واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: انتخابات آتي رياست جمهوري افغانستان از نگاه شوراي روابط خارجي آمريكا
نيويورك - شوراي روابط خارجي آمريكا با مرور نامزدهاي بالقوه در انتخابات رياست جمهوري افغانستان به اين جمع بندي رسيده كه در حال حاضر تنها كسي كه از بيشترين شانس كسب كرسي رياست جمهوري اين كشور برخوردار است ، همين حامد كرزاي است .
كرزاي ماههاي پاياني دوره پنج ساله رياست جمهوري خود را در افغانستان سپري مي كند و طبق قوانين آن كشور، وي مي تواند براي يك دوره پنجساله ديگر نامزد شود.
به گزارش روز دوشنبه ايرنا،شوراي روابط خارجي آمريكا كه يك نهاد تصميم ساز در آمريكا محسوب مي شود، در گزارشي با عنوان "آغاز پيش از موعد رقابت هاي انتخاباتي در افغانستان " نوشته است كه برهان الدين رباني رييس جمهوري پيشين افغانستان مي گويد كه انتخاب مجدد كرزاي يك فاجعه بزرگ است .
"" باوجودي كه در اكثر مسائل اجتماعي از خدمات درماني گرفته تا سواد، آمريكا و افغانستان دو دنياي جداگانه هستند ولي در مورد سياست هاي رياست جمهوري اين دو دمكراسي نابرابر هر دو گرفتار يك رقابت انتخاباتي طولاني با نتايج قابل تغيير هستند.
يكسال پيش از آنكه افغان ها براي انتخاب رييس جمهوري جديد خود راي گيري كنند، راي دهندگان ، سياستمداران و تحليلگران به بررسي عملكرد سياسي حامد كرزي رييس جمهوري كنوني اين كشور پرداخته اند.
انتخابات در افغانستان نيز همچون انتخابات رياست جمهوري در آمريكا به عنوان رفراندومي بر آينده كشور تلقي مي شود.
از نظر تحليلگران ، كرزي در دوره پنج ساله رياست جمهوري خود به عنوان نخستين رييس جمهوري كه به صورت دمكراتيك انتخاب شده است داراي عملكرد مختلطي بوده است .
مقامات افغان به پيشرفت هاي به دست آمده در زمينه خدمات درماني ، آموزش و رشد سالم درآمدهاي حاصل از ماليات اشاره مي كنند.
بر اساس تازه ترين آمار ارائه شده توسط صندوق بين المللي پول ، درآمد ناخالص ملي افغانستان بين سال هاي 2006 تا 2007 حدود 8 و 2 دهم درصد رشد داشته و به 7 ميليارد و 700 ميليون دلار رسيده است .
در بررسي هايي كه در سال 2008 توسط سازمان ملل متحد انجام شده است ، بخاطر رهبري قوي دولت افغانستان و بدي آب و هوا، ميزان كشت خشخاش در سال 2007 حدود 19 درصد كاهش يافته است .
بخش اعظم خشخاش كه عمدتا از آن براي توليد هروئين استفاده مي شود در استان هاي جنوب غربي كشت مي شود كه در آن طالبان هنوز حضور دايمي دارد و شبكه هاي جرايم سازمان يافته همچنان فعال هستند.
كرزاي قول داده است پيشرفت هاي به دست آمده را تقويت سازد. او در مصاحبه اي كه در 19 اوت با خبرگزاري آسوشيتدپرس انجام داد حضور مجدد در انتخابات رياست جمهوري افغانستان را تاييد كرده بود.
بر اساس قوانين اين كشور، يك نامزد مي تواند براي دو دوره متوالي پنج ساله رييس جمهوري شود.
كرزي نخستين بار در سال 2004 با كسب 55 درصد آراء به عنوان رييس جمهوري افغانستان انتخاب شده بود.
اين در حالي است كه بر اساس نظرسنجي كه در اكتبر 2007توسط بنياد آسيا انجام شده بود، عليرغم اينكه عمدتا مردم احساسات مثبتي نسبت به مسيري كه اين كشور در حال حركت است دارند، ولي اكثريت افغان ها احساس مي كنند دولت اهميت زيادي به مشكلات عمومي آنها نمي دهد.
