امروزه از هويت يا بحران هويت مي شود و منظور از تعارضات ناشي از مدرنيته و شكاف ميان نسل جديد و قديم و يا به طور كلي مشكلات نسل جوان است، بدرستي با بحث هويت ملي قابل انطباق نيست، بلكه بيشتر مقوله اي روانشناسانه يا جامعه شناسانه است. متاسفانه عده اي يا از سر بي اطلاعي يا براي گرمي بخشيدن به بازار شغلي و علمي خود، مدام از بحران هويت سخن مي گويند. در حالي كه منظور آنها بحران شخصيتي گروهي خاص، مثلاجوانان است، كه آن هم همه قشر جوان را در بر نمي گيرد. اين امر موجب مي شود، القاي شبهه بسيار پرخسارتي صورت گيرد كه گويي هويت ملي با معضلي غيرقابل حل روبه رو شده است. در حالي كه شكل گيري هويت ملي فرايند ساده اي نيست و زوال آن هم به آساني صورت نمي گيرد. هويت ملي ريشه در اعماق تاريخ و فرهنگ يك ملت دارد و با سرشت تك تك افراد يك جامعه درآميخته است. آن چنان كه اگر جان برود، آن نمي رود. اين كيفيت خاص يك ملت نيست، بلكه همه ملت هاي بزرگ و صاحب تمدن چنين هستند. حتي در مواردي هم كه ملتي سرزمين خود را از دست داده و آواره شده است، همچنان هويت جمعي و ملي خود را حفظ كرده و بعدها بر مدار و محور آن خود را بازيافته است، مثل فلسطيني ها، افغان ها و ...
چنان كه گفتيم، تكوين هويت ملي، فرايندي طولاني و پيچيده دارد. عوامل جغرافيايي، قومي، زباني، اعتقادي، معيشتي، سرگذشت تاريخي، اعياد و رسوم ... همه و همه طي اعصار و قرون دست به دست هم مي دهند و هويت يك ملت را مي سازند. سپس در قالب تعليم و تربيت و به طور كلي فرهنگ در معناي عام و گسترده آن، از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شوند، مثل شير كه از مادر به فرزند داده مي شود. از اين رو است كه كساني ايراني، كساني آلماني، كساني فرانسوي، چيني، هندي، انگليسي، عرب .... دانسته مي شوند. هر چند كه همه آنها در مفهوم انسانيت يكسان هستند. اما به اتكاي هويت خويش از ديگران بازشناخته مي شوند. اين عامل شناسايي و تشخيص معطوف به سجاياي ملي آنها است كه همان هويت ملي است.
در شكل گيري هويت ملي، عوامل گوناگوني به صورت هماهنگ و ممزوج در يكديگر موثرند، حتي رنگ ها، نمادها و به طور كلي هنر و معماري نيز سهم بسيار مهمي دارند. ثبات سياسي و امنيت ملي كشورها نيز با مقوله هويت ملي پيوند دارد. به همين نحو براي ما ايرانيان نيز هويت ملي اهميت خاصي دارد و بايد نسبت به تقويت و تحكيم آن، تلاشي مضاعف داشته باشيم. درهمه حال اين امر ضروري است، بخصوص در مواقعي كه جهان پيراموني ما با مشكلات و بحران هايي مواجه مي شود و دامنه اين بحران ها به ما نيز مي رسد، از جمله وقتي كه معضلات اقتصادي و اجتماعي چهره مي نمايد، تلاش براي حفظ هويت ملي و صيانت از آن به عنوان سرمايه اي كه بقاي يك ملت را تضمين مي كند، بايد بيشتر باشد. هنر ايراني، زبان فارسي، عرفان و اعتقادات اسلامي، آداب و رسوم و اعياد همه و همه اجزاي اساسي هويت ملي ما ايرانيان است كه طي قرون و اعصار شكل گرفته و به ما رسيده و به صورت مشاهير و مفاخر، اخلاق و ادبيات، معنويت و وحدت، همدلي و همزباني و ... تجلي يافته است. اين سرمايه پرارزش و ميراث گرانسنگ متعلق و مربوط به همه است و همگان نيز بايد در صيانت از آن كوشا باشند.
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]