واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: انتقاد محجوب از نقديكردن يارانهها رئيس فراكسيون كارگري: بيانضباطي مالي دولت به حد بي سابقهاي رسيده است
تهران- خبرگزاري كار ايران
به اعتقاد رئيس فراكسيون كارگري مجلس، هدف دولت از بحث نقدي كردن يارانهها و طرح تحول اقتصادي، دستيابي به يك ارضاي آني براي مردمي است كه در حال حاضر فشارهاي اقتصادي ناشي از تورم را درك، لمس و تحمل ميكنند.
عليرضا محجوب، دبيركل خانه كارگر در گفتوگو با خبرنگار "ايلنا" با بيان اين مطلب گفت: كساني كه اين راه را پيش روي رييس جمهور گذاشتهاند، مسكني پر خطر را هم براي دولت و هم براي فقرا تجويز كردهاند، به اين علت كه نزول نقدينگي معادل 160 هزار ميليارد تومان در بودجهاي با حجم و اندازه نود و چند هزار ميليارد تومان، آثاري هم چون بدهكار شدن بيشتر دولت، كاهش شديد ارزش پول و ضعف و ناتواني مفرط دولت در برآوردن حوائج روزانه خود را در پي خواهد داشت.
وي افزود: تئوري نقدي كردن يارانهها بر يك بنياد بيبنياد به نام قيمت سياسي نفت استوار است. قيمت نفت نبايد از نگاه اقتصاددانان ناديده گرفته شود چرا كه نفتي كه سالها قيمتي بيش از 25 دلار را به خود نديده بود، قيمت 125 دلاريش همانقدر غيرواقعي است كه قيمت بيست وچند دلاريش.
قيمت نفت، بنياد مناسبي براي تئوري پردازي نيست
رييس فراكسيون كارگري مجالس هفتم و هشتم با بيان اينكه قيمت نفت توسط بازيگران عرصه اقتصاد بينالملل و حوزه سياست داخلي آمريكا تعيين شده و نقش دولتي مثل ايران در تعيين آن بسيار ناچيز است، گفت: فراموش نكنيم كه نفت، قيمت زير 10 دلار هم به خود ديده است و كالايي با اين اندازه از انعطاف در قيمت و به اين حد سياسي كه ما دخالتي در تعيين قيمت آن نداريم، نميتواند مبنايي براي اتخاذ سياستهاي كلاني چون پرداخت نقدي يارانهها قرار گيرد.
وي با اشاره به تعجب از اقتصاددانان بابت بيتفاوتي به مسالهاي تا اين حد مهم، گفت: بر مبناي بازيهاي جمهوريخواهان، تئوري بنا كردهايم تا يارانهها را نقدي كنيم و به مردم بازگردانيم. حال اگر قيمت نفت به 20 دلار بازگشت، يا بايد قيمت بنزين، نفت، نفت سفيد و گاز را بر مبناي قيمت امروزي محاسبه كنيم كه در اين صورت صاحبان اصلي نفت را وادار به پرداخت جريمهاي بيش از مردم ساير نقاط جهان كردهايم و يا اينكه مجبوريم براساس قيمتهاي جديد محاسبه تمامي را به هم رسانيم كه در اين حالت نيز دولت پولي نخواهد داشت تا به مردم پرداخت كند.
دولت سابقاً از پس يارانه مرغ هم برنيامد
محجوب با اشاره به اينكه بعيد ميدانم حتي اين طرح قادر به ارضاي آني مردم هم باشد، گفت: دولت سابقاً نشان داد كه با وجود داشتن نقدينگي، نتوانست يارانه ناچيز مرغ را مكرراً پرداخت كند، لذا آزموده را آزمودن خطاست.
دبيركل خانه كارگر با اشاره به اينكه ممكن است اشكالات اجراي اين طرح، آثار و عواقب ناميموني در رابطه بين دولت و مردم به جاي بگذارد، گفت: البته يارانه كالاهاي اساسي حذف نخواهد شد.
محجوب با اشاره به حذف يارانه مواد شوينده گفت: پرداخت يارانه به مواد شوينده، جزء قديميترين سياستهايي بود كه به پيش از انقلاب باز ميگشت. توصيههاي پزشكان به دولتهاي وقت سبب شده بود تا دولت با پرداخت يارانه، زمينهساز استفاده مردم از اين كالاها به جاي شويندههاي سنتي شود تا از شيوع بيماريهاي واگيردار وقت كه از راه لباس و دست منتقل ميشدند، جلوگيري كند.
