واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: طلوع خورشيد از پشت نيمكتها
ندا گنجى – هنوز گرماى طاقتفرساى تابستان پاى خود را از ايران زمين برنچيده است كه بوى ماه مهر به مشام مىرسد.اين همان رايحه مسحوركنندهاى است كه يك ميليون و دويست هزار كودك را براى پاى گذاردن به محيطى نو «مدرسه» به هيجان مىآورد. اين هيجان تنها مختص كلاس اولىهايى نيست كه امروز 26 شهريورماه سال تحصيلى خود را آغاز مىكنند؛ آنانى كه چند سالى است حضور در مدرسه را تجربه مىكنند نيز در تب و تاب شروع سال تحصيلى گرفتار مىآيند، درنگاهى وسيعتر حتى آنهايى كه چند سالى است ميز و نيمكت را ترك گفتهاند هم در اين احساس شريكند. همه بسيج شدهاند؛ از آموزش و پرورش گرفته تا شهردارى و پليس مىكوشند شهر را براى حضور محصلان مهيا كنند.در اين ميان اما چيزهايى هست كه لبخند حاصل از اين اتفاق را بر چهره بخشكاند. كود كانى كه سايه فقر فرهنگى و اقتصادى بر روزگارشان سنگينى مىكند و آنها را از حضور پشت ميز و نيمكتها محروم. سال تحصيلى آغاز مىشود اما هنوز معضل مدارس استيجارى به قوت خود باقى است، تا جايى كه امسال با بيش از پنج هزار مدرسه استيجارى به استقبال سال تحصيلى 87-88 خواهيم رفت.
نوآموزان دبستانى به رسم سالهاى گذشته اولين روز حضور در مدرسه را در جشنى شركت خواهند كرد كه جشن شكوفهها نام گرفته است؛ جشنى كه مسئولان هدف از برگزارى آن را آشنا كردن نوآموزان با فضاى جديد مدرسه، پيش از آغاز شدن رسمى كلاس و درس و مدرسه برمىشمارند.
شايد اين اقتضاى اولين روز باشد كه به واسطه جدايى كلاس اولىها از پدر و مادر، آنها به پهناى صورت اشك بريزند كه برخى از آنان دامان مادر را حتى در ازاى وارد شدن به دنياى جديد رها نمىكنند. حساسيت اين لحظات تا بدانجاست كه مسئولان وزارت آموزش و پرورش توصيه مىكنند: «والدين دانشآموزان كلاساولى كه فرزندانشان براى حضور در مدرسه گريه مىكنند آنها را در مدرسه رها نكنند.» البته آنها توصيههاى ديگرى هم دارند: «توصيه مىكنيم خانوادهها همراه فرزندانشان به مدرسه بروند و اگر فرزندانشان احساس خوبى ندارند در صورت امكان در جشن شكوفهها در كنار فرزندان خود بمانند.»
به اعتقاد كارشناسان آماده كردن نوآموزان براى ورود به مدرسه از اهميت به سزايى برخوردار است؛ به نحوى كه آسودگى خاطر دانشآموزان رابطه مستقيمى با نوع سخنان والدين در روزهاى نزديك به مدرسه دارد.
تا جايى كه نوآموزان به شدت تحت تاثير تصوير مدرسه از ديد والدين قرار دارند و اگر در ابتداى ورود به مدرسه تصوير مطلوب و آرامشبخشى از محيط مدرسه براى آنان ترسيم شود بسيارى از اهداف روانشناختى يادگيرى و آموزش در دانشآموزان بدو ورود به دبستان حاصل مىشود .
تعطيلات تابستانى از رمق افتاد
ديگر رمقى برايش نمانده، تعطيلات تابستانى را مىگويم اين روزها آخرين روزهايى است كه دانشآموزان نهايت بهره را از تعطيلات خود مىبرند.
