واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مؤلفههاي قرآني زندگي ايدهآل/ 2 عضو هيئت رئيسه انجمن قرآنپژوهان حوزه علميه قم:زندگي صحابه پيامبر(ص) راه مناسبي براي تبيين مؤلفههاي قرآني زندگي ايدهآل است
گروه اجتماعي: با توجه به اينكه بيشترين تأكيد دين اسلام بر سادگي مفاهيم ديني و انتقال اين مفاهيم مبتني بر ميزان درك افراد است، ميتوان سيره زندگي صحابه پيامبر(ص) را كه همچون مردم عادي غيرمعصوم بودهاند، براي تحقق زندگي ايدهآل قرآني به جوانان ارائه كرد.
حجتالاسلاموالمسلمين «علي نصيري» عضو هيئت رئيسه انجمن قرآنپژوهان حوزه علميه قم در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، با بيان اين مطلب اظهار كرد: از منظر دين براي انسان چهار نوع رابطه قابل تصور است كه عبارتند از رابطه انسان با خود، رابطه انسان با خداوند، رابطه فرد با اجتماع و رابطه فرد با حيات طبيعي كه ويژگيهاي زندگي ايدهآل نيز همسو با اين چهار رابطه تعريف ميشود.
وي با اشاره به اينكه اين چهار رأس، ابعاد رفتاري يك فرد ايدهآل از منظر قرآن را نيز تشكيل ميدهد، افزود: اصول كلي مد نظر قرآن شامل حاكميت و رضايت الهي در همه اعمال، بهكارگيري معروف و پرهيز از منكر در فعاليتهاي روزانه و ... است.
نصيري درباره چگونگي دروني كردن اين امور براي جوانان و نوجوانان كه درگير دغدغههاي زندگي مادي امروز هستند، تصريح كرد: در فلسفه اخلاقي حاكم بر غرب كه در سطح جهان نيز اشاعه يافته معمولاً اخلاقيات مبتني بر كيفر و پاداش تعريف ميشود و اين در حالي است كه دين اسلام اين امر را بر اساس رضايت الهي ميداند.
وي در ادامه سخنان خود گفت: اگر ميخواهيم مردم را به رعايت اصول شهروندي، عمل به منويات دين و ... دعوت كنيم بهتر است از رويكرد «پاداش و كيفر» فاصله بگيريم و اهميت رضايتمندي خداوند در كارها را به گونهاي براي فرد تعريف كنيم كه جوان يا نوجوان ما فكر نكند دائماً دوربيني فعاليتهاي او را زير نظر دارد.
مديرگروه قرآنپژوهي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در پاسخ به اين پرسش كه «آيا دغدغه جوان امروز در روند كسب زندگي ايدهآل خود منطبق شدن بر امور مذكور است؟» افزود: از جمله ويژگيهاي زندگي ايدهآل امروزي مشغول شدن به دغدغههاي كاذب است كه همين امر ميتواند ميان فرد و دستورات قرآني تحقق يك زندگي ايدهآل، شكاف عميقي ايجاد كند.
مديرگروه آشنايي با منابع اسلامي دانشگاه معارف اسلامي افزود: اگرچه نميتوان وجود برخي از دغدغههاي معيشتي انسان امروز را منكر شد اما چرا نميتوان دين و دنيا را در كنار يكديگر حفظ كرد تا از اين طريق ذهن انسان از محصور شدن در برخي از دغدغههاي كاذب در امان بماند؟
وي در پاسخ به اين پرسش كه چند درصد از مردم جامعه ما بر اساس اين تفكر ايدهآل، زندگي خود را ميسازند؟ اظهار كرد: متأسفانه ما در دو جنبه كوتاهي كردهايم به اين معني كه نه مردم اهتمامي به اصلاح برخي از اصول زندگي خود در مسير تحقق زندگي ايدهآل قرآني داشتهاند و نه اينكه ما راهنماي خوبي براي آنها بودهايم.
نصيري افزود: به عنوان مثال اگر براي يك جوان مالزيايي سيره زندگي اجتماعي پيامبر(ص) را تعريف كنيم با دقت گوش ميكند اما اين در حالي است كه ظرف ذهني جوان ما با برخي از تفكرات نامناسب پر شده كه اين امور كمتر برايش جذابيت دارد.
وي در ادامه اظهار كرد: اگر نميتوانيم توقع داشته باشيم كه همه رفتار و سكنات جوانان ما در زندگي بر اساس دستورات دين باشد پس بايد حداقل امكانات را براي زندگي آنها مهيا كنيم چون بر اساس فرموده امام علي(ع)، از دري كه فقر بيايد ايمان ميرود و بعد در چنين شرايطي ديگر انتظاري براي زندگي ايدهآل قرآني نخواهد بود.
وي با تأكيد بر اينكه ارائه الگوهاي ساده از صحابه پيامبر(ص) مانند ابوذر، عمار، سلمان، ميثم و... ميتواند راه مناسبي را براي تحقق زندگي ايدهآل قرآني ايجاد كند، گفت: جوانان در درجه اول بايد متوجه شوند كه الگوگيري از بزرگان كار سخت و غيرممكني نيست و افراد نامبرده نيز مانند ما اشخاصي معمولي بودند نه معصوم.
در ادامه اين گفتوگو خبرنگار ايكنا با طرح اين نكته كه، ديده شده آموزههاي روانشناسي غربي در مشخص كردن روند زندگي فرد نقش كاربردي را ايفا ميكند نظر نصيري را جويا شد كه عضو هيئت رئيسه انجمن قرآنپژوهان حوزه علميه قم در پاسخ به اين پرسش اظهار كرد: سادگي در بيان نه تنها نياز جوان امروز است بلكه قرآن و ائمه(ع) نيز در سخنان خود بر اين امر مهر تأييد ميزنند كه توان شخص را در دريافت مضامين دين درنظر بگيريم.
وي در پايان افزود: «بشر حافي» و «ناصرخسرو قبادياني» از افرادي هستند كه با وجود اينكه سبقه بدي در زندگي خود داشتند باز هم با شنيدن سخني ساده از ائمه(ع) به صراط راست هدايت شدند اگرچه همت خود آنها را نيز در مسير هدايت نميتوان ناديده گرفت.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]