واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مروري بر پايگاههاي اينترنتي مفيد در ماه مبارك رمضان
گروه خبرنگاران افتخاري / سيد جعفر فاطمي نوش آبادي: يكى از مهمترين كاربردهاى اينترنت، درباره امور دينى و مذهبى است كه كاربران به راحتى مىتوانند مطالب دلخواه خويش را در اختيار داشته باشند؛ در مطلب ذيل پايگاههاي اطلاعرساني مفيد در ماه مبارك رمضان مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، از آنجا كه همگان نمىتوانند به علماى دينى دسترسى داشته باشند و احكام و فلسفه مسائل دينى خود را از آنان فرا گيرند و يا در استفاده از منابع چاپى و غير چاپى با مشكلاتى مانند زبان، محدوديتهاى جغرافيايى و امنيتى مواجه هستند، نقش اينترنت به عنوان يك ابزار راحت، سريع و ارزان بسيار حائز اهميت به نظر ميرسد. بنابر تحقيقات انجام شده، 63% مردم آمريكا و كانادا و 4/22% مردم اروپا به اينترنت دسترسى دارند و بسيارى از خواستههاى خود را از اين طريق دنبال مىكنند.
يكى از موضوعات اسلامى كه تأثير به سزايى در جامعه مسلمانان بر جاى مىنهد، ماه مبارك رمضان است. تاكنون از سوى مراكز و مؤسسات اسلامى يا علاقهمندان به ارائه اطلاعات در زمينههاى مختلف علوم اسلامى، پايگاه ويژهاى در خصوص ماه مبارك رمضان طراحى نشده است. آنچه به عنوان برترين پايگاهها و صفحات ويژه ماه مبارك رمضان در اينترنت مىتوان برشمرد، تنها بخش كوچكى از پايگاههاى اسلامى است كه در اين مورد ارائه شدهاند. آداب و فضايل روزه و رمضان، فلسفه و حكمت روزه، احكام روزه، متن دعاها و احاديث مربوط به روزه و رمضان، شبهاى قدر، اوقات شرعى و مسائل مربوط به رؤيت هلال، از جمله مباحثى است كه اين پايگاهها به آن پرداختهاند. در اين مجال، به معرفى برخى از اين پايگاهها مىپردازيم:
1ـ ويژهنامههاى رمضان در پايگاه خبرگزارى ايرنا www.irna.com
پايگاه خبرگزارى ايرنا، در بخش مناسبتهاى مذهبى خود، تاكنون پنج ويژهنامه مربوط به ماه رمضان را ارائه كرده است كه در بيشتر آنها به مباحثى چون ترتيل قرآن، تواشيح، دعاهاى رمضان و شب قدر پرداخته شده است. تنوع مطالب، جذابيتهاى جانبى و استفاده از ابزارهاى چند رسانهاى از خصوصيات اين ويژهنامههاست.
2ـ ويژهنامه رمضان در پايگاه بلاغ www.balagh.net
اين بخش، مشتمل بر مقالاتى درباره فلسفه و حكمت روزه، آداب تلاوت قرآن و دعا و احكام روزه است.
3ـ ويژهنامه رمضان در پايگاه حوزه www.hawzah.net
خطبه پيامبر در روز آخر ماه شعبان، دعاهاى رؤيت هلال، مقالات، چهل حديث درباره روزه، شب قدر و منزلت آن، ادعيه مربوط به رمضان و احكام روزه از مهمترين مطالب اين ويژهنامه است.
4ـ ويژهنامه رمضان در پايگاه الحكمة www.alhikmeh.com
اين ويژهنامه به ارائه متن قرآن كريم، اعمال ماه رمضان، مناسبتها، شبهاى قدر و دعاهاى ماه رمضان به صورت صوتى مىپردازد و به زبان عربى است.
5ـ ويژهنامه رمضان در پايگاه رافد www.rafed.net
در اين قسمت، متن قرآن كريم، آداب و فضايل ماه مبارك رمضان، راهنماى فقهى روزهداران، مناسبتهاى ماه، دعاهاى ماه رمضان، تواشيح و بخش ويژه كودكان با موضوع رمضان و روزه و سخنرانىهاى علماى دين به صورت صوتى ارائه شده و همگى به زبان عربى است.
6ـ ويژهنامه رمضان به زبان انگليسى www.ezsoftech.com
قرآن كريم، مطالبى درباره رمضان و موضوعات متفرقه ديگر در مورد ماه رمضان، در اين ويژهنامه انگليسى قابل دستيابى است.
7ـ پايگاهالاسلام و رمضان www.al.islam.org
اين پايگاه شامل كتابها و مقالاتى درباره روزه و رمضان به زبان انگليسى است.
8ـ ماه مبارك رمضان و رؤيت هلال www.nojum.ir
در اين پايگاه، اطلاعات متنوعى درباره رؤيت هلال و چگونگى محاسبات نجومى براى رؤيت ماه ارائه شده كه به زبان فارسى است.