البته در اين ميان هم هستند كسانى كه بسان يك سال تحصيلى اوقات فراغت خود را در كلاسهاى مختلف آموزشى گذراندند و از تفريح و فراغت واقعى فاصله مىگيرند.با اين حال شايد اين گروه براساس آنچه كه در كشورهاى پيشرفته براى اوقات فراغت برنامهريزى مىكنند، برنامهريزى كردهاند.به طورى كه در كشورهايى كه از رويكردهاى علمى برخوردارند براى تعطيلات تابستانى سرمايهگذارى مىكنند و شادترين برنامهها را براى آخرين روز تابستان تدارك مىبينند.جالب توجه آنكه دوره تعطيلات تابستانى و يا شروع سال تحصيلى در اغلب كشورها با تفاوتى يك الى دو روزه تقريبا همزمان است. اگر تعطيلات تابستانى در ايران از اواسط خرداد ماه آغاز مىشود و با پايان شهريور ماه نيز پايان مىپذيرد در پاكستان كه تا حدودى داراى قرابت جغرافيايى و فرهنگى با ايران است اين تعطيلات از اواسط خرداد ماه آغاز شده و تا اواسط مرداد ماه ادامه مىيابد. اما هندوها اين دوره را با كمى تفاوت نسبت به همسايگانشان آغاز مىكنند؛ به نحوى كه تعطيلات تابستانى در اين كشور از نوزدهم فروردين ماه آغاز مىشود و تا اوايل خرداد نيز به قوت خود باقى خواهد ماند. اگر كمى دورتر برويم، درخواهيم يافت كه كودكان انگليسى تعطيلات خود را از اواسط مرداد ماه آغاز مىكنند و شش هفته را در اين دوره به سر خواهند برد. تعطيلات تابستانى در آمريكا معمولا سه ماه است كه دوره اين تعطيلات به منطقهاى بستگى دارد كه مدرسه در آن واقع شده است. در عين حال در برخى از كشورها هم اين تعطيلات با تعطيلات سال جديد تقارن مىيابد و اغلب كشورها نيز علاوه بر تعطيلات تابستانى چند روزى را هم در زمستان از تعطيلات برخوردار خواهند بود مثل همان تعطيلاتى كه دانشآموزان ايرانى نيز براى دو سال آن را در سرماى زمستان تجربه كردند و بعد هم بر اثر اختلاف ميان مسئولان به فراموشى سپرده شد...
مراسم آغاز سال تحصيلى در ايران و چند كشور همسايه
اگر مادران و پدران و ياخانوادههاى ايرانى ذوق خود را براى بدرقه كودكان خود به مدرسه با انواع شيوه ها نشان مىدهند بعضىها حتى دوربين به دست نوآموز خود را تا مدرسه همراهى مىكنند تا خاطرهانگيزترين لحظات او را اين گونه حفظ كنند. در مدرسه هم به دستان كوچكشان گل مىدهند كه ديگر اين خاطره نه در فيلم كه در ذهن كودك تا پايان عمر خوش خواهد بدرخشد.البته برگزارى اين مراسم تنها مختص كشور ما نيست در روسيه نيز آغاز سال تحصيلى جديد براى كلاس اولىها با جشن و شادى همراه است و دانشآموزان، والدين و حتى معلمان تمام تلاش خود را براى هر چه باشكوهتر برگزار شدن اين جشن به كار مىبندند. همه دانشآموزان در اين مراسم به معلمان خود گل اهدا مىكنند و اين مراسم نيز از سوى والدين آنها فيلمبردارى مىشود. جالب است كه تعداد دانشآموزان كلاس اولى و ابتدايي، راهنمايى و دبيرستانى ايران با روسيه- در عين پهناور بودن نسبت به ايران تقريبا برابرى مىكند.اين جشن در افغانستان همسايه فارسىزبان ما نيز با پيام حامد كرزاى رئيس جمهور اين كشور آغاز مىشود و روز اول سال تحصيلى در تاجيكستان ديگر كشور فارسى زبان و همسايه ما به روز «دانش» موسوم است و دانشآموزان در اين روز به فراگيرى مطالبى پيرامون صلح مىپردازند.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]