واضح آرشیو وب فارسی:قدس: سهم بندر تركمن از ميليونها مسافر تابستاني، فقط 21 هزار نفر!
* مريم دودانگي
شهر تركمن از شهرهاي غرب استان گلستان است كه از شمال به جمهوري تركمنستان، و از جنوب شرقي به شهرستانهاي گرگان و
علي آباد، از جنوب به شهرستان كردكوي و از غرب به درياي مازندران و شهرستان بندرگز ارتباط دارد.
اين شهرستان داراي 19020 كيلومتر مربع مساحت است و داراي دو بخش، 30 دهستان و دو شهر بندر تركمن و گميشان مي باشد.
از مهمترين ويژگيهاي اين شهرستان موقعيت صيدگاهي و گردشگري آن است. تالاب گميشان و صيدگاه هاي مجاور آن كه با وجود پرندگان آبزي و كنار آبزي چشم انداز طبيعي و زيبايي دارد، از مهمترين جاذبه هاي گردشگري اين منطقه به شمار مي رود.
استان گلستان از درياي خزر نيز بي بهره نبوده است؛ سواحل گوشه جنوب شرقي، قسمتي از ضلع جنوبي و شرقي درياي خزر به استان گلستان (بويژه شهرستانهاي بندر تركمن و كردكوي) محدود است. كناره هاي دريا عموماً پست و ماسه زار و در بعضي نقاط به صورت تپه هاي ماسه اي ساحلي درآمده است.
در محدوده استان گلستان دو اسكله بندرگز و بندر تركمن با كار كرد تفريحي از تفرجگاه هاي مهم استان و از اماكن مطلوب براي گذراندن اوقات فراغت شهروندان و مسافران محسوب مي شود. حركت پرندگان نيز با ورود پرندگان مهاجر بر زيبايي آن مي افزايد.
ساخت اسكله ساحلي گردشگري بندرتركمن، يكي از مهمترين پروژه هاي سازمان مناطق گردشگري براي توسعه طرح دهكده هاي گردشگري است.
اسكله ساحلي بندر تركمن، به صورت مجتمعي مجهز به عنوان مركز پشتيباني دهكده گردشگري جزيره آشوراده عمل مي كند و مي تواند بخش مهمي از مسافران و گردشگران شمال كشور و آنان را كه در مسير مسافرت به مشهد هستند، جذب كرده و خدمات مدرن گردشگري و مسافرتي به آنان ارائه دهد.
اين منطقه از 5 سال پيش مورد توجه سازمان مناطق گردشگري قرار گرفته و توانست پس از اين مدت با شركت درمزايده شهرداري بندرتركمن در اوايل مرداد ماه سال 85 محوطه 15 هكتاري ساحل بندر را به مدت 45 سال براي اجراي طرحهاي توسعه اجاره كند.
شهردار بندرتركمن مي گويد: اين محوطه در 6 هكتار محدوده آبي و 9 هكتار بقيه نيز در دو بخش باتلاقي و نيمه خشك قرار دارد.
محمد بردي كمي مي افزايد: مدت اجاره طرح 45 سال است كه تا كنون 150 غرفه بازارچه تركمن آماده شده است.
وي همچنين از آماده سازي 70 تا 80 درصد پاركينگها، آبرساني، آماده سازي رستوران در دو طرح سوئيت رستوران و رستوران ويژه غذاهاي دريايي و طرح اسكان 200 مسافر در آلاچيق خبر مي دهد.
پروژه حاضر سمت و سوي توسعه پايدار دارد. از اين رو به جذب سرمايه هاي خارجي و محلي و رونق بخشيدن به اقتصاد بومي مي پردازد.
داير شدن هتل، متل، ويلا و رستورانها، به توسعه كشاورزي و توليد لبنيات و غذاهاي محلي كمك فراواني مي كند. از اين رو بايد در اين عرصه براي كشاورزي و دامپروي تسهيلات و برنامه هاي تشويقي و حمايتي طراحي و اجرا شود.
در راستاي توسعه گردشگري استان گلستان، امكانات گردشگري در ساحل بندرتركمن ايجاد مي شود. به همين منظور طرح سالم سازي ساحل در بندر تركمن انجام گرفته است.
