واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: المپيك پكن و حمل و نقل عمومي
برگزاري مسابقات باشكوه المپيك در چين، نگاه ميلياردها انسان در سراسر جهان را به خود جلب كرد و تحسين آنان را برانگيخت. برپايي المپيك و سپس پاراالمپيك در چين، در عين حال براي اين كشور دستاوردهاي بسياري در زمينههاي مختلف داشت كه از جمله به تاثير آن بر حمل و نقل عمومي چين، ميتوان اشاره كرد.
مهندس محسن هاشمي، رئيس هيات مديره و مديرعامل شركت راهآهن شهري تهران و حومه (مترو) با بيان اين كه پايتخت چين به بهانه بازيهاي المپيك توانست بسياري از مسايل و امور مديريت شهري به ويژه حمل و نقل عمومي خود را رفع كند و سامان دهد، ميگويد: مسئولان پكن توانستند با سامانبخشي حمل و نقل عمومي، طبق برنامهريزيهاي انجام شده، از عهده مديريت برگزاري بازيها به خوبي برآيند و انگيزههاي لازم را نيز براي رقابت ميان كلانشهرها، در جهت به دست آوردن امتياز ميزباني ساير بازيهاي ورزشي و يا نمايشگاههاي بينالمللي، فراهم آورند. به اين ترتيب محرك توسعه با سرعت هرچه بيشتر به وجود آمده و اموري كه قرار بود طي 10 سال انجام گيرد، بسيار زودتر به نتيجه رسيده است كه موضوع ياد شده اين ضرورت را به ذهن متبادر ميكند كه تصميمگيرندگان ذيربط در كشورمان بايد بيش از پيش نسبت به توسعه پايدار شهر تهران، از طريق سامان بخشي حمل و نقل عمومي به طور عام و حمل و نقل انبوه ريلي به طور خاص توجه داشته باشند.
آنچه زير عنوان در پي ميآيد، گزارشي از وضعيت حمل و نقل عمومي در پكن، پايتخت چين است.
المپيك و حمل و نقل عمومي پكن
با عدم موفقيت و ناكامي ايران در المپيك 2008 پكن ، بهتر است مدالها را كاملا فراموش كنيم. هر چند كه با نگاه كردن به اينگونه رقابتهاي ورزشي مي توان رابطه مستقيم توسعه يافتگي كشورها را با تعداد مدالها بهدست آورد.
براي توجيه نتايج ايران در المپيك نمي توان داوران، دوربينها و تماشاچيان را به جناحي عمل كردن متهم كرد. قطعا نتيجه رقابتها آنچه در عالم واقعيت در مديريت كشور اتفاق افتاده است را نشان ميدهد.البته ناكامي المپيك پكن زماني روح مردم را مكدر كرد كه در رديف كشورهاي عقب افتاده اي مانند افغانستان يا توگوقرار ميگيريم . كاش در عرصههايي مانند صنعت ،كشاورزي، اقتصاد و فرهنگ نيز ميتوانستيم مانند المپيك پكن خود را محك بزنيم. ار اينرو بهتر است به دنبال برنده اصلي اين بازيها از نظر توسعه پايدار بگرديم. به بهانه بازيهاي المپيك، پايتخت چين نه فقط داراي امكانات وسيعي شد، بلكه حمل و نقل عمومي و انبوه خود را كاملا سامان داد.
استاديوم آشيانه پرنده 600 ميليون دلاري تنها پربيننده ترين بخش تغييراتي بود كه پكن طي اين سالها به خود ديد.
پروژههاي زيادي نتوانستند خود را نشان دهند يا به صورتي مطرح نشدند كه توجه جهانيان را به خود جلب كنند. ولي مسلما پروژههاي حمل و نقل عمومي از مترو ، قطار تندرو، تاكسي و اتوبوس تا فرودگاه و آزاد راه حرف اول را، در پروژهاي زيربنايي اجرا شده زدند كه بدون انجام آنها، مديريت بازيها امكان پذيرنبود .
پروژههاي زيربنايي 30 ميليارد دلاري
در المپيك 2000 سيدني حدود 5 ميليارد دلار و در المپيك 2004 آتن 15 ميليارد دلار هزينه شد. ولي پرسر و صداترين و پر بيننده ترين و به اصطلاح پر افتخارترين المپيكها المپيك 2008 پكن بود و به بهانه آن حدود 30 ميليارد دلار خرج پروژههاي زيربنايي شد.
پروژههاي حمل و نقل از فرودگاه شروع شد. پايانه شماره 3فرودگاه بين المللي پكن در 25 كيلومتري شهر با 4 ميليارد دلار ساخته شد. ارتباط ريلي آن بطول 28 كيلومتر با 4 ايستگاه كه 2 ايستگاه در فرودگاه پايانههاي 2 و3 و 2 ايستگاه در شهر پكن در تقاطع با خط 2 و 10 متروي پكن با هزينه اي در حدود 900 ميليون دلار به نتيجه رسيد و قطارهاي بدون راننده(Driver Less) با فاصله زماني هر 15 دقيقه يك قطار، خدمت رساني به مسافران را يكماه زودتر از شروع بازيهاي المپيك آماده كردند. مشخص است كه شهردار پكن، المپيك را بهانه كرد و 200 كيلومتر از خطوط متروي خود را ساخت. اگر اين بهانه نبود ميبايست اين برنامهها تا سال 2015 به اتمام ميرسيد و از اينرو حداقل 7سال زودتر به نتيجه رسيد.
