واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: توافقنامه امنيتي آمريكا ، طرحي از پيش شكست خورده است
بهانه آمريكا براي ادامه حضور در عراق، در داخل ، استمرار امنيت و در عرصه بين المللي خارج كردن اين كشور از بند هفتم منشور ملل متحد است.
دهقاني كارشناس مسائل خاورميانه در گفتگو با شبكه خبر درخصوص چالش هاي موجود پيرامون توافقنامه امنيتي ميان آمريكا و عراق اظهار داشت: اختلاف به اندازه اي است كه هنوز هيچ متن رسمي در مورد اين توافقنامه وجود ندارد، هر متني كه مطرح مي شود غير رسمي و مفاد توافقنامه به شدت مورد اختلاف است و طرفين در اين مورد نمي توانند به توافق دست پيدا كنند .
وي افزود: از طرفي مجموعه دولت بوش و نومحافظه كاران براي بهره برداري جانشين بوش، نيازمند به اين توافقنامه هستند، تا از اين طريق بتوانند آرايي را در ميان مردم آمريكا به دست بياورند.
اين كارشناس سياسي تصريح كرد: از طرف ديگر هم مردم و دولت عراق و رهبران ديني و سياسي اين كشور با اين توافقنامه مخالفت كرده اند.
دهقاني افزود : به نظر مي رسد تلاش و ادعايي كه بوش مي كند مبني بر اينكه قصد خارج كردن عراق از فصل هفتم منشور ملل متحد را دارد، نتوانسته مسئولان دولت عراق را راضي كند تا تن به چنين مفادي دهند، مفادي كه حاكميت عراق را نقض مي كند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه ، ايجاد مصونيت براي نيروهاي نظامي آمريكايي در خاك عراق و ميزان اختيارات اين نيروها را كه اكنون يعني قبل از امضاي توافقنامه هم فراتر از قانون و نقض كننده حاكميت عراق است، از جمله مهم ترين دلايل مخالفت مردم و دولت عراق با اين توافقنامه دانست و افزود: اين در حالي است كه بحث هايي هم در خصوص ملحقات و پيوست هاي سري اين توافقنامه مطرح است، اما بايد توجه داشت كه يكي از شروط آيت الله سيستاني براي امضاي هر گونه توافقنامه اي ، وجود نداشتن پيوست سري بود ، ولي اكنون در عراق با پيش نويس هايي مواجه اند كه مشخص نيست داراي پيوست هست يا نيست كه اين هم يكي ديگر از نگراني هاي دولت عراق است .
دهقاني با اشاره به اين مطلب كه در جنبه هاي اقتصادي اين توافقنامه نيز نگراني هايي در خصوص فروش و صدور نفت بدون اجازه و آگاهي دولت عراق وجود دارد كه از جمله موارد نقض حاكميت دولت عراق به شمار مي رود ، گفت : پيرامون خروج نيروهاي نظامي آمريكا از عراق هم موارد ضد و نقيضي وجود دارد كه از ديگر نگراني هاي مطرح در خصوص اين توافقنامه است .
وي افزود : طبق قطعنامه 1790 شوراي امنيت تا 31 دسامبر بايد ماموريت نيروهاي آمريكايي تمام شود و از آن تاريخ به بعد اين نيروها نمي توانند در عراق بمانند مگر در دو حالت يا اينكه توافقنامه تصويب شود يا دولت عراق دوباره از شوراي امنيت درخواست تمديد مدت حضور اين نيروها در عراق را بكند ، از اين رو
بهانه آمريكا براي ادامه حضور در عراق ، در داخل اين كشور، استمرار امنيت و در عرصه بين المللي هم قصد آنها براي خارج كردن عراق از بند هفتم منشور ملل متحد است .
دهقاني خاطرنشان كرد : تئوري ايالات متحده آمريكا براي داشتن نقش برتر در دنيا از ابتداي روي كار آمدن نو محافظه كاران در كاخ سفيد ، بهره برداري از برگ نظامي بوده است.
وي با اشاره به اين مطلب كه آنها بر اين عقيده هستند كه عناصر قبلي از قدرت نظامي آمريكا كمتر استفاده كردند، افزود: از نظر نومحافظه كاران آمريكايي، اين استفاده نظامي براي حضور برتر در دنيا با استقرار در خاورميانه محقق مي شود به اين معنا كه به نظر آنها در اين منطقه بيشترين نفت و انرژي دنيا وجود دارد ، پس دولتي كه در اين منطقه حضور دارد برگه برنده انرژي را در دست خواهد داشت .
اين كارشناس سياسي اظهار داشت، اين حضور با پيدايش انقلاب اسلامي و جنبش هاي ضد سلطه آمريكا در منطقه دستخوش تغيير شده است، بنابراين حمله آمريكا به افغانستان و عراق در اين چارچوب تعريف مي شود يعني حمله اي نه براي تصرف اين دو كشور ، بلكه براي به دست گرفتن منطقه بود.
دهقاني افزود : توافقنامه امنيتي هم در همين چارچوب قابل تعريف است، يعني هر چند هدف اصلي توافقنامه امنيتي عراق است اما در نهايت براي استمرار حضور آمريكا در خاورميانه طراحي شده است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه تاكيد كرد : روند شكست آمريكا در منطقه ادامه پيدا مي كند مگر اينكه ايالات متحده در سياست هاي خود تغيير ايجاد كند ، تا امروز پانصد ميليارد دلار هزينه لشگركشي آمريكا به عراق بوده و حدود چهار هزار كشته تا اين مدت داشته كه اين ارقام در مقايسه با خسارات و هزينه جنگ هاي ديگر ايالات متحده بسيار بالاتر است .
وي با اشاره به فروش تسليحات ضد موشكي چند ميليارد دلاري آمريكا به امارات براي جبران شكست خود در منطقه اظهار داشت : اساسا سلاح هرگز به امنيت منجر نمي شود ، اگر تاريخ سي ساله اخير آمريكا را در خصوص پيمان هاي امنيتي يا قراردادهاي تسليحاتي اش براي منطقه خاورميانه در نظر بگيريم ، چه طرح هاي با حضور ژاندارم ، يا مبتني بر ارسال سلاح و يا حضور مستقيم آمريكا در منطقه ، هيچ كدام به امنيت در منطقه منجر نشده و اين شكست در خصوص پيمان هايي كه زير نظر آمريكا طراحي و تدوين شده نيز بروز و ظهور داشته است.
دهقاني افزود : اگر در حال حاضر مردم آمريكا به كانديداتوري اوباما و شعار تغييرش نظر مثبت دارند، نشانگر آن است كه مردم اين كشور هم به اين نتيجه رسيده اند كه آمريكا بايد سياست خود را حداقل در مورد خاورميانه مورد تجديد نظر قرار دهد.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]