طراح و مدير اسكله ساحلي گردشگري بندرتركمن نيز ضرورت توجه به توسعه پايدار را در اين منطقه مورد تأكيد قرار مي دهد و مي گويد: ساختن يك پاركينگ بزرگ و پمپ بنزين در اين زمين محدود، به دلايلي، كاري ناصحيح است؛ زيرا از آنجا كه پروژه با سمت گيري توسعه پايدار طراحي مي شود و حفاظت از محيط زيست يكي از بنيانهاي اصلي پروژه است، پاركينگ بزرگ و پمپ بنزين در تضاد آشكار با اهداف اين پروژه قرار مي گيرد.
وي با بيان اينكه خودروها براي سوختگيري به اين نقطه هجوم مي آورند و مخل آسايش و سلامت گردشگران مي شوند، مي افزايد: زمين ساحلي به وسعت 12 هكتار كه حدود 6 هكتار آن زير پوشش آب است بايد با هزينه بسيار آن را آماده بهره برداري كرد، بنابراين هر متر مربع از اين زمين ساحلي بايد براي رونق اقتصادي منطقه نقش ايفا كند و اختصاص چند هكتار به پاركينگ و پمپ بنزين عاقلانه نيست، از سوي ديگر خودروهاي سوخت فسيلي در آينده در ساختارهاي گردشگري، مجاز به حركت نخواهند بود و تنها خودروهاي انرژي خورشيدي به كار خواهند رفت. پس بهتر است فضايي كه به منظور پاركينگ مي تواند اختصاص يابد، به اهداف عام المنفعه تر اختصاص يابد.
پاركينگ و پمپ بنزين به مجاور ريل سراسري انتقال مي يابد و مسافران با قطار تفريحي به بندرگاه منتقل مي شوند.
«موسوي» در تشريح طرح جامع خاطر نشان مي كند: نيازمنديهاي گردشگري و منطقه شامل محورهاي تجاري (مركز تجاري يا بازار و مغازه هاي ساحلي)، محور گردشگري (هتلها، متل و ويلا، رستورانها و كافي شاپ و زمين بازي و سرگرمي بچه ها)، محور آموزشي (موزه تركمن، كلاسهاي زبانهاي خارجي و آموزش شنا، قايقراني، اسكي آبي، غواصي و ديگر ورزشهاي آبي) محور ورزشي (زمين تنيس، شنا و ساير ورزشهاي آبي)، و محور پشتيباني (پشتيباني از جزيره آشوراده) است.
اين طرح همچنين از آن رو كه براي محيطي آرام و پياده گذر فراهم شده است، فاقد خيابانهاي آسفالت با عرض متعارف است. عرض ماشين رو خيابانها فقط 4 متر است كه كف آن شن ريزي شده و ميادين سنگفرش هستند. سنگها از نمونه سنگهاي طبيعي محل خواهد بود. جدولهاي خيابانها نيز از سنگهاي طبيعي انتخاب مي شوند. پيرامون اين خيابانها، فضاي سبزي است كه در هر سمت به عمق 10 متر در ميانه آن پوششي از چمن و گل كاري تزييني ديده شده است. در هر 10 متر يك درخت نخل تزييني غرس مي شود. ميان هر دو درخت، يك آلاچيق براي تأمين فروشگاهي براي هر كدام از غرفه داران بازارچه موجود است كه در مجموع 50 آلاچيق در مرحله اول بدين منظور ساخته خواهد شد. اين آلاچيق همان «اوبه» تركمني است با هنر تزيينات سنتي در نماهاي آن كه اكنون به طور موقت احداث مي شوند تا غرفه داران حاضر در محل را سامان دهند و سپس از آنها استفاده بهينه خواهد شد.
به گفته وي مركز تجاري طرح با 11 هزار مترمربع سطح اشغال در زميني به وسعت حدود 3 هكتار در نظر گرفته شده كه حداقل امكان احداث 220 واحد تجاري مستقل را در طبقه همكف فراهم مي كند.
روي اين بازار براي رونق بخشيدن به اقتصاد مجموعه، دو طبقه و در دو سر آن تا چهار طبقه به منظور احداث متل، دفاتر تجاري و كلاسهاي آموزش زبان پيش بيني شده است.
زميني كه رو به اسكله موجود است، به وسعت 870 مترمربع براي احداث چهار رستوران منظور شده است كه دو باب آن در طبقه همكف و دو باب ديگر در طبقه بالاي آنها ساخته خواهد شد.
يك رديف مغازه ساحلي به ابعاد 12}5 به مساحت 60 مترمربع در مجموع 14 باب پيش بيني شده كه سقف آنها براي رستورانها بالكني با چشم انداز به دريا براي پذيرايي ميهمانها خواهد بود.
