واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان:
كليات گياه شناسي
نعناع از قديم الايام بعنوان يگ گياه معطر و اشتها آور و براي ناراحتي هاي دستگاه گوارش بكار رفته است بقراط پدر علم طب از نعناع در نوشته هاي خود ياد كرده است در قرون وسطي از نعناع در معالجه بيماريها و براي التيام زخم ها و درمان درد گزيدگي زنبور و سگ هار استفاده مي شود
تركيبات شيميايي:
نعناع داراي ماده اي بنام منتول مي باشد كه ايجاد احساس خنكي در دهان مي كند . مقدر منتول در نعناع بسته به نوع آن از ۳۵% تا ۵۵% تغيير مي كند كه البته اگر نعناع دير كنده شود مقدر منتول آن تا حدود ۳۰% پائين مي آيد .
خواص داروئي:
نعناع از نظر طب قديم ايران نسبتا گرم و خشك است و از نظر خواص دارويي از پونه قوي تر است . از نعناع اسانس ، روغن و تنتور تهيه مي كنند كه مصارف طبي مختلفي درد
۱)نعناع باد شكن است و گاز معده و روده را از بين مي برد
۲)نعناع تقويت كننده معده وبدن است
۳)نعناع ضد تشنج و ضد سرفه است
۴)يك فنجان چاي گرم نعناع سينه را آرام مي كند
۵)نعناع مسكن ،آرام بخش و قاعده آور است
۶)استفاده از نعناع درد شكم را برطرف مي كند
۷)نعناع درمان سرمخوردگي و آنفوانزا مي باشد
۸)نعناع ناراحتي هاي عصبي را برطرف مي كند
۹)براي تسكين درد دندان نعناع را دردهان گذاشته و بجويد
۱۰)آشاميدن چاي نعناع و يا عصارع نعناع خونريزي سينه را قطع مي كند
۱۱)كمپرس نعناع درد سينه و پهلو را از بين مي برد
۱۲)نعناع كرم هاي روده و معده را مي كشد
۱۳)براي از بين بردن رابطهكه و دل بهم خوردگي و استفراغ نعناع را با آّ انار ترش بخوريد
۱۴)نعناع ادرار را زياد مي كند
۱۵)براي رفع قولنح و دردهاي روده معده و هضم نشدن غذا چاي نعناع بنوشيد
۱۶)براي از بين بردن گلو درد چاي نعناع غرغره كنيد
۱۷)نعناع معرق است بنابراين تب را پائين مي آورد
۱۸)در هنگام سرمخوردگي بيني را با چاي نعناع بشوئيد
۱۹)يكي از فرآورده هاي نعناع اسانس نعناع است كه از تقطير برگ و سرشاخه هاي گلدار نعناع تحت اثر بخار آب تهيه مي شود و داراي ۵۰% تا ۷۰ % منتول مي باشد . اسانس نعناع كه در كشور انگلستان تهيه مي شود شهرت خاصي درد . اين اسانس بعنوان تقويت كننده معده بادشكن ، ضد عفوني كننده ،رفع دل پيچه بچه ها و اسهال بكار مي رود
براي استفاده از اسانس نعناع كافي است كه مقدر يك تا سه قطره آنرا با يك ليوان آب و يا نوشابه مخلوط كده و بنوشيد .
۲۰)اسانس نعناع را نبايد بمقدر زياد براي كودكان و نوزادان استفاده كرد زيرا روي حركات تنفسي و قلب اثر گذاشته و ممكن است كه خطرناك باشد
۲۱)اگر اسانس نعناع به مقدر زياد مصرف شود فشار خون را بالا برده و موجب حالت تهوع ، استفراغ و درد معده و حركات دري را از بين مي برد .
۲۲)براي رفع سردردهاي ميگرني مي توان پمادي بصورت زير تهيه كرد و در نقطه اي كه درد مي كند بماليد
اسانس نعناع ۳گرم
روغن زيتون ۲ گرم
لانولين ۵ گرم
۲۳)براي ضد عفوني كردن بيني محلولي بصورت زير تهيه كرده و بمقدر پنج قطره در هر سوراخ بيني بچكانيد
اسانس نعناع ۱ گرم
روغن بادام شيرين ۴۰ گرم
۲۴)اگر بدن شما خارش درد مقدر ۲ گرم اسانس نعناع را در ۵۰ گرم وازلين ريخته ، خوب با هم مخلوط كرده و در محل خارش بماليد
اگر از بيماري رماتيسم و آرتروز رنج مي بريد از روغن نعناع استفاده كنيد طرز استفاده از آن به اين صورت است كه ۲ قطره روغن نعناع را با يك قاشق سوپخوري روغن بادام مخلوط كرده و محل هاي دردناك را با آن ماساژ دهيد .
