واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: تاريخچه
کدو اولين بار در مکزيک در حدود 1400 سال قبل از ميلاد مسيح کاشته شد و يکي از گياهان جاليزي به شمار مي آمد. ذرت و لوبيا در آن زمان توسط مردمان آمريکاي لاتين کاشته مي شد و به عنوان غذاي اصلي مورد استفاده قرار مي گرفت. با گذشت زمان و پيشرفت علم کشاورزي و با استفاده از ژنتيک، بذر کدو اصلاح گرديد. سپس بذر اصلاح شده در توليد انبوه مورد بهره برداري قرار گرفت.
کدو يکي از محصولات جاليزي است که براي افراد خام خوار جزء منابع اصلي غذا محسوب مي شود.
مردمان مايا( maya ) از کدو و تخم کدو براي درمان بسياري از بيماري ها استفاده مي کردند؛ به خصوص در تهيه غذاهاي مختلف از آن بهره مي گرفتند. پس از گذشت چندين قرن براي اولين بار در سال 1492 ميلادي کريستف کلمب در سفرنامه خود از کاشت کدو به صورت جاليزي گزارش نمود. سپس 27 سال بعد کاسپرد اسپينوز در سفرنامه به پاناما از کاشت کدو در آن کشور گزارش نمود و آن را هندوانه ايندوها نام برد که بسيار خوشمزه بوده و از آن در درمان بسياري از بيماري ها استفاده مي کرده اند. بذر کدو توسط او به اروپا آورده شد و کاشت اين گياه جاليزي براي اولين بار در اروپا آغاز شد. بذر کدو را در اوايل خرداد ماه مي کارند و سپس در شهريورماه برداشت مي کنند. ميانگين وزن هر کدو 8 کيلوگرم است که به طور متوسط هر کدو حاوي 150-200 گرم تخم کدو مي باشد.
مواد مغذي کدو
كدو حلوايي داراي مقدار كمي كالري است ( 20 كالري انرژي در 100 گرم ) و مصرف آن در غذا براي كساني كه وزن خود را كنترل مي كنند، مناسب است.
همچنين منبع غني پتاسيم است و براي افراد دچار فشار خون مفيد مي باشد، ولي براي افراد دچار ناراحتي كليوي مناسب نمي باشد. جذب آهن و منيزيوم آن نيز خوب است.
كدو حلوايي منبع غني بتاكاروتن است و رنگ نارنجي آن به دليل وجود همين تركيب است. بتاكاروتن پيش ساز ويتامين A و يك آنتي اكسيدان مهم در بدن مي باشد كه بدن را از حمله راديكال هاي آزاد و اثر تخريبي آنها حفظ مي كند.
کدو داراي فيبر غذايي نيز مي باشد؛ از فيبر موجود در مواد غذايي مي توان در درمان بسياري از بيماري ها مخصوصاً افزايش وزن ( چاقي )، يبوست، افزايش چربي خون، و ديابت استفاده نمود. WHO* ( سازمان بهداشت جهاني ) توصيه مي کند هر فرد در روز به 30 گرم فيبر نياز دارد که مي تواند فيبر موردنياز خود را از حبوبات، سبزيجات، انجير، خرماي خشک، نان هاي سبوس دار و به خصوص کدو تأمين نمايد.
مواد مغذي تخم کدو
از 5/2 کيلوگرم تخم کدو خشک شده مي توان يک ليتر روغن استخراج نمود. از تخم کدو به روش فشردن ( پرس سرد ) روغن استخراج مي شود. با استفاده از اين روش کيفيت روغن يا به عبارتي خواص درماني آن حفظ مي گردد.
