واضح آرشیو وب فارسی:قدس: بورس و بازار - ديگر فريب نميخوريم
بورس و بازار - ديگر فريب نميخوريم
گروه اقتصاد:داستان افزايش قيمت مرغ به اصليترين بحران صنفي كشور بدل شده است. اظهارنظرهاي عجيب سخنگوي وزارت جهادكشاورزي كه اصناف را متهم به سوءاستفاده از كالاهاي دولتي كرده بود در كنار رشد مدام قيمت مرغ به اصليترين بحران بازار ايران بدل شده است. اما در همين حال رئيس شوراي اصناف كشور با موضعگيري شديد در مقابل وزارت جهادكشاورزي سعي كرده تا بخشي از مشكلات اصناف را برطرف كند. محمد آزاد در گفتوگوي خود با كارگزاران به توضيح اتفاقات اخير ميپردازد.
در حالي كه قيمت مرغ همچنان افزايش مييابد، سخنگوي وزارت جهادكشاورزي اعلام كرده كه به اصناف براي توزيع مرغ اطمينان ندارند. او به گونهاي سخن گفته كه به نظر ميرسيد اصناف قصد سوءاستفاده مالي دارند؟
بله، متاسفانه در حالي كه وزارت جهادكشاورزي خود به نهادي براي توزيع غيرقانوني گوشت و مرغ بدل شده است، آنها اينگونه سعي دارند تا اصناف را خراب كنند. اين حرف وزارت جهادكشاورزي بيش از آنكه به اصناف مربوط باشد به خود اين وزارتخانه بازميگردد.
حالا اصناف به دولت اطمينان ميكنند؟
خير، دست دولت براي اصناف رو شده است. ما ديگر به آنها اطمينان نداريم.
در اين مورد خاص؟
در هر موردي.
در مورد گوشت و مرغ وزارت جهاد كشاوري حق توزيع كالا دارد؟
خير، آنها به هيچ عنوان حق توزيع كالا ندارند و نبايد هم به اين حوزه وارد شوند. طبق قانون آنها ميتوانند ذخيرهسازي انجام دهند و در موقعيت خاص كالا را به واحدهاي صنفي تحويل دهند ولي اين اجازه را ندارند كه به توزيع كالا اقدام كنند. اما آنها برخلاف قانون عمل كردهاند و كالايي به اصناف براي توزيع ندادهاند حالا چطور اصناف دزد شدهاند و آنها افرادي صالح.
اصلا قرار بود به شما كالايي بدهند؟
بله، ما پيش از ماه مبارك رمضان با آقاي اسكندري هم ديدار داشتيم و ايشان به زيرمجموعههاي خود دستور دادند كه مرغ و گوشت را به واحدهاي صنفي براي توزيع بدهند. اما اين اتفاق رخ نداد.
دليل مشخص شده بود؟
براي ما بله مشخص است.
دليلش چيست؟
متاسفانه زيرمجموعههاي اين وزارتخانه تاجر شدهاند. آنها خودشان تجارت ميكنند. اين براي ما روشن شده است.
البته اين ادعاي بزرگي است ميتوانيد اثبات كنيد؟
بله، ما تحقيق كردهايم. آنها انبارها را پر كرده بودند ولي گوشت مرغ را به جاي اينكه به اصناف براي توزيع بدهند به فروش رساندند. وقتي انبارها خالي شد از آنها سوالي كرديم كه مرغها را چه كردند. آنها گفتند كه مرغها فاسد شده بود. سوال ما اين بود كه اين گوشتها چگونه فاسد شدند؟ مگر هنگامي كه آنها را تحويل گرفتند. فاسد بود؟ وقتي گوشت سالم تحويل ميگيرند چرا بايد يك سال در انبارها بماند و بعد فاسد شود.
شما ميگويد آنها را چه كار كردند؟
به واحدهاي توليدكننده محصولات گوشتي فروختند.
اين همان اتهامي است كه دولت به اصناف ميزند؟
اين حرف غيرمنطقي است. مگر يك واحد صنفي چه ميزان مرغ تحويل ميگيرد كه آن را به كارخانهها بفروشد. اتفاقا اين همان اقدامي است كه ديگران ميتوانند انجام دهند. اگر اين آقايان يك واحد صنفي را سراغ دارند كه اينگونه گوشت را فروخته است، معرفي كنند. عوامل خود آنها اين توزيع غيرقانوني را انجام ميدهند. حرف ما هم از ابتدا اين بود كه بهجاي اينكه روزي مردم را به كارخانهها بدهند، آن را به خود مردم بدهند.
