واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: نگاهي به لا يحه حمايت از خانواده دعوا بر سر چيست؟ - قسمت سوم
ماده 30- پس از صدور قرار ارجاع امر به داوري، هر يك از زوجين مكلفند ظرف يك هفته از تاريخ ابلاغ، يك نفر از اقارب خود را كه حداقل سي سال سن داشته و متاهل و آشنا به مسايل شرعي، خانوادگي و اجتماعي باشد به عنوان داور به دادگاه معرفي مي كنند.
تبصره 1- افرادي كه متاهل بوده اند ولي همسرشان فوت نموده است نيز مي توانند به عنوان داور پذيرفته شوند.
تبصره 2- نحوه انتخاب و دعوت داوران، وظايف و تعداد جلسات آنها مطابق آئين نامه اي خواهد بود كه ظرف شش ماه پس از تصويب اين قانون توسط وزارت دادگستري تهيه و به تصويب رئيس قوه قضائيه مي رسد.
ماده31- در صورتي كه در بين اقارب، فرد واجد شرايط نبوده يا دسترسي به آنها مقدور نباشد يا اقارب از پذيرش داوري استنكاف نمايند. هر يك از زوجين مي توانند داور خود را از بين افراد واجد صلاحيت ديگر تعيين و معرفي كنند و درصورت امتناع يا عدم توانايي در معرفي داور، دادگاه به در خواست هر يك از طرفين يا راسا از ميان اعضاي واجد شرايط داوري مراكز مشاوره خانواده مبادرت به تعيين داور مي كنند.
ماده 32- دادگاه ضمن صدور حكم طلاق يا گواهي عدم امكان سازش با توجه به شروط ضمن عقد و مطالب مندرج در اسناد ازدواج تكليف جهيزيه، مهريه، نفقه زوجه، اولاد و حمل و ترتيب حضانت و نگهداري اطفال و هزينه آن و نحوه پرداخت را مشخص مي كند. همچنين با توجه به وابستگي عاطفي و مصلحت طفل، ترتيب، زمان و مكان ملاقات را با پدر، مادر و ساير بستگان تعيين مي نمايد. ثبت طلاق موكول به تاديه حقوق مذكور مي باشد، مگر با رضايت زوجه يا صدور حكم قطعي براعسار زوج يا تقسيط آن، در هر حال، هر گاه زن بدون دريافت حقوق مذكور به ثبت طلاق رضايت دهد، مي تواند پس از ثبت طلاق جهت دريافت اين حقوق از طريق اجراي احكام دادگاه مطابق مقررات مزبور اقدام كند.
تبصره: گواهي پزشك ذي صلاح در مورد وجود يا عدم وجود جنين، بايد تسليم شود مگر آن كه زوجين بر وجود جنين اتفاق نظر داشته باشند.
ماده 33- مدت اعتبار گواهي عدم امكان سازش براي تسليم به دفتر طلاق، سه ماه از تاريخ ابلاغ راي قطعي يا قطعي شدن راي مي باشد. چنانچه گواهي مذكور ظرف اين مهلت تسليم نشود يا طرفي كه آن را به دفتر طلاق تسليم كرده است، ظرف مهلت سه ماه از تاريخ تسليم در دفتر حاضر نشود يا مدارك لازم را ارائه ننمايد، از درجه اعتبار ساقط است.
تبصره1- چنانچه راي دادگاه قابل فرجام خواهي باشد، مهلت مذكور در صدر اين ماده از تاريخ ابلاغ راي مرحله فرجام يا انقضاي مهلت فرجام خواهي محاسبه مي شود.
تبصره 2- گواهي قطعي و قابل اجرا بودن راي از سوي دادگاه صادر و همزمان به دفتر طلاق ارائه مي شود.
تبصره 3- رسيدگي به فرجام خواهي از آراي طلاق نبايد بيش از شش ماه به طول بينجامد.
تبصره4- هر گاه پس از قطعي شدن حكم طلاق، زوجه مطلقه گرديده و ازدواج كرده باشد ديگر نمي توان حكم به فسخ راي كه طلاق بر اساس آن ثبت شده است، صادر كرد.
ماده 24- گواهي صادر از مراكز مشاوره خانواده مبني بر طلاق توافقي نيز از زمان صدور تا سه ماه اعتبار دارد و با حضور طرفين اجرا مي شود.
ماده 35- هر گاه زوج در مهلت مقرر به دفتر طلاق مراجعه و گواهي عدم امكان سازش را تسليم نمايد، در صورتي كه زوجه ظرف يك هفته حاضر نشود، سر دفتر به زوجين اخطار مي كند براي اجراي صيغه طلاق و ثبت آن، در دفتر خانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوجه و عدم اعلام عذري از سوي وي، صيغه طلاق جاري و ثبت مي شود و در صورت اعلام عذر، يك نوبت ديگر به ترتيب مذكور دعوت به عمل مي آيد در موارد غيبت زوجه، مراتب به وسيله دفتر خانه به اطلاع وي مي رسد.
