واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان:
مقدمه:
با توجه به پیشرفت پر شتاب علوم و انفجار اطلاعات در جهان و کشور عزیزمان جمهورااسلامی ایران و نیز گذشت حدود 25 سال از ایجاد دوره های تخصصی دندانپزشکی در کشور، بازنگری برنامه آموزشی امری ضروری و اجتناب ناپذیر می نمود.
در این جهت به استناد اساسنامه شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی و بند 8 مصوبات پانزدهمین نشست این ( مورخ 10 مرداد 1377) وظیفه بازنگری برنامه های دوره های تخصصی به عهده کمیسیون برنامه ریزی آموزشی علوم دندانپزشکی محول گردید.
این کمیسیون جهت نیل به این هدف، ده کمیته کشوری را با ترکیب تعدادی از اعضای هیئت ممتحنه و ارزشیابی، مدیران با سابقه اجرایی و برخی شایستگان جوان تشکیل جوان تشکیل داد.
هر یک از این کمیته ها با نظرخواهی از خبرگان، دانش آموختگان ودستیاران شاغل به تحصیل و نیزبررسی محتوای برنامه آموزشی در کشورهای مختلف جهان، برنامه آموزشی جدیدی تدوین و به کمیسیون برنامه ریزی آموزشی ارایه نمودند.
هم اینک با لطف وعنایت الهی بازنگری برنامه آموزش دوره تخصصی رشته رادیولوژی دندان و فک و صورت توسط کمیسیون برنامه ریزی آموزشی علوم دندانپزشکی به انجام رسیده و تأیید شورای آموزش دندانپزشکی وتخصصی به مرحله اجرا گذاشته می شود.
تعریف:
رادیولوژی دندان و فک و صورت یکی از دوره های تخصصی دندانپزشکی است که شامل مبانی فیزیکی و تکنیک های تصویر برداری، تفسیر و شناخت خصوصیات ضایعات دهان و صورت در انواع تصویربرداری ها و حفاظت در برابرتشعشات کاربردی می باشد ودرصورت اتمام موفقیت آمیزدوره دانشگاهی به صدور گواهینامه تخصصی می انجامد. دانس آموختگانی که در امتحانات دانشنامه تخصصی که توسط مراجع ذیصلاح وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طراحی و برگزار می شود توفیق داشته باشندبه اخذ مدرک دانشنامه تخصصی نائل می گردند.
هدف کلی:
هدف از اجرای این برنامه آموزشی تربیت متخصصین رادیولوژی دندان و فک و صورت است که از نظر سطح آگاهی و دانش، میزان اعتقاد و باور و مهارتهای عملی در حد استانداردهای ملی و جهانی باشند و علاوه بر اینکه در حیطه تخصص خود قادر به ارایه خدمات تشخیص با کیفیت مطلوب باشند بتواندخدمات آموزشی ارایه نموده و در پیشرفت علوم و گسترش مرزهای دانش و پژوهش در حیطه این رشته تخصصی نقش فعال ایفا نمایند.
اهداف اختصاصی:
دانش آموختگان دوره تخصصی رشته رادیولوژی دندان و فک و صورت باید توانایی های زیر را کسب نموده باشند:
1 – احاطه کامل به مبانی فیزیکی تصویر برداری، رادیوبیولوژی، حفاظت و بهداشت اشعه.
2 – انجام تکنیک های مختلف رادیوگرافی داخل و خارج دهانی در محدوده دهان و فک و صورت.
3 – احاطه کامل به شناخت علائم رادیولوژیک بیماری ها و تفسیر انواع تصویر برداری های دهان وفک و صورت.
4 – مشارکت فعال در امور آموزشی و پژوهشی در این رشته.
ضرورت و اهمیت:
الف – ایفای نقش در تامین سلامتی به عنوان یک عامل اساسی در توسعه پایدار و متوازن جامعه
ب- پیشگیری از ایجاد و بروز عوارض بیماری های دهان و فک و صورت با توجه به شیوع آنها،ارتقای کیفیت زندگی و کاهش هزینه های درمانی کشور.
ج – درمان صحیح بیماری های دهان و فک و صورت نسوج مرتبط و اهمیت آن در تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت افراد جامعه
د – ضرورت آشنایی و اطلاع از آخرین دستاوردهای عملی و تخصصی
هـ - اهمیت انجام پژوهش و تولید علم در گسترش مرزهای دانش و استفاده مناسب از نتایج آنها
طبق دوره:
طول دوره تخصصی رشته رادیولوژی دندان و فک و صورت 3 سال وبه صورت تمام وقت آیین نامه و مقررات شورایآموزش دندانپزشکی و تخصصی می باشد.
شکل نظام آموزشی:
نظام آموزشی دوره تخصصی رشته رادیولوژی دندان و فک و صورت به صورت سالی و در مورد دروس به صورت ساعتی می باشد. انواع دروس به شکل نظری، عملی، نظری عملی و کارگاهی تنظیم شده اند که در قالب دروس علوم پایه، وابسته و تخصصی ارابه می گردند.