شما از قبل هم با آنها وارد مذاكره شده بوديد؟
يك ماه قبل به آنها گفتيم كه گوشت و مرغ را توزيع كنند تا گراني اتفاق نيفتد ولي اينگونه نشد تا هزينههاي اضافي به مردم تحميل شود. ما خودمان شاهد بوديم كه چگونه اين گوشتها و مرغها در بازار آزاد و كارخانهها توزيع شدند. متاسفانه آنها تاجر شدهاند.
چه كساني؟
زيرمجموعه دولت تاجر شده است. وزير جهادكشاورزي به زيرمجموعه خود ابلاغ كرده بود كه گوشت و مرغ را به واحدهاي صنفي بدهند ولي آنها به دليل اينكه وارد عرصه تجارت شدهاند از اين كار سرباز زدند. آنها مرتب بهانه ميآورند. اين نشان ميدهد اتفاقاتي كه رخ ميدهد بيغرض نيست. دو سال پيش هم تذكر داده بودم كه دولت نبايد اجاره بدهد كه زيرمجموعههاي آنان وارد عرصه تجارت شوند.
در مورد ديگر كالاها هم با اين مشكل مواجه شديد؟
كالاهاي ديگر در اختيار وزارت بازرگاني است. آنها اگر به اصناف هم كالايي ندهند از طريق تعاونيها و فروشگاههايي كه در اختيار دارند به توزيع اقدام ميكنند.
پس در آن حوزه هم ميتواند اين اتفاق رخ دهد؟
بله، ولي ديگر هزينههاي اضافي آن به صورت كامل به مردم تحميل نميشود. به وزارت بازرگاني از اين طريق نميتوان ايراد گرفت ولي داستان وزارت جهادكشاورزي به گونهاي ديگر است. آنها حق توزيع كالا ندارند.
شما با وزارت بازرگاني در حوزه ديگري مشكل داريد. آنها برخي قيمتها را به اصناف تحميل ميكنند، مثلا زولبيا و باميه.
بله، وزارت بازرگاني ميخواهد كه قيمتهاي مصوب اجرا شود به همين دليل اعمال فشار ميكند. ولي اين نميشود كه توليدكننده خلاف منطق سود و زيان خود كالايي را بهفروش رساند.
ادعاي كذب ميكنند
سخنگوي شوراي اصناف در پاسخ به ادعاي سخنگوي وزارت جهادكشاورزي كه واحدهاي صنفي را محل عرضه مستقيم كالا نخوانده بود، گفت: واحدهاي صنفي محل عرضه كالا به مردم هستند و توزيع كالاهاي دولتي هم بايد از طريق واحدهاي صنفي صورت گيرد. سخنگوي وزارت جهاد كشاورزي درخصوص علت عدمتوزيع مرغ تازه با نرخ مصوب ميان واحدهاي صنفي و فروشگاههاي زنجيرهاي جهت عرضه به مردم گفته بود: وزارت جهادكشاورزي با توجه به اينكه ميخواهد كالاي مصرفي مردم مستقيما به دستشان برسد، مسيرهايي را براي توزيع انتخاب كردهاست تا مصرفكننده دچار مشكل نشود؛ چراكه با اعطاي مرغ يارانهدار به واحدهاي صنفي بعيد نيست اين مرغ به جاي فروش به مصرفكننده از كارخانجات سوسيس و كالباس سر در بياورد. رئيس مجمع امور صنفي توزيعي تهران در واكنش به اين اظهارنظر گفت: متاسفم كه چنين تهمتي به اصناف نسبت داده شده است. ما اين موضوع و حتي احتمال وقوع آن را قويا رد ميكنيم. قاسم نودهفراهاني گفت: وزارت جهادكشاورزي براي تامين مرغ با مشكل مواجه شد و نتوانست مرغ تازه را طبق قرار قبلي در اختيار واحدهاي صنفي قرار دهد. وي ادامه داد: قرار بود در روز 200 تن مرغ، ميان واحدهاي صنفي توزيع شود كه به دليل كمبود توليد مرغ اين ميزان تامين نشد و وزارت كشاورزي مرغ تازه با نرخ مصوب را فقط در اختيار ميادين ميوه و ترهبار قرار داد كه البته ميزان آن هم آنقدر نبود كه نياز مراجهكنندگان به ميادين را تامين كند.
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]