واضح آرشیو وب فارسی:موج: گفت و گويهدفمند كردن يارانه در بهبود وضعيت اقتصاد نشر مؤثر است
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: هدفمند كردن يارانه ها اگر درجهتي مناسب سوق پيدا كند و به لحاظ فرهنگي مورد بررسي قرار بگيرد مي تواند تبعات مثبتي را داشته باشد.
به گزارش خبرنگار موج،هدفمند كردن يارانه ها موضوعي است كه از دولت قبل مطرح شده و اجرايي شدن اين طرح هم به حدود دوسال پيش برمي گردد و دولت نهم سخت در تلاش براي محقق كردن اين امر است. اين طرح تا حدودي مورد موافقت برخي از مسوولان فرهنگي ما قرار گرفته مشروط براين كه ابعاد فرهنگي در اين طرح لحاظ شود. دكتر محسن پرويز معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از جمله مسوولان فرهنگي است كه موافق اجرايي شدن اين طرح است چرا كه معتقد است اجرايي شدن اين طرح مي تواند به بهبود كيفيت نشر كشور و اقتصاد آن كمك بسياري كند. آنچه از نظر مي گذرانيد حاصل گفت و گوي ما با وي در اين خصوص است.
هدفمند كردن يارانه ها چه تأثيري مي تواند بر اقتصاد فرهنگ داشته باشد؟
هدفمند كردن يارانه ها دوجنبه دارد، اگر كل يارانه هاي تخصيصي در كشور مد نظر باشد، شوراي عالي انقلاب فرهنگي مصوبه اي را گذاشته كه كليه فعاليت ها ومصوبات واقداماتي كه مي خواهد انجام شود بايد پيوست فرهنگي داشته باشد و از ابعاد فرهنگي مورد بررسي قرار بگيرد. طبيعتا كساني كه به دنبال بحث هدفمند كردن يارانه ها هستند و با كارگروه هايي كه تشكيل شده بطور حتم به اين بحث توجه دارند.
به نظر شما اين طرح به سمت پيشرفت اقتصاد نشر حركت خواهد كرد؟
در بحث حوزه فرهنگ اولين گام در جهت هدفمند كردن يارانه هاي حوزه هاي مختلف در حوزه فرهنگ برداشت شد و آنچه كه پيشنهاد شده بود و همه كارشناسان برآن تصور بودند كه ديگر با گذر از زماني كه كاغذ نقش اساسي در تعيين قيمت كتاب داشت شرايط جامعه عوض شده و بايد شكل يارانه اي كه در راين حوزه پرداخت مي شده عوض شود، اين باعث شده بود كه مصوبه اي در مجلس اتفاق بيفتد اما بطور كلي هدفمند كردن يارانه مي تواند تأثيرمثبتي در بهبود وضعيت اقتصاد نشر داشته باشد.
آيا اين طرح در برنامه پنج ساله پيش بيني شده بود؟
در ماده 104 برنامه پنج ساله چهارم پيش بيني شده بود كه يارانه ها از توليد به سمت مصرف كننده انتقال پيدا كند به اين معنا كه هدفمند كردن يارانه ها طرح مصوب مجلس شده بود و يك نظر كارشناسي تخصصي دنبال آن بود و اتفاق نظري هم وجود داشت. اما به نوعي بنا به دلايلي كه مصلحت نمي دانم ذكر كنم اجرايي نشده بود.
در شوراي اقتصاد به چه صورت آيا صحبتي از هدفمند كردن يارانه ها در شورا مطرح شده بود؟
درسال 85 كه مصوبه شوراي اقتصاد هم براي اجرايي كردن اين قسمت افزوده شد و ما مكلف شديم در سال 86 اين كار را انجام دهيم و طبق دستورالعمل و آيين نامه هايي كه نوشته شده بود براي اين يارانه ها، بخشي از يارانه ها در اختيار قرار گرفت. چون مبلغ يارانه كاغذ در اختيار معاونت قرار گرفته بود به شكل مستقيم براي واردات كاغذ هزينه هاي صرف شد.
ميزان هزينه ها را اعلام مي كنيد؟
اين ميزان هزينه ها حدود 60 ميليارد تومان بود كه حدود 56 ميليارد تومان آن محقق شد و در سال 86 با درصدي كاهش در اختيار ما قرار گرفت كه ما در آن شيوه هاي جايگزين كه پيش بيني شده بود اقدام كرديم. در آن شيوه هاي جايگزين تخفيفي بود كه در نمايشگاه هاي مختلف كتاب داده مي شد. همچنين كارت الكترونيك خريد كتابي بود كه در اختيار گذاشته مي شد و بحث خريد كتاب از ناشران بود. درواقع كل حجم يارانه هايي كه در اختيار قرار گرفته بود طبق آيين نامه ها هزينه كرديم و دوسه مورد كوچك هم داشت كه مختصر هزينه اي شده باشد.
آيا اجراي اين شيوه ها در سالجاري ادامه دارد؟
امسال اين شيوه ادامه خواهد داشت و انجام مي شود.معتقدم اين شيوه هاي جايگزين پيش بيني شده بود و بازخوردي كه به شكل عملي تا الان داشتيم بازخورد نسبتا مثبتي بود. اگرچه به همان شكل ايده آلي كه مدنظر است هنوز نرسيديم. ما تعداد ناشران در كشور به لحاظ كمي زياد است و تعداد تيراژ و تعداد عناوين شايد با واقعيت در گذشته منطبق نبوده و اغراق آميز مطرح مي شد. اين مشكل تيراژ در همه حوزه مطبوعات هم است در كشورهاي ديگر اختلالات به اين گونه وجود دارد، با توجه به اين كه يارانه مستقيما از روي كاغذ منتقل شده به جاهاي ديگر دليلي براي حضور ناشران غيرفعال در اين عرصه نداشته باشيم يا اين كه تعداد تيراژها واقعي باشد تعداد عناوين واقعي باشد كه به گمانم در اين مسيرها حركت مي كنيم.
يارانه هاي دانشجويي چه مي شود آيا اقدامي در اين زمينه انجام داده ايد؟
براي همه دانشجويان دانشگاه هاي دولتي توانسته ايم كارت الكترونيك خريد كتاب را در پروسه توليد بيندازيم و هركسي كه برايش كارت صادر شد، 20 هرار تومان كارتش را شارژ كنيم و قرار بود بخشي ديگر توسط دووزارتخانه علوم، تحقيقات و فنآوري و وزارت بهداشت و درمان و پزشكي انجام شود كه آن هنوز در همه حوزه ها اتفاق نيفتاده و منتقل نشده است كه اجرايي شود.
براي سي امين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي چه برنامه هايي را درنظر گرفته ايد؟
براي خريد كتاب هاي انقلاب محدوديت نگذاشته ايم و كميته خريد اين گونه كتاب ها را در اولويت قرار داده اند اما در كنار آن طرح هاي ديگر پيش بيني شده كه از جمله ا مكان آفرينش و توليد آثار خوب داستاني توسط نويسندگان شهرستاني فراهم شود كه براين اساس طي نامه اي به اداره كل ا ستان ها ابلاغ شده كه به فراخور استان از آثار داستاني كه در اين زمينه نوشته و چاپ شده باشد حمايت مي كنيم كه اين امرتوسط اداره كل ما در شهرستان ها اعلام مي شود.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]