واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: يك مسوول اقتصادي ايران : مناسبات اقتصادي با عراق گسترش مي يابد
بغداد- دبير ستاد توسعه اقتصادي ايران و عراق در نهاد رياست جمهوري ايران گفت: سطح مناسبات اقتصادي با عراق در آينده گسترش پيدا مي كند.
"حسن دانايي فرد" كه دو هفته قبل در راس هياتي 25 نفره متشكل از مجموعه اي از سران شركت هاي خصوصي و دولتي براي گسترش روابط اقتصادي، به بغداد سفر كرده بود روز پنجشنبه به خبرنگاران در بغداد گفت: ظرفيت هاي كلاني براي توسعه روابط روابط اقتصادي بين ايران وعراق وجود دارد كه هنوز به خوبي از آن بهره برداري نشده است .
وي حجم مبادلات بازرگاني را در سال گذشته بين دو كشور دو ميليارد و 800 ميليون دلار ذكركرد و گفت: انتظار مي رود امسال اين مبلغ به حدود چهارميليارد دلار برسد.
وي سهم سرمايه گذاري ايران در طرح هاي سازندگي را كمترين سهم درسال گذشته خواند و اظهار داشت: بيشترين مبادلات بازرگاني متعلق به بخش انرژي شامل فرآورده هاي نفتي و برق و در زمينه گردشگري بوده است .
دانايي فرد گفت: در سال گذشته از محل گردشگري ديني حدود يك ميليون زاير و مسافر عراقي به جمهوري اسلامي ايران سفركرده و در مقابل بيش از يك ميليون زاير ايراني نيز به زيارت عتبات عاليات در عراق مشرف شدند.
وي از جمله مسايل مورد بحث درمذاكراتش با مسوولان عراقي را گردشگري ديني ذكر كرد و افزود: با مسوولان عراقي درباره انجام پروازهاي هوايي مستقيم بين "بغداد به نجف اشرف " و"مشهد به نجف اشرف " صحبت شد و آمادگي ايران را براي انجام اين پروازها اعلام كرديم .
وي ادامه داد به زودي پرواز مستقيم تهران به اربيل از سرگرفته مي شود و مقرر شده است كه يك خط پرواز ديگر به خط پرواز بغداد به تهران اضافه شود كه در اين صورت پرواز بين بغداد و تهران به طور روزانه خواهد بود.
دبيرستاد توسعه اقتصادي ايران وعراق ادامه داد: بدليل مشكلات فني در فرودگاه بين المللي نجف اشرف هنوز اين فرودگاه براي پروازهاي ايران آماده نيست .
دانايي فرد در پاسخ سووال ايرنا درباره نتايج مذاكراتش و اينكه آيا اعتبار طرح هاي بازسازي ايران در عراق از محل وام يك ميليارد دلاري تهران به بغداد تامين مي شود؟ گفت: طرح هايي كه قرار است شركت هاي ايراني درعراق اجرا كنند در چارچوب وام يك ميليارد دلاري و نيز خارج از اين وام خواهد بود.
وي ادامه داد كه در جريان مذاكراتش با مسوولان عراقي، مساله توافقنامه استاندارد بين ايران وعراق نهايي شده و به زودي مسوولان استاندارد دو كشور توافقنامه مربوطه را در تهران امضا مي كنند.
دانايي فرد به پيگيري توسعه روابط بانكي بين دو كشور اشاره كرد و گفت: جلسات متعددي با رييس بانك مركزي عراق داشتيم و قول هاي مساعدي گرفته ايم تا در آينده نزديك در كارهاي بانكي تسهيلات بيشتري فراهم شود.
وي مناسبات موجود در زمينه بانك ها را راضي كننده ندانست و گفت كه اين مساله را با شخص نخست وزير عراق نيز در ميان گذاشته ايم .
اين مقام ايراني تاكيد كرد: در صورت اجرايي شدن مذاكرات اقتصادي كه با طرف هايي عراقي داشته ايم اين امر بر اقتصاد دو كشور اثرگذار خواهد بود.
وي به گزارشي از مناسبات اقتصادي بين عراق و ايران بعد از سقوط رژيم صدام اشاره كرد و گفت : اتصال شبكه برق ايران به عراق در چهار منطقه مرزي، ترانزيت سوخت و فرآورده هاي نفتي از كشورهاي آسياي ميانه به عراق از طريق ايران و انتقال سوخت ايران از هفت خروجي مرزي به عراق و ترانزيت انواع كالا به عراق از جمله مناسبات مهم اقتصادي بين دو كشور است .
