واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: اوباما، مك كين و جهاني كه چندان هم تاريك نيست
مقاله جديد فريد زكريا در نيوزويك:
فريد زكريا عضو شوراي سردبيري هفته نامه نيوزويك در مقاله اي به بررسي نگاه دو نامزد اصلي انتخابات رياست جمهوري امريكا به جهان و فوريت داشتن تهديدها پرداخت. در اين مقاله آمده است:
از جنگ جهاني دوم به بعد، امريكا بيشتر تمايل دارد كه استراتژي اشتباه خود را با توجيه اغراق در خطر به پيش ببرد.
كانديداهاي پست رياست جمهوري در امريكا بر سر موضوع عراق با هم اختلاف دارند و دولتمردان عراقي نيز خواهان ارائه يك برنامه زمانبندي شده از سوي مقامات امريكايي براي خروجسربازان اين كشور هستند ولي هر دو كانديدا خواهان توقف برنامه هسته اي ايران و تجاوز روسيه به گرجستان هستند. همچنين هر دو از اعمال فشار و زور عليه طالبان در افغانستان و پاكستان حمايت مي كنند.
با وجود اينها، اختلاف فاحشي بين نگاه اين دوكانديدا به جهان وجود دارد. اين اختلاف با ايجاد يك سؤال به راحتي معلوم مي شود: ما در چه نوع جهاني زندگي مي كنيم؟ هرچندكه چنين سؤالي از اين كانديداها نشده است اما پاسخ اين دو، با توجه به نوشته ها و سخنراني هايشان كاملاً واضح است.
به احتمال قريب به يقين، پاسخ مك كين اين است كه ما در يك جهان بسيار خطرناك زندگي مي كنيم. از نظر وي، تندروهاي اسلامي باعث ايجاد چنين چالشي هستند، مهمترين و اصلي ترين تهديد براي امريكا همين گروه هاي جهادي اند. در نگاه مك كين نسبت به قدرت گرفتن چين، روسيه و هندوستان به وجود آمدن يك نوع آشفتگي و اغتشاش بوجود آمده است. روسيه و چين داراي حكومتي مستقل و اقتدارگرا هستند كه خود باعث بروز يك نوع خطر ويژه محسوب مي شود. حمله مسكو به گرجستان از نظر مكن كين، اولين بحران جدي از زمان پايان جنگ سرد محسوب مي شود. نقش امريكا در چنين محيطي، استفاده از تمام قدرت خود در مبارزه با شرارت، يعني گسترش آزادي و شكست دشمن است چراكه در غير انيصورت امريكا در مسأله بقا قدرتمندانه خود در قرن 21 با مشكل روبرو مي شود.
اما نگاه اوباما به جهان بسيار خوش بينانه تر است. به نظر وي، خطر جدي است اما نه آنقدر كه ما را احاطه كرده باشد. به طور كلي، اوباما در نطق هاي خود كمتر به خطر تروريست ها به ويژه القاعده اشاره مي كند. وي خطر امروز امريكا را با زمان جنگ سرد مقايسه مي كند، يعني زماني كه هزاران موشك اتمي روسيه به طرف شهرهاي امريكا نشانه روي كرده بودند، در حالي كه اين تهديد در زمان حاضر بسيار كاهش يافته است. از نظر وي، اغلب مردم در جهان اسلام زندگي پيشرفته و خوبي دارند، البته به استثناي گروه هاي جهادي. امريكا تعهد مي كند كه حتي در اين كشورها نيز پابرجا بماند.
