واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: كارگردان نمايش «خواستگاري» در گفت و گو با ايسكانيوز: «خواستگاري» با روايتي متفاوت از طنز رايج
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: عظيم موسوي گفت: «خواستگاري» داراي فضايي كمدي است ولي نوع طنز آن با كارهاي رايج كه اجرا مي شوند متفاوت است.
عظيم موسوي كارگردان نمايش «خواستگاري» در گفت و گو با خبرنگار تئاتر باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"، درخصوص اين تئاتر گفت: اين نمايش آدابته شده ي نمايش خواستگاري نوشته آنتوان چخوف است . موضوع و سير كار همان نمايشنامه را دنبال مي كند فقط فرهنگ و گويش ها و مقام هاي اقوام ايراني در آن جايگزين شده است و من گويش گيلاني را انتخاب كرده ام البته اين نمايش قابليت تغيير به گوشي هاي اقوام مختلف ايران را دارد.
وي در خصوص انتخاب گويش گيلكي براي اجراي نمايش خواستگاري گفت: من خواستارايجاد فضاي شاد در نمايش بودم و اين در موسيقي گيلان و مازندران وجود دارد، دليل انتخاب گيلان اين بود كه بحثي كه چخوف مطرح مي كند راجع به شاليزار و زمين هاي كشاورزي و ...است كه در فضاي گيلان و شاليزارهاي آن وجود دارد ضمن اينكه من مي خواستم موزيكال اجرا كنم و از آنجايي كه آنتوان چخوف نويسنده روس است و ملودي هايي كه از روس وارد ايران شده در خطه گيلان خود را بروز داده ، سعي كردم اين نزديكي حس شود.
موسوي افزود : سعي من بر اين بود كه تمام امكاناتي كه در نمايش استفاده مي كنم تا آنجا كه به كار لطمه نزند ايراني باشد و به طورعملي آدابته كردن يك نمايش را نشان داده ام.از قابليت هاي نمايش تخت حوضي بهره گرفتم و نوكرها و شيرين كاري هاي آنها را در كار استفاده كرده ام و براي نوشتن متن از شيوه تعزيه ، بحر طويل و شعر و چهار پاره كه در تعزيه اصل و اساس نسخه نويسي است استفاده كرده ام و از نقالي هم در اين نمايش بهره برده ام. به نظر من اين نمايش كاملا ايراني شده است.
وي درخصوص استقبال مردم از نمايش خواستگاري گفت: استقبال بسيار خوب بود به طوري كه پس از چهار سال بعد از اصلاح نواقص كار مجدد آن را اجرا مي كنيم و تماشاگران بخصوص گيلاني ها بسيار راضي هستند. با وجود آنكه هيچ يك از بازيگران چهره هاي شناخته شده اي نيستند ولي اين نمايش پس از 40 سال جزء يكي از نمايش هاي پر فروش سنگلج بود و ما قصد داريم مجدد آن را پس از چهار سال در سنگلج اجرا كنيم.
كارگردان نمايش «خواستگاري» اظهارداشت : من از تصنيف هاي آشورپور كه 50 سال پيش اجرا كرده بود در اين تئاتر استفاده كرده ام . نمايش در واقع سه بازيگر اصلي دارد و من نوكرها و كلفت ها را به آن اضافه كردم كه هم درخواندن هم در فضاسازي به ما كمك مي كنند. يك نفر از بازيگران گيلاني است و بقيه بازيگران با تلاش و تمريناتي كه داشتيم توانستند از عهده اجراي لهجه گيلاني بربيايند.
وي تصريح كرد : درسته كه فضاي كار كمدي است ولي نوع طنز و كمدي ما با كارهايي كه در تئاترهاي آزاد اجرا مي شود متفاوت است و براي تغيير ذائقه مردم در مورد طنز دست به كارهايي زده ايم. من سعي دارم فضاي طنز را به طنزهاي نيكولاي گوگول نزديك كنم، فضايي كه در عين حال كه در آن مي خنديد، تلخي احساس مي كنيد و شما را به فكر وامي دارد . در اين نمايش اشاره يا حركت يا كلام توهين آميز و حقيرانه و مضحكي وجود ندارد و در عين حال المانهايي درآن هست كه باعث خنده تماشاگر مي شود و تمام قالب ها و اصول نمايش درش بكار رفته و در عين حال در تمام طول نمايش تماشاگر را شاد نگه مي دارد.
موسوي درخصوص انتخاب بازيگران گفت: در انتخاب بازيگر قبل از آنكه بازي برايم مهم باشد صميميت ، دوستي و همفكري آنها با من مهم بود چرا كه اجراي اين نمايش مستلزم تمرين و تلاش بسيار بود و به لحاظ اجراي گويش گيلكي بازيگران بايد تحقيق مي كردند و لهجه ها را جداگانه تمرين و فرهنگ ها را مطالعه مي كردند و در كل اين نمايش حالت تحقيقي داشت. من از بازيگران دعوت كردم از آنها تست گرفتم و با آنهايي كه از عهده نقش بر آمدند كار را آغاز كردم . همه آنها بازيگر تئاتر هستند . جنبه هنري كار براي من مهم بود.
وي در خصوص نبود گروه هاي تئاتري ثابت در ايران گفت : در ايران فضاي نمايشي به گونه اي نيست كه بتوان گروه ثابت تئاتري داشت . نگهداشتن گروه ثابت با شرايط و تنگناهاي مالي كه هنرمندان دارند سخت است .
وي درخصوص عنصر مهم در نمايش گفت: من شخصا به مضمون و متن نمايشنامه اهميت مي دهم چرا كه به تماشاگر ايراني اهميت مي دهم،تماشاگر ايراني اول از همه قصه مي خواهد يعني اگر نمايش قصه نداشته باشد بهترين شاهكار هم باشد تماشاگر آن را دنبال نخواهد كرد.
موسوي افزود : تنظيم موسيقي كار توسط زهره عشقي انجام گرفته گروه كر را گروه هاي خواننده تشكيل مي دهند كه در نمايش نقش كلفت ها را بازي مي كنند. آكاردئون نوازي در نمايش هست كه او هم نقشي بر عهده دارد و در كل موسيقي را از نمايش جدا نكردم و هر دو را همراه با هم در طول نمايش پيش بردم.
اين كارگردان اظهار داشت : ما قراردادي با مركز نمايش نداريم و تمام هزينه هاي ما از طريق گيشه تامين مي شود در كل تئوري هايي كه در خصوص تئاتر خصوصي مطرح مي شود با آنچه كه در عمل با آن برخورد كرديم متفاوت است تئاتر خصوصي در اجراهاي خود مشكلات خاص خود را دارد.
موسوي تصريح كرد :تئاتر ما در سعد آباد اجرا شد و 8 اجرا بيشتر نداشتيم كه داراي مشكلات خاص خود و مشكلات مديريتي بود. در آخر به اين نتيجه رسيديم كه تئاتر خصوصي نمي تواند در يك مكان دولتي نفس خوبي بكشد.
وي در پايان گفت : قصد دارم در سنگلج و بهمن كار را اجرا كنم و بعد هم قصدا دارم به تالار پرواز بروم و بعد به اريكه ايرانيان خواهيم رفت./120
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 289]