ماده 35- هر گاه حكم طلاق از سوي زوجه به دفتر طلاق تسليم شود، در صورتي كه زوج ظرف يك هفته حاضر نشود، سر دفتر به زوجين اخطار مي كند براي اجراي صيغه طلاق و ثبت آن ، در دفتر خانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوجه و عدم اعلام عذري از سوي وي يا امتناع وي از اجراي صيغه طلاق، صيغه طلاق جاري و ثبت شده و به زوج ابلاغ مي گردد و در صورت اعلام عذر، يك نوبت ديگر به ترتيب مذكور دعوت به عمل مي آيد.
تبصره- فاصله بين ابلاغ اخطاريه و جلسه اجراي صيغه طلاق مذكور در اين ماده و ماده قبل نبايد كمتر از يك هفته باشد.
ماده 37- اجراي صيغه طلاق با رعايت جهات شرعي در دفتر خانه يا در محل ديگري با حضور سر دفتر يا نماينده وي به عمل مي آيد.
تبصره فاصله بين ابلاغ اخطاريه و جلسه اجرا صيغه طلاق مذكور در اين ماده و ماده قبل نبايد كمتر از يك هفته باشد.
ماده 37- اجراي صيغه طلاق با رعايت جهات شرعي در دفتر خانه يا در محل ديگري با حضور سر دفتر يا نماينده وي به عمل مي آيد.
ماده 38- در طلاق رجعي، صيغه طلاق مطابق مقررات مربوط جاري و مراتب صورتجلسه مي شود ولي ثبت طلاق منوط به ارائه گواهي كتبي حداقل دو شاهد مبني بر اسكان زوجه مطلقه در منزل مشترك تا پايان عده مي باشد، مگر اينكه زن رضايت به ثبت داشته باشد در صورت تحقق رجوع، صورت جلسه طلاق ابطال و در صورت عدم رجوع صورتجلسه تكميل و طلاق ثبت مي شود. صورتجلسه تكميلي به امضاي سر دفتر، زوجين يا نماينده آنان و دو شاهد طلاق مي رسد. در صورت درخواست زوجه گواهي اجراي صيغه طلاق و عدم رجوع زوج، به وي اعطا مي شود.
حضانت و نگهداري اطفال
ماده 39- هر گاه دادگاه تشخيص دهد توافق راجع به ملاقات ، حضانت، نگهداري و ساير امور مربوط به طفل بر خلاف مصلحت وي باشد يا درصورتي كه مسئوول حضانت از انجام تكاليف مقرر براي حضانت خودداري نمايد يا مانع ملاقات طفل تحت حضانت يا اشخاص ذي حق شود مي تواند هر تصميمي كه به مصلحت طفل باشد از جمله واگذاري امر حضانت به ديگري يا تعيين شخص ناظر با پيش بيني حدود نظارت وي و نظاير آن مقرر كند.
ماده 40- طفل را نمي توان بدون رضايت ولي يا قيم، مادر و شخصي كه حضانت و نگهداري طفل به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بين طرفين يا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل ديگري يا خارج از كشور فرستاد مگر اينكه دادگاه آن را به مصلحت طفل دانسته و با در نظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذي حق اجازه دهد. دادگاه در صورت موافقت با خارج نمودن طفل از كشور بنا به در خواست ذي نفع، جهت تضمين بازگرداندن طفل، تامين مناسبي اخذ مي كند.
ماده 41- در صورتي كه وزارت خانه ها، شركت ها وموسسات دولتي و موسسات و نهادهاي عمومي غير دولتي، ملزم به تسليم يا تمليك اموالي به صغير يا ساير محجوران باشند، اين اموال، در حدود تامين هزينه هاي متعارف زندگي، بايد در اختيار شخصي قرار گيرد كه حضانت و نگهداري محجور را عهده دار است، مگر آن كه دادگاه به نحو ديگري مقرر كند.
ماده 42- دادگاه در صورت درخواست زن يا ساير اشخاص واجب النفقه، ميزان و ترتيب پرداخت نفقه آينده را تعيين مي كند.
تبصره- در مورد اين ماده و ساير مواردي كه به موجب حكم دادگاه بايد وجوهي مستمرا از محكوم عليه وصول شود يك بار تقاضاي صدور اجرائيه كافي است وعمليات اجرايي مادام كه دستور ديگري از دادگاه صادر شده است ادامه مي يابد.
ماده 43- پرداخت نفقه زوجه و نفقه و هزينه نگهداري اطفال و پرداخت تمامي ديون مقدم است.
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]