اسيدهاي چرب اشباع نشده امگا-6 (ω6) و امگا-9 (ω9)در بدن انسان به پروستاگلاندين ها (prostaglandin) و سپس به هورمون ترمبوکزان ( thromboxan ) تبديل مي گردد. اين هورمون از يک طرف باعث افزايش کلسترول خوب (HDL) شده و از طرف ديگر از رسوب چربي در سرخرگ ها و ايجاد پلاکت جلوگيري مي کند. به عبارتي مي توان گفت که امگا- 6 و امگا-9 از انسداد عروق و رسوب چربي در شريان ( سکته قلبي ) جلوگيري مي کنند. در ضمن تخم کدو حاوي فيبر و املاح، و سرشار از ويتامين هاي محلول در چربي ( ويتامين هاي A,D,E ) مي باشد.
هر100 ميلي ليتر روغن تخم کدو حاوي 50 ميلي ليتر ويتامين است. ويتامين هاي E ( توکوفرول ) و A ( رتينول ) از يک طرف آنتي اکسيدان هستند که جلوي عمل راديکال هاي آزاد را مي گيرند و از طرف ديگر از ايجاد پلاکت يا گرفتگي رگ ها، که مي تواند از رسوب چربي در شريان به وجود آيد، جلوگيري مي کنند. محققان علم تغذيه گزارش کرده اند، ويتامين هاي A و E جزء ويتامين هاي پيشگيري کننده از سرطان به خصوص سرطان پروستات هستند. تخم کدو سرشار از پتاسيم، کلسيم، فسفر، منيزيوم، روي و سلنيوم مي باشد. هرکدام از اين ترکيبات نقش اساسي در جلوگيري از بيماري هاي قلبي و عروقي، کاهش فشار خون بالا، بيماري هاي عفوني روده اي و عفونت هاي مثانه دارند.
تخم کدو حاوي فيتواسترول ها و سيتواسترول ها هستند. اين ترکيبات از يک طرف از رسوب چربي در سرخرگ جلوگيري مي کنند و از سوي ديگر خاصيت ضد سرطاني دارند.
خواص درماني کدو
- از کدو در درمان بيماري هاي روده اي مخصوصاً از بين بردن کرم و انگل هاي روده اي استفاده مي شود.
- از کدو مي توان به عنوان مسهل در درمان بيماري يبوست و بواسير بهره گرفت.
- در درمان عفونت هاي مثانه اي نيز مي توان از کدو استفاده نمود.
خواص درماني تخم کدو
- از مخلوط تخم کدو به ميزان 2 تا 3 قاشق غذاخوري با ماست در پيشگيري از رسوب چربي در سرخرگ ها و انسداد عروق مي توان استفاده کرد.
- با استفاده از تخم کدو در تهيه نان هاي تيره ( نان هاي سبوس دار ) از پروستات در مردان و عفونت هاي مثانه اي در زنان جلوگيري مي شود.
- تخم کدو از سرطان روده بزرگ و سرطان پروستات جلوگيري مي نمايد.
روش هاي استفاده از کدو و تخم کدو
از کدو مي توان در تهيه سوپ و خورش استفاده نمود. مي توان آن را به عنوان ته ديگ در ته پلو استفاده کرد. مي توانيد آن را چند قطعه کرده و با پوست آب پز کنيد ( حفظ بهتر خواص آن ) و در صورت تمايل آن را با مقدار کمي شکر ميل کنيد که بسيار لذيذ است.همچنين کدو در تهيه نان هاي حجيم نيز استفاده مي شود. در بسياري از کشورهاي اروپايي از کدو در تهيه نان استفاده مي کنند.
تخم کدو را مي توان در توليد نان سبوس دار مصرف کرد. در ضمن مي توان از آن در تهيه شيريني رژيمي استفاده نمود. روغن تخم کدو را مي توان به عنوان روغن سالاد مصرف کرد.
بزرگ ترين کشور توليد کننده روغن تخم کدو، چين و کشورهاي اروپاي شرقي هستند. از نظر قيمت، روغن تخم کدو در مقايسه با روغن هاي گياهي ارزان تر است.
* World Health Organization
منبع : دنياي تغذيه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 483]