● اشعه X
▪ مزاياي يك معاينه راديوگرافيك دندان پزشكي (با اشعه X) چيست؟
بسياري از بيماريهاي دندان ها و بافتهاي احاطه كننده آنها هنگام معاينه معمول دندان پزشكي ديده نمي شوند. از جمله مواردي كه يك معاينه راديوگرافيك آنها را آشكار مي كند عبارتند از: نواحي كوچك پوسيدگي بين دندان ها، عفونت استخوان آبسه يا كيست، آبنورماليتي هاي تكاملي، بعضي انواع تومورها. كشف و درمان زود هنگام مشكلات دندان ي از هدر رفتن پول و زمان جلوگيري كرده و باعث ممانعت از بروز ناراحتي هاي غير ضروري مي گردد. معاينه راديوگرافيك، مشكلاتي از ساختار دهان را كه در طي معاينه معمولي ديده نمي شود، آشكار مي سازد. اگر شما تومور پنهاني داشته باشيد، راديوگرافي ها ممكن است به شما كمك كند كه زودتر آن را كشف و درمان كنيد.
▪ ميزان اشعهX در راديوگرافي دندان پزشكي
ما هرروز از طرق مختلف در معرض تشعشع اشعه X مي باشيم مثل لايه خارجي جو، مواد معدني خاك، وسايل موجود در خانه(مثل مانيتور كامپيوتر و صفحات تلويزيوني)
▪ منبع /ميزان اشعه تخميني (MSV)
۱) راديوگرافي دندان پزشكي
ـبايت وينگ(۴ فيلم) / ۰.۰۳۸
ـ سري كامل دهان(حدود ۱۹ فيلم)/ ۰.۱۵۰
۲) راديوگرافي پزشكي
ـسري دستگاه گوارش تحتاني/ ۴.۰۶۰
ـسري دستگاه گوارش فوقاني/ ۲.۴۴۰
ـ ميزان متوسط تشعشع از لايه خارجي فضا در سال / ۰.۵۱۰
MSV ميلي سيورت واحد اندازه گيري است كه به ما اجازه مي دهد ميزان تشعشع اشعه X منابع مختلف را كه كل بدن را متأثر مي سازند(مثل تشعشع طبيعي زمينه) يا آنهايي كه فقط بخشي از بدن را تحت تأثير قرار مي دهند(مثل راديوگرافي ها) مقايسه نمائيم.
▪ نحوهٔ عمل اشعه X
وقتي اشعه X در يك معاينه دندان پزشكي از دهان شما مي گذرد، قبل از رسيدن به فيلم، بخش عمده اي از آن توسط قسمتهاي متراكم تر (مثل دندان ها و استخوان) و مقدار كمتري توسط بافتهاي نرم ( مثل گونه ها و لثه ها) جذب مي شود. حاصل اين كار، ايجاد تصويري روي راديوگراف است. دندان ها روشن تر بنظر مي رسند. زيرا اشعه x كمتري از دندان عبور كرده و به فيلم مي رسد. حفرات پوسيدگي و نواحي بيماري لثه تيره تر مي باشند، زيرا اشعه ايكس بيشتري نفوذ كرده است. تفسير اين گرافي ها به دندان پزشك اجازه مي دهد تا با اطمينان و صحت كامل مشكلات پنهان را كشف كند.
● فواصل زماني در راديوگرافي
دفعات و فواصل زماني تهيه راديوگرافي در هر بيمار، بستگي به نيازهاي شخصي وي دارد. از آنجائيكه وضعيت هر بيماري متفاوت از ديگري است. برنامه معاينات راديوگرافيك بايد براي هر بيمار بطور جداگانه طرح ريزي شود. دندان پزشك، تاريخچه شما را مرور مي كند. دهان شما را معاينه مي كند و سپس تصميم مي گيرد كه آيا شما به راديوگرافي احتياج داريد يا نه، و اگر احتياج داريد چه نوعي براي شما مناسب است؟
اگر شما يك بيمار جديد باشيد، دندان پزشك ممكن است راديوگرافيهايي توصيه كند تا وضعيت كنوني پنهان دهان شما را مشخص كند و بتواند تغييرات آتي را آناليز نمايد. برنامه راديوگرافي هاي لازم در مراجعات پيگيري بر حسب سن شما، احتمال بروز بيماري و علائم و نشانه هاي آن متفاوت است. ممكن است فيلمهاي جديد لازم باشد تا پوسيدگيهاي جديد كشف شود يا وضعيت بيماري لثه مشخص شود يا وضعيت رشد و تكامل ارزيابي گردد. كودكان ممكن است راديوگرافيهاي بيشتري نسبت به بزركسالان احتياج داشته باشند. اين امر بدين دليل است كه دندان ها و فك آنها در حال تكامل است و دندان هايشان بيشتر از بزرگسالان در معرض پوسيدگي است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 845]