در انتهاي رديف مغازه ها نيز يك كافي شاپ به وسعت 219 مترمربع با چشم انداز بلاواسطه به دريا وجود دارد. مساحت كل زمين حدود 12هكتار است.
در همين حال مسؤول پروژه هاي عمراني سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گلستان مي گويد: در صورت صدور مجوز از سوي سازمان حفاظت محيط زيست، اسكله تفريحي بندرتركمن توسعه مي يابد.
احمد تجري با اشاره به اينكه اين اسكله تفريحي فروردين ماه 87 به بهره برداري رسيده است، اظهار داشت: عمليات ساخت اين اسكله اوايل سال 86 با 400 ميليون ريال اعتبار استاني آغاز شده بود كه با كاربري تفريحي به عرض 6 متر و طول 70 متر احداث شده و با توجه به استقبال گردشگران و براساس مطالعات صورت گرفته، طول اسكله تفريحي بندرتركمن از 70 متر به 150 متر خواهد رسيد.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان به خبرنگار ما مي گويد: به منظور ايجاد امكانات گردشگري در ساحل بندر تركمن در سال جاري مبلغ 700 ميليون ريال از محل اعتبارات استاني اختصاص يافته است و طرح سالم سازي دريا درسواحل بندر و جزيره آشوراده انجام گرفته است.
وي ايجاد آلاچيق، كمپينگ، اسكله تفريحي و فراهم كردن امكاناتي به منظور انجام ورزشهاي آبي را از جمله اقدامهايي مي داند كه در راستاي ساماندهي سواحل بندرتركمن انجام خواهد شد.
فعالي خاطرنشان مي كند: با مشاركت شهرداري و سازمان ميراث فرهنگي، اسكله بندرتركمن و همچنين اسكله ماهيگيري در اين بندر احداث مي شود.
وي مي افزايد: با انجام اين پروژه، گردشگري استان رونق مي يابد و از آنجا كه سواحل گلستان نيازي به آزادسازي ندارد، مي توان با ايجاد امكانات گردشگري در طول سواحل استان گردشگران زيادي را جذب كرد.
استاندار گلستان نيز تصريح مي كند: قابليتهاي شهرستانهاي بندرتركمن در زمينه گردشگري بايد مورد توجه مديران قرار گيرد.
يحيي محمود زاده مي افزايد: توسعه صنعت گردشگري در اين منطقه مي تواند بهترين راه حل براي رفع مشكل بيكاري باشد.وي تصريح مي كند: وجود ساحل، اسكله و جزيره آشوراده از مهمترين قابليتهاي موجود براي توسعه صنعت گردشگري است.
به گفته وي، استانداري نيز تلاش خود را براي توسعه صنعت گردشگري با فراهم كردن زيرساختها به كار مي گيرد و آماده سرمايه گذاري بخش خصوصي است.
فرماندار بندرتركمن نيز گفت: با وجود تلاشهاي صورت گرفته در دولت نهم اين شهرستان با محروميتهاي زيادي مواجه است.
حاجي گلدي كر مي گويد: هنوز از قابليتهاي موجود در اين شهرستان به خوبي استفاده نشده است.
پروژه مورد نظر سازمان گردشگري از اين رو قادر است در راستاي توسعه پايدار گردشگري گام بردارد كه در زمينه جذب سرمايه هاي خارجي و محلي، اهالي بندرتركمن و استان گلستان را ذي نفع خواهد كرد.
آمار تأسف برانگيز
هر چند آمار دقيقي از تعداد گردشگراني كه از اسكله بندر تركمن بازديد كرده اند در دست نيست، اما طبق آمار اوليه در تابستان امسال بيش از 21 هزار نفر از اسكله بندرتركمن بازديد داشته اند.
سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، دليل نبود آمار دقيق را نبود نيروي كافي ذكر مي كند و اين آمار را در نتيجه بازديد ميداني ارائه كرد.
اين در حالي است كه ميليونها سفر در تعطيلات نوروز و تابستان هر سال به استانهاي شمالي كشور-مازندران، گلستان و گيلان- انجام مي شود.
به هر حال، با اجراي طرح اسكله ساحلي گردشگري بندرتركمن و ايجاد زيرساختهاي متناسب با توانمنديهاي بسيار بالاي منطقه مي توان بخش عمده اي از سفرهاي گردشگران را به سوي اين بندر زيباي درياي خزر در استان گلستان جلب نمود.
دوشنبه 18 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]