۲۵)براي رفع سردرد از كمپرس نعناع استفاده كنيد بدين ترتيب كه ۱۰قطره روغن نعناع را با يك ليوان آب سرد مخلوط كرده و در يك كاسه بريزيد سپس يك پارچه كه باندازه پيشاني باشد در آن فرو برده آب اضافي آنرا بگيريد و روي پيشاني و شقيقه ها بگذاريد تا سردرد برطرف شود.
۲۶)نعناع بهترين دوست كبد است . كبد را تميز كرده وص فرا را رقيق مي كند و كلسترول خون را پائين مي آورد .براي اين مورد چاي نعناع را قبل از غذا بنوشيد
۲۷)نعناع با تمام خواصي كه گفته شد اگر زيادمصرف شود سيستم گوارشي را تحريك مي كند اگر شما دو تا سه فنجام چاي نعناع در روز بنوشيد بهتر است كه بعد از دو هفته چند روزي آنرا قطع كرده و دوباره شروع كنيد
از جمله ديگر موارد مصرف نعناع در طب مدرن كاربرد آن در تسكين مشكلات گوارشي همچون نفخ، سوء هاضمه، تهوع و مشكلات گوارشي ناشي از استرس است.
اسانس گياه نعناع به عنوان شلكننده عضلات صاف كاربرد دارد، خلط آور است و بصورت خارجي در درمان دردهاي روماتيسمي، دندان درد و سردرد كاربرد دارد.
همچنين گياه دارويي نعناع بصورت كرم به عنوان ضد خارش در پوست خشك يا در گزش حشرات كارايي دارد.
نعناع در طب سنتي نيز كاربردهايي دارد از جمله ضد نفخ، ضد اسپاسم دستگاه گوارش، افزاينده ترشح صفرا، ضد خارش و پايين آورنده تب در كودكان است.
از ديگر موارد مصرف نعناع در طب سنتي تاثير آن در تخفيف كوليك در نوزادان، كاهش گاز در نوزادان و در مشكلات گوارشي همچون استفراغ، نفخ و كرمهاي رودهاي است.
قسمتهاي مورد استفاده نعناع شامل برگها و سرشاخههاي گلدار آن است.
اشكال دارويي اين گياه بصورت مصرف برگ گياه است كه سه يا شش گرم برگ خشك شده بصورت دم كرده و يا در كپسول مورد استفاده قرار ميگيرد.
همچنين از اين گياه بصورت تنتور، روغن فرار، پماد، بخور و عصاره خشك شده آن استفاده ميشود.
در دم كرده اين گياه دو قاشق چايخوري گياه خشك در ۲۵۰ميلي ليتر آب داغ قرار داده ميشود و پس از ۱۵تا ۲۰دقيقه كه صاف شد دو تا چهار فنجان بصورت روزانه مصرف ميشود.
داروهاي رسمي موجود در ايران كه با استفاده از گياه دارويي نعناع ساخته شدهاند شامل پودركارامين، كارميناتيف و محلول خوراكي گريپ واتر است كه همگي برطرفكننده سوء هاضمه، نفخ و درد ناشي از آن ميباشند.
از ديگر داروهايي كه گياه دارويي نعناع در آن كاربرد دارد قرص جويدني ماسومنت است كه در رفع حساسيت و خارش گلو، سرفه و نفخ معده موثر است و همچنين قرص جويدني منتازين ضد حساسيت و خارش گلو، سرفه و ضد نفخ است.
قطره آلتادين از ديگر داروهايي است كه در آن گياه دارويي نعناع كاربرد دارد اين قطره در درمان التهاب و تحريك مخاط گلو، خلط آور در سرفههاي تحريكي ناشي از افزايش ترشحات مجاري تنفسي فوقاني موثر است.
در بخور دادن نعناع ۳تا ۴قطره اسانس اين گياه به آب داغ افزوده و بخار حاصل استنشاق ميشود.
__________________
منبع: P30world Forums - Powered by vBulletin
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 456]