توسعه گردشگري ديني، ارائه خدمات مختلف به اتباع عراقي درايران از جمله خدمات درماني و برپايي نمايشگاه ها و نشست هاي مختلف اقتصادي براي صاحبان صنايع و بازرگانان عراقي در ايران براي اطلاع آنها از وضعيت و توانمندي هاي اقتصادي ايران، از ديگر فعاليت هاي اقتصادي مي باشد كه به آن اشاره شده است.
دانايي فرد از مسايل مورد بحث را "مناطق آزاد بازرگاني " بين دوكشور ذكر كرد و گفت با طرف هاي عراقي به توافق رسيديم كه سه منطقه آزاد تجاري ديگر بين دو كشور احداث شود.
وي اين مناطق را "چزابه "، "مهران " و "باشماق " ذكر كرد.
دانايي فرد به تجربه 15 ساله ايران در امر بازسازي اشاره نمود و گفت كه ايران به عراق اطمينان داده است كه آماده در اختيار گذاشتن تجربه بازسازي خود به اين كشور است .
وي مهمترين طرح هايي كه مورد بحث قرار گرفته اند را در زمينه سدسازي ، زهكشي ، مجتمع هاي مسكوني و پيگيري اجراي پروژه خط انتقال نفت بصره به پالايشگاه آبادان ذكر كرد.
وي به مساله فروش برق به عراق اشاره كرد و گفت : توافق كرديم ميزان فروش برق ايران به عراق به يكهزار مگاوات برسد.
به گفته دانايي فرد، در حال حاضر ظرفيت انتقال 600 مگاوات در چهار نقطه بين دوكشور برقرار شده و قرار است يك نقطه پنجم با ظرفيت 400 مگاوات به آن اضافه شود.
وي در خصوص خط آهن بين عراق وايران گفت : طرح خط آهن خرمشهر به شلمچه در دو سه ماه آينده به اتمام مي رسد اما طرف عراقي در خصوص اجراي اين طرح در داخل خاك عراق اقدام جدي انجام نداده است .
وي تصريح كرد كه وزارت حمل و نقل عراق وعده داده است كه روند اجراي طرح اتصال خط آهن بين دوكشور را تسريع كند.
دانايي فرد تاكيد كرد: اگر خط آهن دو كشور به هم متصل شوند ، عراق از طريق ايران با كشورهاي آسياي ميانه و جمهوري اسلامي ايران از طريق عراق به كشورهاي حوزه درياي مديترانه دسترسي پيدا مي كند.
وي اضافه كرد با وجود ظرفيت هاي موجود بين دو كشور شامل مرزهاي طولاني مشترك، وجود هفت خروجي مرزي، همجواري جغرافيايي، مشتركات فرهنگي و تاريخي مناسبات اقتصادي بين دو كشور ناچيز است.
دانايي فرد هدف سفر خود و هيات همراهش را افزايش سطح مناسبات اقتصادي بين عراق و ايران ذكر كرده است .
دبير ستاد توسعه اقتصادي ايران و عراق درباره كارشكني هاي برخي از طرف هايي كه مايل به توسعه روابط اقتصادي بين تهران و بغداد نيستند گفت: قطعا هر كاري مشكلات خاص خود را دارد اما آنچه مهم است، مسوولان عراقي و ايراني هر دو بر توسعه روابط مصمم هستند.
وي ادامه داد كه فكر نمي كنم اين عوامل خيلي بر روابط دو كشور اثر گذار باشند و همان طور كه همه شاهد هستيم روز به روز روابط دو كشور رو به جلو مي رود.
دانايي فرد در خصوص مانع تراشي آمريكا گفت: به اعتقاد ايران، درعراق الان دولت مردمي "نوري المالكي " تصميم گيرنده است و اراده ملي و تمامي طيف هاي مردم عراق ، بر گسترش روابط با ايران تاكيد دارد و همين براي توسعه روابط بين دو كشور كفايت مي كند.
دانايي فرد و هيات همراهش درمدت حضور دوهفته اي خود دربغداد با وزيران نفت ، دارايي ، حمل و نقل ، امور آب ، برق ، صنايع و معادن ، برنامه ريزي ، ورزش و جوانان ، بازرگاني ، شهرداري ها، استاندار بغداد و رييس بانك مركزي و مالكي نخست وزير و "برهم صالح " معاون نخست وزير در امور اقتصادي ، ديدار و رايزني كرده است .
اين هيات به دعوت رسمي برهم صالح كه اخيرا در راس هياتي اقتصادي به تهران سفر كرده بود، به بغداد سفر كرده است .
خاورم 1770/2291**1440**1368
پنجشنبه 21 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]