واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - اجلاس اوپك و توفان ايكه دست به دست دادند
اقتصاد - اجلاس اوپك و توفان ايكه دست به دست دادند
گروه اقتصاد:با پايان يافتن اجلاس 149 اوپك بالاخره حرف مدافعان نفت يكصد دلاري به كرسي نشسته و جريان افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني شكل گرفته است. البته مصوبات و توافقات اجلاس اوپك تنها عامل تاثيرگذار بر افزايش قيمت نيست و مقارن اين جريان شكلگيري اتفاقات ديگري جريان افزايش قيمت نفت را هدايت ميكند. هرچند كه با اين اوصاف پس از ماههاي متمادي عاقبت ثبت قيمت زير 100دلار براي نفت در آمارها رقم خورد. با آنكه با نزديك شدن توفان ايكه به تاسيسات نفتي آمريكا قيمت نفت افزايش يافته و به 28/102 رسيده است اما گزارشها از داد و ستد هر بشكه نفت برنت بازار شمال در بازار لندن به قيمت 45/98 دلار حكايت دارد. قيمت نفت برنت در حالي به زير 100 دلار رسيده كه 81 سنت افزايش را تجربه كرده است. پس از توفان گوستاو كه تاسيسات نفتي آمريكا در خليج مكزيك را به تعطيلي كشاند و خسارات سنگيني به اين تاسيسات وارد آورد، حالا نوبت به توفان ايكه رسيده است كه در حال نزديك شدن به تگزاس بوده و از روز پنجشنبه 12درصد ظرفيت پالايشگاهي آمريكا را به تعطيلي كشيده است. اين توفان بار ديگر تاسيسات نفتي آمريكا در خليج مكزيك را تهديد ميكند. در شرايطي كه 26درصد توليد نفت آمريكا در خليج مكزيك قرار دارد در حال حاضر 97درصد توليد نفت و 93درصد توليد گاز خليج مكزيك به علت خروج كارگران شركتهاي نفتي متوقف شده است. والرو انرژي بزرگترين شركت پالايشگاهي آمريكا فعاليت پالايشگاههاي خود را در تگزاس متوقف كرده است. بريتيش پتروليوم نيز فعاليت خود را در اين منطقه به حالت تعليق درآورده است. در حاليكه آمريكا به واسطه شرايط جوي و بروز توفانهاي پيدرپي تحت فشار قرار گرفته است نفت نيز به ابزاري بدل شده تا مخالفان آمريكا چون بوليوي و ونزوئلا به واسطه صادرات، آمريكا را تحت فشار قرار دهند. در پي اخراج سفير آمريكا از بوليوي، ونزوئلا به منظور اعلام همبستگي با بوليوي ضمن اخراج سفير آمريكا از ونزوئلا سفير خود را نيز از آمريكا فراخوانده است. ضمن آنكه چاوز تهديد كرده است كه در صورت حمله آمريكا به كشورش صادرات نفت خود را به آمريكا قطع خواهد رد. روساي جمهور ونزوئلا و بوليوي آمريكا را به دست داشتن در گسترش مخالفتها در اين دو كشور متهم ميكنند.
