واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نهادهاي رسمي با «نگرش ديجيتالي» در تبليغ دين فعاليت كنند
گروه وبلاگ و IT: با توجه به ضرورت تبيلغ ديني در فضاي مجازي توجه نهادهاي رسمي به اين موضوع و لزوم گسترش آن اجتنابناپذير است، اگرچه شرايط كنوني به دليل شكل نگرفتن نگرش ديجيتالي از سوي اين نهادها سبب شده تا فعاليتهاي جدي از سوي آنها انجام نگيرد.
فضاي مجازي ارتباطات انساني را توسعه و دگرگون ساخته است به گونهاي كه مك لوهان دانشمند فيلسوف و ارتباطاتي كانادايي، جهان را به مثابه دهكدهاي مي داند كه همه از احوال يكديگر آگاه و مطلع بوده و نسبت به هم به قضاوت ميپردازند.
قاعدتاً شكل تبليغات باطل و به گمراهي كشيدن، در دستيابي بشر به تكنولوژيهاي جديد تغيير يافته و از اين حيث دست اندركاران فرهنگي و ديني بايد به فكر شيوههاي جديد تبليغ ديني براي رساندن پيام حق به انسانها باشند تا در بحبوحه تغييرات فكري و فرهنگي دنياي امروز اصل دين با قواعد اصولي آن حفظ شده و پيروان آن با قبول اين اصول به تغييرات زندگي خود در جهان امروز بپردازند.
به همبن دليل تبليغ عنصر حياتي دنياي نوين به شمار ميآيد . دنياي امروز را بدون تبليغات نميتوان در نظر آورد. مخاطبان و مردم از پيامهاي تبليغات ميآموزند كه چه بخورند، چگونه بپوشند، چه كتابي را مطالعه كنند و در باره يك يا چند موضوع خاص چگونه بيانديشند. به بيان ديگر ميتوان با اين نگاه پرسيد كه رسانهها با مردم چه ميكنند؟
در عصري كه آكنده از پيامهاي تبليغي است پيامها يا تبليغات ديني به ويژه در كشورهايي كه بر دينداري تأكيد ميورزند به وفور ديده ميشود. بديهي است كه در دنياي امروز كه فرهنگها، تمدنها، اديان و تمام اركان هويتساز ملل هدف آماج جهاني شدن قرار گرفته است، براي حفظ اين عناصر و در پي آن صيانت از هويت ملي، بايد از طريق تبليغ كوشيد تا هويت فردي و ملي در امان بماند.
در اين ميان تبليغ در حوزه دين كه يك ركن اساسي در فرآيند هويتسازي يك ملت و جامعه است بايد مورد مداقه و پژوهش قرار گيرد و راهكارهاي مناسب براي كارآيي بيشتر آن جستجو شود.( سايت تبيان، 1383)
روشهاي تبليغ دين نيز در اين ميان به چند روش ارائه شده است كه مي توان درك صحيح مبلغ از فنون تواناييها و مهارتهاي تبليغ ديني؛ استعداد كافي براي فراگيري فنون و ارزشهاي تبليغ، شناخت مبلغ ديني از سلائق مخاطب، تواناي مبلغ در طراحي مباحث قبل ارائه، آگاهي مبلغ از زبان و ادبيات جوان، شناخت از مقتضيات زمان و مكان در تمام مراحل فعاليتهاي تبليغي، به كارگيري ابزارهاي نوين كمك آموزشي چون رايانه و به كارگيري ابرازهاي نوين هنري چون موسيقي و نور اشاره كرد.
تبليغات ديني در فضاي مجازي وابسته به نوع مختصات اين مكان است. جفرافياي آزاد اين محيط سسب ميشود تا حساسيت تبليغ ديني در اين فضا افزوده شود. استفاده از متخصصان ديني و قرآني در سيستم توليد انتشار اطلاعات كه امروزه از طريق ارگانهاي رسمي با سرعت كمتري دنبال ميشود، ميتواند از طريق نهادهاي مردمنهاد با شدت و سرعت بيشتري پيگيري شود.
همانگونه كه امروزه بلاگران ديني در اين فضا نقش مهمي را ايفا ميكنند و اگرچه با مطالب كمعمقتر، اما در گستره وسيعتري اين وظيفه را دنبال ميكنند.
با تمام اين تفاسير همچنان يكي از سوالات اصلي در اين زمينه اين است كه اساساً وظيفه تبليغ ديني بر عهده چه كسي است؟
آيا نهادهاي رسمي و دولتي چون سازمان تبليغات اسلامي و يا حوزه علميه قم بايد كاري انجام دهد؟ يا اين رسالت بايد از طريق كانالهاي ديگري چون بلاگران ديني دنبال شود؟
نكته مهمتر اينكه كداميك از اين دو مجرا قادر خواهند بود با استفاده از امكانات موجود تصوير بهتر و شفاف تري از اسلام را به ويژه درميان غيرمسلمانان ارائه دهند؟
نهادهاي دولتي قطعاٌ با استفاده از بودجه و سازمان ميتوانند اين جريان را بهطور منسجمتري دنبال كنند، اما آنچه كه به نظر ميرسد توجه كمتري از سوي اين نهادها به اين نوع تبليغ در اين فضا صورت گرفته و اصطلاحا نگرش ديجيتالي در ميان مديران شكل نگرفته است.
چراكه فضاي مجازي تواناييهاي گستردهتري در تبيين چهره حقيقي اسلام خواهد داشت و اين به دليل مخاطب و زبان جهاني است كه همواره برجستهتري عنصر در اين محيط بودهاست. بنابراين توجه بيشتر به توليد اطلاعات ديني در فضاي مجازي از سوي نهادهاي رسمي كارگشا خواهد بود.
منابع:
آيا تبليغات ديني موٍثرند؟، سايت تبيان، 1383
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]