واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تالاب انزلي، درياچه اروميه و پارك ملي گلستان در معرض تخريب
چند هفته قبل و در بحران دماي 40 درجه شهر تهران، به منظور نفس كشيدن و استفاده از هواي مطبوع و سالم،به سابقه ديدار چند سال پيش از منطقه سرسبز و خوش آب و هواي كلاردشت، مجدداً به اين ديار سفر كردم. قصد داشتم آن چه را كه ديده ام (و حاصل آن توام با تاسف و تاثر بود) صرفنظر از استفاده از هواي مطبوع محلي، طي ياداشتي در روزنامه اطلاعات منعكس نمايم. تا من بخواهم مضمون و مطلبي تهيه كنم، روزنامه اطلاعات در شماره 24259 مورخ 17/5/87 مطالبي را به چاپ رساند. با اين وجود به نظرم رسيد كه تصميم خود را عملي كنم و چند سطري بنويسم. در سالهاي گذشته اين منطقه شامل آباديهاي و ميشد، محلي بود با سيما و چهره كاملاً روستايي و كشاورزي و زراعي و با همان هواي مطبوع و لطيفش و بسيار خنك و بدون دود و دم و جولان خودروهاي تهران نشينان، البته اندكي هم ويلاهاي شخصي، حالا اوضاع شكل ديگري است. همان طور كه شما هم در گزارش خود اشاره كردهايد زمينهاي كشاورزي تبديل به ويلا شده و يا در حال ساخت و ساز است و يا به صورتي محصور شده و اشخاص را به خريدن آن و ساخت و ساز دعوت ميكند. اين وضعيت تا دامنه كوهها و تپهها هم سرايت كرده و در اين ميان معلوم نيست منابع طبيعي چه سرنوشتي پيدا كرده است. به حكم اصل 45 قانون اساسي، درياها - درياچهها - رودخانهها و ساير آبهاي عمومي - كوهها - درهها - جنگلها - نيزارها - بيشههاي طبيعي در اختيار حكومت ميباشد. حكم قوانين عادي در اين موارد چيست؟ بعضي از اين زمينهاي محصور، در ارتفاعات قرار دارند و در جوار آنها درختان جنگلي به چشم ميخورد. اين گونه زمينها چگونه در مالكيت افراد قرار گرفتهاند؟ داخل آباديهايي كه نام برده شد، خيابانبندي شده و براي هر معبري، شهرداري محل، تابلوي اسم نصب كرده است. كاربري زمينهاي موجود در بخش زراعي چگونه تغيير پيدا كرده است كه تبديل به ويلا شدهاند يا خواهند شد؟!
هر از چندگاه خبر تاسفآور خشك شدن تالابها و درياچهها و مكانهاي حيات وحش به علت كاهش شديد بارندگي منتشر ميشود. كه كاري از دست مردم ساخته نيست. روزنامه اطلاعات در تاريخ 19/5/87 مينويسد:
خبر ديگر اينكه 231 نماينده مجلس در مورد وضع بحراني درياچه اروميه هشدار دادند كه شرح آن در روزنامه اطلاعات چاپ شده است و واقعه ديگر: خشك شدن درياچه هامون بر اثر طوفان ميباشد. اما جاهاي ديگر را چرا به دست خودمان تخريب ميكنيم؟! تعدادي از نقاط طبيعي و جنگلي به واسطه ايجاد جاده يا بزرگ راه در معرض تخريب و نابودي هستند.
تالاب انزلي و درياچه اروميه (احداث پل) و پارك ملي گلستان و مسير بزرگراه تهران - شمال و تعداد ديگري از اين قبيل جاها را خودمان در معرض نابودي قرار ميدهيم و ارتباطي با قهر طبيعت ندارد.
پيشنهاد روزنامه اطلاعات كه به جاي ويلاسازي در كلاردشت، هتل ساخته ميشد، كاملاً منطقي و درست است. اولاً تعداد بيشتري از مردم كه از جاهاي مختلف به اين محل ميآيند، ميتوانند از مزاياي طبيعي محل استفاده كنند گو اين كه ويلاهاي اجارهاي هم به حد وفور وجود دارد ثانياً در فرض اينكه اين هتلها در همان زمينهاي زراعي و كشاورزي هم ساخته ميشد يا ساخته بشود، مقدار كمي از طبيعت محل از بين ميرود. ثالثاً سودآوري هتل براي هر سرمايهگذاري كاملاً مشخص و معلوم است.
در حال حاضر هم براي جلوگيري از تخريب بيشتر محل، بخش خصوصي حتي با استفاده از اعتبارات بانكي و با همكاري و تشويق و ارائه طريق سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ميتواند در اين مورد اقدام كند تا طبيعت بيشتر از اين متضرر نشود. در تهران باغهاي شمال شهر تبديل به انواع برج شد آن هم در كوچه باغهاي قبلي و با كمترين عرض معبر، هرگاه خداي نكرده اتفاقي در يكي از اين معبرهاي باريك رخ دهد، اصلاً امكان كمكرساني با وسايل مربوط و موجود فعلي وجود ندارد. چه طرفي تهران نشينان بستهاند كه اكنون به كلاردشت و جاهاي ديگر هجوم آوردهاند!؟البته جواب سئوال روشن و معلوم است.
اكبر پيروزفر
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 497]