9ـ اوقات شرعى شهرهاى ايران در پايگاه اوقات www.owghat.com
«اوقات» شامل توضيحات و راهنمايىهايى درباره اوقات شرعى شهرهاى ايران از طريق وارد كردن شهر دلخواه خود و چگونگى محاسبات فلكى و اختلاف احتمال آنها در جداول و رسانههاست. اين پايگاه به زبان فارسى است.
10ـ پايگاه سِحر سَحَر www.sehresahar.com
پايگاه «سحر سحر»، يك روزنامه اينترنتى ويژه رمضان است كه در ماه مبارك رمضان سال 1425. ق، به وسيله گروهى از طلاب هنردوست راهاندازى شده است. مطالب اين پايگاه روزانه تغيير مىكند و با زبانى ساده و روان با مخاطبان خود صحبت مىكند. سحر قلم، يادداشتهاى يك روزهدار، بريدهها، فرهنگنامه رمضان و خاطرات، از مهمترين مطالب اين پايگاه به شمار مىرود. اين پايگاه به زبان فارسى است و زمان فعاليت آن فقط تا پايان ماه مبارك رمضان 1425 ق. بوده است.
با نگاهى اجمالى به محتواى اين پايگاهها، مىتوان نتيجه گرفت كه عمده مطالب آنها شبيه به همديگر بوده و بيشتر آنها در زمينههاى مشترك فعاليت كردهاند. اين در حالى است كه ويژگىهاى خاص ماه مبارك رمضان و نيازهاى روزهداران در مناطق مختلف دنيا، شيوههاى بهترى را براى عرضه اين اطلاعات مىطلبد. آنچه قبل از هر چيز مهم به نظر مىرسد، اين است كه پايگاههاى اسلامى و يا به عبارت ديگر، همه فضاهاى تحت وب كه رويكرد اسلامى دارند، نبايد تنها مخزنى از انبوه اطلاعات باشند و از ابزارهاى پژوهشى و جذابيتهاى لازم براى ارائه و تبليغ احكام و معارف بلند اسلامى تهى باشند.
در هر حال نكاتى را كه به عنوان بايستههاى پايگاههاى اسلامى به ويژه شيعى مىتوان مطرح كرد و توجه به آنها در تهيه و راهاندازى چنين پايگاههايى لازم است، عبارتند از: استفاده از ساير ابزارهاى اطلاعرسانى براى ارائه مطالب موردنظر و اكتفا نكردن به منابع متنى؛ فراهم كردن شرايط و زمينههاى مناسب براى مشاركت كاربران و حضور ملموس آنان در تهيه اطلاعات يا ارائه نظرات و طرح پرسشها و شبهات خود؛ در اين خصوص، تشكيل انجمنها و اتاقهاى گفتوگوى زنده در پايگاه، عرضه قسمت پاسخ به سؤالات به صورت زنده توسط كارشناسان دينى، به مخصوص در زمينه احكام و مسائل شرعى، و نيز استفاده از نرمافزارهاى ويژه مديريت پايگاه براى استفاده از نظرات و توانايىهاى كاربران، از جمله كارهايى است كه بسيار مناسب و كارآمد به نظر مىرسد.
امكان مشاهده و اطلاع كاربران نقاط مختلف دنيا از اوقات شرعى محل زندگى خود با وارد كردن نام كشور و شهر مورد نظر. اين مسأله براى كسانى كه در مناطق غير اسلامى زندگى مىكنند و به راحتى نمىتوانند اوقات شرعى خود را به دست آورند، ضرورى جلوه مىكند؛ ارائه سخنرانىهاى دينى و اخلاقى از سخنرانان شهير به زبانهاى مختلف و همچنين ارائه درسهايى در مورد تفسير قرآن، تفسير دعاها و مناجاتهاى ماه مبارك رمضان و مباحث عقيدتى؛ تهيه برنامههاى آموزشى به ويژه روخوانى و تجويد قرآن، آموزش احكام و معارف دينى به صورت صوت و تصوير، خاصه به زبانهاى غير فارسى.
عرضه منابع اصلى از قبيل آيات، روايات، تفاسير، شرحها، مقالات و كتابهاى ارزشمند ديگر براى استفاده مبلغان و كسانى كه در زمينههاى تبليغى فعاليت دارند. بديهى است اين امر سهم زيادى در نشر و گسترش فرهنگ و معارف اسلامى خواهد داشت.
بىترديد وجود چنين پايگاهى در شبكه جهانى اينترنت مىتواند مرجع مطلوبى براى بسيارى از كاربران و علاقهمندان به علوم و معارف دينى و همچنين مبلغان و مناديان احكام و معارف الهى باشد.*
* منبع: كانون وبلاگ نويسان مذهبي
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 251]