تجديدنظر در پيشبينيها
با تحولات اخير بازارهاي جهاني نفت و در شرايطي كه اوپك با كاهش 500 هزار بشكهاي توليد خود فصل نويني را در معادلات نفت جهان گشود؛ آژانس بينالمللي انرژي در پيشبيني تقاضاي جهاني نفت تجديدنظر كرد. آژانس بينالمللي انرژي در تازهترين پيشبيني خود ميزان تقاضاي جهاني نفت در سال 2008 و 2009 را در مقايسه با پيشبيني قبلي خود توام با كاهش اعلام كرد. به گزارش بلومبرگ و براساس اين پيشبيني تقاضاي جهاني نفت براي سال جاري ميلادي تا 100 هزار بشكه در روز كاهش خواهد يافت و ميزان آن به 86 ميليون و 800 هزار بشكه در روز خواهد رسيد. اين آژانس همچنين پيشبيني كرد در سال 2009 ميلادي ميزان تقاضاي نفت تا 140 هزار بشكه در روز كاهش يافته و به رقم 87 ميليون و 600 هزار بشكه در روز خواهد رسيد. آژانس بينالمللي انرژي در اين گزارش تاكيد دارد كه كاهش مصرف نفت آمريكا ممكن است بيش از پيشبينيهاي گذشته باشد. غلامحسين نوذري وزير نفت ايران نيز پس از بازگشت از اجلاس 149 اوپك برخلاف گزارش آژانس بينالمللي انرژي ميزان تقاضاي انرژي در سال 2008 را توام با افزايش عنوان كرد. نوذري گفت: افزايش تقاضاي جهاني نفت در سال 2008 حدود يك ميليون بشكه در روز پيشبيني شده است كه اين رقم براي سال 2009 روزانه 900 هزار بشكه برآورد ميشود. نوذري افزود: به اين ترتيب تقاضاي كشورهاي پيشرفته و صنعتي در سال آينده ميلادي كاهش خواهد يافت. وي در تشريح علل افزايش قيمت نفت متوسط قيمت نفت در سال 2007 ميلادي را 69 دلار و در هشت ماه نخست سال 2008 را 3/109 دلار اعلام و يادآوري كرد: قيمت نفت در سال جاري در يك فاصله زماني به بالاتر از 147 دلار رسيد، ولي سپس روند كاهشي را دنبال كرد. در اينباره يكي از عوامل كاهش قيمت، برابري ارزش دلار نسبت به ساير ارزها از جمله يورو است؛ به طوري كه در حال حاضر هر يك يورو با 39/1 دلار معاوضه ميشود. او همچنين درباره ديگر دلايل كاهش نفت، به افزايش عرضه نفت از سوي برخي اعضاي اوپك پس از كنفرانس جده اشاره كرد و گفت: تابستان امسال نيز به دليل بالا بودن قيمت فرآوردههاي نفتي، مسافرت در دنيا كمتر از انتظار بود. از سوي ديگر ورود بورسبازان در گذشته با كاهش ارزش دلار به سمت نفت منجر به افزايش قيمت آن شده بود كه هماكنون مجددا بورسبازان به سمت بازار ارز رفتهاند. بهطور كلي شرايط نشان ميداد قيمتهاي آتي بيشتر خواهد شد، بنابراين روند ذخيره كردن نفت در كل جهان بيشتر شده بود. نوذري با اشاره به تبليغات منفي كشورهاي مصرفكننده عليه اوپك مبني بر افزايش قيمت نفت تاكيد كرد: نشستهاي كارشناسي با وزيران كشورهاي عضو انجام شد و به اين نتيجه رسيديم كه توليد اوپك به 8/28 ميليون بشكه در روز برسد. در اين راستا اندونزي رسما از اوپك فاصله گرفت و حضورش به حالت تعليق درآمد. از سوي ديگر آنگولا و اكوادور با ظرفيت توليد 9/1 ميليون بشكه و 520 هزار بشكه به سهميهبندي اوپك اضافه شدند و در نتيجه قرار شد توليد كشورهاي عضو اوپك بدون احتساب عراق، به روزانه 28 ميليون و 800 هزار بشكه برسد. وي با بيان اينكه نشست بعدي اوپك آذرماه در الجزاير برگزار ميشود، گفت: احتمال تجديدنظر در سهميهها در آن زمان وجود دارد.
عربستان و كاهش توليد
در شرايطي كه عربستان با افزايش 500 هزار بشكهاي سقف توليد خود از سهميه مصوب سرپيچي كرد: اكنون به نظر ميرسد كه اوپك برخلاف پيشبينيها و براي جبران سرپيچي عربستان توليد خود را كاهش داده است. به هرحال اكنون تحليلگران اعتقاد دارند كه عربستان تنها در صورت نياز توليد نفت خود را كاهش خواهد داد. به گزارش ديليتايمز يك تحليلگر كويتي در مورد ميزان توليد عربستان تاكيد كرد: گرچه عربستان با بيميلي تسليم فشار ايران، ونزوئلا و ليبي براي كاهش سقف توليد اوپك شد، ولي اين كشور براي برقراري تعادل و ثبات در بازار دست به هر اقدامي خواهد زد.
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]