عضو كميسيون اجتماعي مجلس هشتم گفت: متاسفانه دولت بدون در نظر گرفتن چنين موضوع و فارغ از بررسيهاي كارشناسانه، دست به حذف يارانه اين كالا زد و اعلام كرد كه 168 ميليارد تومان يارانه پرداختي به اين كالا به شير اختصاص خواهد يافت.
محجوب با بيان اينكه از همان دوره تاكنون، قيمت شير بيش از 30 درصد افزايش يافته است، گفت: توليدكنندگان شير با اين استدلال كه علوفه و مواد مورد نياز ايشان گران شده، دست به افزايش قيمت شير زدند و دولت نيز تنها نظارهگر اين موضوع بود و مشخص نكرد كه 168 ميليارد تومان يارانهاي كه قرار بود به شير اختصاص يابد، كجا رفت؟
نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي افزود: اين دو جريان سبب شده تا به سبب افزايش قيمت شويندهها و نيز شير، هر دوي اين كالاها از سبد فقرا حذف شده و زمينه براي كاهش بهداشت و سلامت در اين خانوادهها فراهم شود.
حذف يارانه شويندهها، اقدامي عليه فقرا بود
محجوب در ادامه اظهار داشت: مجلس ششم با شعار هدفمند كردن يارانهها، زمينه سازي كرد و مجلس هفتم با يكي از افراطيترين اقدامات عليه فقرا، يارانه شويندهها را حذف كرد تا نهايتاً مشخص شود شعارهايي چون هدفمند كردن يارانه، نقدي كردن و ...، فشار زندگي را براي اقشار ضعيف بيشتر خواهند كرد.
وي گفت: در سايه نقدي كردن يارانهها و افزايش 160 هزار ميليارد تومان نقدينگي يا به قول وزير اقتصاد، 90 هزار ميليارد تومان نقدينگي كه برابر كل بودجه جاري كشور است، هزينههاي دولت چنان افزايش خواهد يافت كه دولت براي حفظ وضع موجود خود، ناچار است علاوه بر هزينه كرد تمامي درآمدهاي خود، استقراض هم كند.
محجوب افزود: علت اصلي اين معضلات بيانضباطي حاكم بر ماليه كشور است. امسال شاهد بوديم كه به محض شروع سال، دولت تتمه بودجه خود را تحت عنوان مقابله با قحطي و خشكسالي به مجلس برد كه عملاً جبران بخشي از كسريهاي افزايش نامتوازن و متورم ماليه دولت و هزينههاي آن بود.
دبيركل خانه كارگر افزود: سال پيش دولت چنين تكملهاي براي بودجه تحت عنوان خريد كود شيميايي ارايه كرده بود و امسال نام آن را تغيير داد و همان درخواست پيشين را تكرار كرد.
محجوب گفت: نگاهي به عنوان جبران خشكسالي با محتواي لايحه نشان ميدهد كه هيچ ريالي براي خسارت ديدگان درنظر گرفته نشده و اين موضوع تنها براي جبران كسريهاي دولت است كه از بيانضباطي شديد در امور مالي حكايت دارد.
تغيير وضعيت سازمان مديريت و برنامه ريزي، علت بيانضباطيهاي مالي است
وي افزود: تغيير وضعيت سازمان مديريت و برنامهريزي سبب شده تا نهاد و مقام مسوولي كه در برابر افزايش سرسامآور هزينهها و بيانضباطيهاي شديد مقاومت ميكرد، حذف و انضباط مالي روز به روز كاسته شود به گونهاي كه اطمينان دارم دولت ناچار خواهد بود تا پايان سال، دو متمم ديگر بودجه به مجلس آورد.
محجوب در پايان گفت: سوال من از دولت اين است كه وقتي طي يكسال 3 بار دولت در هزينههاي خود كسري ميآورد، تصور نميكند كه كارگران، كارمندان و بازنشستگان نيز در زندگي خود با كسري مواجه شده و نياز به جبران درآمدي دارند؟
پايان پيام
كد خبر: 445716
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]