واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بوي بد دهان و نحوة درمان
* بوي بد دهان دلايل مختلف دارد و ميتواند در اثر بيماريهاي سيستميك، اختلالات دهاني و دنداني باشد كه باعث ناراحتي اطرافيان و خود شخص ميشود و از نقطه نظر اجتماعي و رواني بسيار مهم است. بنابر اين شايسته است كه پزشكان، دندانپزشكان، دانشجويان و بهداشتكاران با جستوجوي علل، نسبت به درمان چنين بيماراني اقدام كنند.
علت بوي بد دهان
الف: علل دهاني، كه مهمترين آنها عبارتند از:
1ـ عدم بهداشت دهان و دندان
2ـ وجود دندانهاي پوسيده
3ـ بيماريهاي لثه
4ـ جرم دندان
5ـ ناهنجاريهاي دندان
6ـ پركردگي بد
7ـ پروتزهايي كه بد ساخته شدهاند
8ـ هرگونه علتي كه باعث تغييراتي در ترشح بزاق گردد
9ـ اثر اعمال جراحي
10ـ وجود پروتزهاي دنداني در دهان
11ـ تورم لثه و مخاط دهان
ب) مهمترين علل خارج دهاني را ميتوان به شرح زير نام برد:
1ـ بوي بد دهان در اثر امراض سينوسها
2ـ بوي بد دهان در اثر بيماريهاي حفرة بيني
3ـ بوي بد دهان در اثر بيماريهاي دستگاه تنفس
4ـ بوي بد دهان در اثر بيماريهاي دستگاه گوارش
5) بوي بد دهان در اثر اختلالات غدد مترشحه داخلي
ج) ساير علل
1ـ بوي بد دهان در اثر مصرف خوراكيها، مشروبات و داروها
2ـ بوي بد دهان در اثر سن، جنس، گرسنگي و مواقع مختلف
3ـ بوي بد دهان در اثر مسموميتهاي داخلي و اوتيامينوزها
4ـ بوي بد دهان در اثر مسموميتهاي خارجي
به طور كلي بوي دهان با علل دهاني با بستن دهان كاهش پيدا ميكند ولي بوي دهان به علل غيردهاني با بستن دهان كاهش پيدا نميكند.
اينك به شرح هريك از موارد ميپردازيم:
الف) علل دهاني
1ـ عدم بهداشت دهان و دندان: نشستن دهان و دندان باعث ميشود كه خردههاي غذايي لاي دندانهاي گير كرده و بتدريج تخمير شوند و محيط خوبي جهت رشد و تكثير ميكروبها درست كنند. در بعضي از افراد با اينكه دهان كثيف است و دهان خود را نميشويند، ترشحات بزاقي شخص طوري است كه مانع تخمير خردههاي غذايي ميشود. يا رژيم غذايي آن ها طوري است كه لثه و دندانهايش خود به خود تميز ميگردد. بنابر اين بايد فرد را وادار كرد كه روزي حداقل دوبار در هنگام سلامتي و چهاربار در هنگام بيماري دهان و دندانهاي خود را بشويد.
2ـ وجود دندانهاي پوسيده به دو طريق باعث بوي دهان ميشود
الف) حفرههاي ناشي از پوسيدگي كه باعث گير غذا در حفره ميشود.
ب) به علت وجود عفونتهاي دنداني كه اكثراً در پوسيدگيهاي پيشرفته به وجود ميآيند، منجر به عفوني و چركي شدن دندان ميشود. كانونهاي عفوني در انتهاي ريشه تشكيل ميشود و مواد و گازهاي بدبو را به وسيلة يك يا چند مجرا يا فيستول به محيط دهان وارد و آن را آلوده و بدبو ميسازد.
3ـ بيماريهاي لثه: در تمام حالاتي كه لثه از وضع طبيعي خود خارج شده باشد موجب بوي بد دهان ميگردد كه مجموعة آن بيماريهاي پريودنتال ناميده ميشود. در برخي از انواع آن نوعي ترشحات چركين در دهان و بخصوص در زير لثه و پاي دندانها مشاهده ميشود كه ترشح مدام آنها باعث بوي بد دهان ميگردد. از طرفي به علت وجود پاكت محل مناسبي براي تجمع ميكروبها و تخمير موادغذايي است كه آن هم در ايجاد بوي دهان تأثير مستقيم دارد.
4ـ جرم دندان: جرم دندان از طريق اثر گذاشتن بر روي لثه عمل ميكند به اين ترتيب كه جرم در بين لثه و طوق دندان تجمع كرده و خردههاي غذا و ميكروبهاي مختلف تمركز يافته و سپس تخمير شده باعث قرمزي، درد و تورم لبة آزاد لثه ميگردد، در نتيجه لثه دچار پرخوني و عفونت شده و باعث طعم بد و بوي بد دهان ميشود.
5ـ ناهنجاريهاي دندان: در اين گونه افراد معمولاً بين دندانها فاصله كمتر يا زيادتر از حد معمول است و در برخي از موارد به علت كمي فاصله دو دندان كرودينگ ايجاد ميشود و دندانها از دسترس مسواك دور ميمانند، بنابر اين باعث گير غذايي و بوي بد دهان ميشود. پس درمان در اين گونه موارد رديف كردن دندانهاست و آنها ارتودنسي نياز دارند.
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]