اخيرا هم به نظر رسيده است كه كرزي سعي دارد با اهميت دادن به موضوعات ملي گرايانه اين افكار عمومي را به چالش بكشد به گونه اي كه كرزي در واكنش به خشم ناشي از حملات هوايي سرگردان آمريكا به اين كشور كه در آنها دهها غيرنظامي از جمله كودكان به قتل رسيده اند، دو تن از افسران ارشد ارتش افغانستان را بخاطر "قصور" از كار بركنار كرده است .
دولت كرزي همچنين خواستار دستيابي به توافقنامه اي در مورد چگونگي اداره حضور نيروهاي نظامي آمريكا و سازمان ناتو در اين كشور شده است .
برخي از جنبه هاي مشكلات افغانستان از كنترل كرزي خارج هستند. طغيان مجدد عناصر طالبان و القاعده كه در منطقه مرزي بي قانون پاكستان مجددا سازماندهي شده اند و آن منطقه را به محلي براي برنامه ريزي و اجراي حملات در افغانستان تبديل كرده اند، از جمله اين مشكلات است .
مقامات پاكستاني هم يا تمايل ندارند و يا از توانايي لازم براي مهار شبه نظاميان برخوردار نيستند.
جرج بوش رييس جمهوري آمريكا نيز بمنظور پر كردن خلاء موجود گفته است تعداد نيروهاي نظامي آمريكا در افغانستان را افزايش خواهد داد و خواستار گسترش ارتش ملي افغان شده است ولي اين كمك ها نمي تواند به اندازه كافي براي منتقدان و رقباي احتمالي كرزي سريع صورت گيرد زيرا آنها از دلايل زيادي براي حمله به كرزي استفاده مي كنند.
به گفته آنها خشونت و فسادهاي مرتبط با مواد مخدر افزايش يافته و ميزان فقر شديد بين مردم رو به افزايش است .
"برهان الدين رباني " رييس جمهوري اسبق افغانستان كه يك تاجيك است و ريشه در شورشي گري هاي دوران شوروي دارد و كنار رفتن او در سال 1996 زمينه را براي روي كار آمدن طالبان فراهم كرده بود دوره تصدي گري كرزي را "يك فاجعه بزرگ " توصيف كرده است .
رباني گفته است افغان ها به دنبال تغييرات هستند و نامزدهاي مخالف پيش از اين سعي كرده اند اين تغييرات را نويد دهند.
يكي از افرادي كه نامزدي خود را براي انتخابات رياست جمهوري سال آينده اعلام كرده است "عبدالجبار ثابت " وزير دادگستري سابق افغانستان است كه از مبارزان اصلي عليه فساد مالي بوده است .
او يك روز پس از اينكه اعلام كرد مي خواهد نامزد رياست جمهوري شود توسط كرزي از كار بركنار شد چرا كه به گفته كرزي ، تلاش آقاي ثابت براي نامزد شدن غير قانوني بوده است .
اين در حالي است كه تعداد ديگري از مقامات كنوني و پيشين افغانستان هم نامزدي خود را اعلام كرده اند يا اينكه در نظر دارند اعلام كنند.
از ديگر نام هايي كه تحليلگران سياسي افغان به آنها به عنوان نامزدهاي احتمالي ياد مي كنند مي توان به "علي احمد جلالي " وزير سابق كشور و "زلمي خليلزاد" سفير سابق آمريكا در افغانستان اشاره كرد هرچند كه هنوز هيچ كدام از آنها اعلام نكرده اند چنين قصدي دارند.
حال مشخص نيست كه آيا افغانستان شاهد يك نامزد قدرتمند مخالف خواهد بود و يا اينكه اصلا انتخاباتي آزاد و عادلانه برگزار خواهد كرد يا خير ولي همانگونه كه عده اي از كارشناسان افغانستان كه در آمريكا مستقر هستند گفته اند، انتخابات مشكلات افغانستان را حل نخواهد كرد.
"ست جونز" از اعضاي شركت "راند" مي گويد:كرزي همچنان پرطرفدارترين چهره سياسي در كشور جنگ زده افغانستان است . او مردي پشتو و از حمايت هاي متعددي برخوردار است و به عبارت ديگر كرزي همچنان بهترين بازي موجود در شهر است .
اروپام 2253 / 360
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]