قطاري با 350 كيلومتر سرعت در ساعت
خط 5 متروي پكن با هزينه اي در حدود 7/1 ميليارد دلار و خط 10 متروي پكن با هزينه اي در حدود 5/2 ميليارد دلار ساخته و قبل از بازيها توسط رئيس جمهوري چين افتتاح شد. با توجه به اينكه بخشي از بازيها در شهر در 120 كيلومتري شهر پكن انجام ميشد، قطار تندرويي با سرعت 350 كيلومتر در ساعت بين اين دو شهر افتتاح گرديد كه براي آن حدود 2 ميليارد دلار هزينه شد. البته شهر بهعنوان يكي از شهرهاي اقماري پكن از نظر صنعتي و تجاري اهميت ويژه دارد و به همين دليل به امكان ارتباط سريع احتياج داشت.
استفاده از اتوبوسهاي تندرو
براي خطوط مكمل حمل و نقل عمومي انبوه (مترو) از اتوبوسهاي تندرو(BRT) استفاده شد. به اين معني كه 60 كيلومتر خطوط اتوبوسهاي تندروي واقعي و استاندارد مجهز و بازسازي شد و در مسير خطوط شرياني اصلي به كمك مترو آمد.50 هزار تاكسي كهنه و10 هزار اتوبوس كهنه، از رده خارج و اتوبوسهاي نو و مطابق با استانداردهاي محيط زيست جهاني جايگزين شدند. همچنين 4000 دستگاه از اتوبوسها از سوخت طبيعي گاز استفاده ميكنند كه البته به نظر ميرسد بزرگترين ناوگان اتوبوس گازسوز جهاني را تشكيل ميدهد. براي اين منظور نيز تا 3 ميليارد دلار هزينه شد.
همچنين از رانندگان تاكسي خواسته شد و حتي آنان مجبور شدند كه لباس متحدالشكل جديد و تميز و يكنواخت بر تن كنند و به زبان ابتدايي انگليسي مسلط شوند و براي رانندگان تاكسي چندين دستور مشخص رفتاري ابلاغ شد. از جمله اين كه نبايد در حال كار سيگار بكشند، بخورند، بياشامند و يا حتي چرت بزنند و ماشينشان بوي بدي بدهد و حتما از تاكسي متر استفاده كنند، اگر حرف گوش نكنند تاكسيشان براي 2 روز خواهد خوابيد.
البته در كنار مسائل حمل و نقل عمومي كه نزديك به 15 ميليارد دلار از هزينهها را به خود اختصاص داده است، مسائل ديگري كه اهميت دادن به آنها در شهر براي عموم مهم به نظر ميرسد نيز در نظرگرفته شده است، كه براي مثال، رسيدگي به وضعيت رستورانها و استاندارد كردن كيفيت و برخورد آنها و رسيدگي به وضعيت توالتهاي عمومي از نظر كميت و نظافت آنها قابل ذكرند.
جمع آوري آبهاي سطحي در شهر و جمع آوري ساختمانهاي كهنه و پوسيده و زشت و بالاخره اتمام ساختمانهاي درحال ساخت مانده از گذشته در سطح شهرنيز به نتيجه رسيد و فعاليتهاي جدي و برنامهريزي در امر اطلاع رساني و استفاده از الكترونيك و مخابرات بدون كابل كامپيوتر در مديريت شهربا استانداردهاي بالامورد توجه برنامهريزان شهري قرار گرفت.
افزايش طول پروژههاي حمل و نقل عمومي
جالب اينكه از هم اكنون اين توسعه فشرده و پايدار در شهر پكن تاثير خود را در كلان شهرهاي ديگر چين نيز بجاگذاشته است. طول پروژههاي حمل و نقل عمومي ريلي از مرز 600 كيلومتر در شهرهاي ديگر گذشته است و گفته ميشود تا سال 2015 به 1400 كيلومتر خواهد رسيد.
به دلايل ياد شده است كه كلان شهرها براي قرار گرفتن در فهرست برگزار كنندگان برنامههاي بين المللي از قبيل بازيهاي المپيك جهاني يا بازيهاي آسيايي يا نمايشگاههاي بينالمللي جهاني رقابت ميكنند كه بتوانند بهعنوان محرك توسعه، با سرعت بيشترو با استاندارد مناسب از آن استفاده كنند.
پكن، توسعه پايدار خود را با المپيك 2008 سرعت بخشيد. و كاري كه قرار بود در10 سال آينده انجام گيرد خيلي زودتر انجام شد. به اميد روزي كه بخش درآمد اضافيحاصل از فروش نفت در امر توسعه پايدار كلان شهر تهران و به ويژه حمل و نقل ريلي انبوه، هزينه و مثالي براي ديگركلان شهرهاي كشور شود.
دوشنبه 18 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]