از نظر اوباما، نقش امريكا در بازسازي قدرت نظامي، جنگ با القاعده و رژيم ايران است. ولي اين امر بايد به آرامي صورت گيرد زيرا باعث واكنش خطرناكي خواهد شد كه به نوبه خود باعث ايجاد بحران و مسأله جديد مي شود. جمع كردن و يكي دانستن تمامي گروه هاي مسلمان به تهديد، نوعي اغراق و سوء تفاهم است. از نظر اوباما جنگ عراق مثال خوبي براي اثبات همين موضوع است. امريكا با اقدامي بدون منطق و بي حاصل باعث ايجاد هزينه هاي كمرشكن و حمله به يك كشور شد. چنانچه امريكا بتواند آرامش خود را حفظ كند و شرايطي را مهيا كند كه اين كشورها در جهت ايجاد پيشرفت، مدرن سازي و دموكراسي حركت كنند، هر دو طرف در آسايش و قانون مداري حركت خواهند كرد.
در مورد هردو ديدگاه، حقايقي نيز نهفته است اما به نظر من، ديدگاه اوباما به واقعيت نزديك تر است. ما در زماني نسبتاً آرام زندگي مي كنيم. پژوهش هاي انجام گرفته از سوي دانشگاه مريلند نشان مي دهد كه كشته هاي جنگ هاي امروزبشر، نسبت به نيمه دوم قرن گذشته و خصوصاً 20 سال گذشته بسبار كمتر است. مطالعات دانشگاه سيمون فريزر نشان مي دهد كه تلفات ناشي از تروريسم بطور مشهودي از زمان 11 سپتامبر كاهش يافته است. با نگاهي به ميزان رأي گيري ها ازاندونزي گرفته تا عراق و پاكستان كه دولت هاي آن از اسلام بنيادگرا طرفداري مي كنند، به شدت اين آمار افزايش يافته است.
از زمان جنگ جهاني دوم تا به حال، به جز استراتژي غلط امريكا براي اغراق در خطر و تهديد، اتفاق غيرمنتظره اي رخ نداده است. نومحافظه كاران در دهه 1950، طرح «دويت دي. آيزنهاور» را مقصر اصلي فرونشاني مي دانستند زيرا وي مي خواست كه به جاي اينكه كمونيست را نابود كند، آن را مديريت كند. جنون ايجاد سوء ظن شديد و هذيان گويي و فقدان بصيرت يا همان پارانويا در مورد كمونيست باعث جان گرفتن مك كارتي در كشور و در رژيم هاي خارج از مرزها شد. جان كندي با استفاده از اين ايده كه شكاف موشكي خطرناكي بين شوروي و ايالات متحده وجود دارد، از طريق نيروي دشمن خارجي به نيكسون حمله كرد، اين امر زماني اتفاق افتاد كه در آن موقع امريكا 20 هزار موشك و شوروي سابق كمتر از 2 هزار موشك داشت.
در دهه 1970 يك موج ديوانه وار ايجاد شده بود كه شوروي سابق در حال پيشي گرفتن و برتري نظامي بر امريكا است و در حال "فنلانديزاسيون" كردن اروپاست. در واقع همين بود كه نومحافظه كاران چنين استدلال مي كردند كه شوروي سابق در حال برتري بر جهان است و خواهان فروپاشي همه جانبه است.
از زماني كه جنگ سرد به پايان رسيده است، چندين بار دوباره چنين صداهاي هشدار دهنده اي به گوش مي رسد. در دهه 1990 كميسيون كاكس اعلام كرد چين در حال توسعه تسليحات نظامي خود براي رقابت با ماست و خيلي زود سندهاي جعلي فراواني از آن ارائه شد و سپس صدام را به عنوان يك تهديد قدرتمند و قريب الوقوع براي امريكا مطرح ساخت.
در حقيقت، بزرگترين مشكلي كه با آن در عراق روبرو هستيم، عمل معلول وغير عادي ملت و دولت آن است. لفاظي در مورد تهديد ماوراء الطبيعه اي و خطري مهلك و مرگ آوري است كه در اذهان مردم امريكا جايي گرفته است. اما اين امر باعث پيچيده شدن سياست خارجي امريكا در راهي است كه به شدت براي مردم امريكا و جهان هزينه زا است.
نظرات كاربران:
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]