واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش اختصاصي مهر از زاگرب/جامعه اسلامي كرواسي در يك نگاه/ پيام نوشيدن يك فنجان قهوه با مفتي اعظم
خبرگزاري مهر - گروه سياسي: بدون شك آشنايي با پيشينه، فعاليت ها و شرايط كنوني مسلمانان منطقه بالكان براي متفكران و سياستمداران كشوري چون جمهوري اسلامي ايران نه تنها ضروري كه يك نياز غيرقابل كتمان است كه با توجه به سفر اخير هيات رسانه اي كشورمان به كرواسي، در گزارش پيش رو جامعه اسلامي اين كشور به طور اجمالي مورد بررسي قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار اعزامي مهر به زاگرب، جمعيت اسلامي كرواسي از بخش هاي مختلفي از جمله مجلس جمعيت اسلامي، مشيخت جمعيت اسلامي، مفتي زاگرب و مدرسه اسلامي دكتر احمد اسماعيلوويچ تشكيل شده است.
مجلس جمعيت اسلامي كرواسي نيز مهم ترين ارگان قانون گذار جمعيت اسلامي محسوب مي شود؛ اين مجلس داراي رئيس، دو معاون رئيس، يك دبير و 15 نماينده مي باشد كه مدت نمايندگي آن ها چهار ساله است؛ در همين حال مشيخت جمعيت اسلامي كرواسي ارگان اجرايي مجلس اين جمعيت مي باشد كه مطالبات مجلس را به اجرا مي گذارد و به امور ديني مردم مسلمان رسيدگي مي نمايد.
مشيخت را يك رئيس اداره مي كند كه در حال حاضر مفتي شوكو عمر باشيچ عهده دار اين وظيفه است. علاوه بر اين مشيخت داراي 10 عضو و يك دبير بوده و دوره اعضاي آن نيز هفت ساله است. شوكو عمر باشيچ فردي است كه طبق مقررات شريعت وظيفه دارد مقررات شرعي را تعريف و تفسير نمايد.
مجالس منطقه اي جمعيت اسلامي نيزعبارتند از مجالسي كه در نقاط محتلف كشور قرارداشته و مركزيت آن در زاگرب است؛ فعاليت اين مجالس توسط كميته اجرايي هدايت شده و در راس آن رئيس مجلس و امام اصلي هر شهر قرار گرفته اند. در كرواسي جمعا 13 مجلس جمعيت اسلامي وجود دارد و از اين ميان مجالس شهرهاي زاگرب و رييكا كه بيشترين مسلمانان كرواسي را در خود جاي داده اند، داراي سه جماعت هستند؛ مجلس شهر اوسييك داراي دو جماعت و يازده مجلس ديگر هر يك داراي يك جماعت مي باشند كه در شهرهاي دوبرونيك، سيساك، گونيا، اسلاونسكي برود، لابين، اسپليت، ئوماگ، پورچ، واراژدين، پولا قرار دارند.
همچنين كرواسي جمعا داراي بيست مسجد (بدون مناره) براي اجراي مراسم عبادي است. ذكر اين نكته نيز لازم است كه با توجه به حساسيت هاي موجود در بالكان بر مناره مساجد، در حال حاضر تنها دو مسجد در كرواسي داراي مناره هستند كه يكي از آن ها مسجد جامع زاگرب است.
از ديگر بخش هاي قابل توجه جمعيت اسلامي كرواسي مدرسه اسلامي دكتر احمد اسماعيلويچ در مقطع دبيرستان است كه اين مدرسه كه علوم ديني نيز در آن تدريس مي شود، توسط وزارت آموزش كرواسي به رسميت شناخته شده است؛ مدرسه مذكور كار خود را عملا از سال 1992 آغاز نموده و تا به حال سيزده دوره فارغ التحصيل داشته است. در حال حاضر اين مدرسه داراي چهار كلاس با حدود 100 دانش آموز است و مدير اين مدرسه در حال حاضر مراد حاجي اسماعيلويچ است.
در ارتباط با جامعه اسلامي زاگرب، بدون شك توجه و تمركز بيشتر بر شخصيت و پيشينه شِوْكو عمر باشيچ، مفتي اعظم كرواسي كه در حال حاضر به جهت اداره اين جامعه محور آن محسوب شده و از نفوذي قابل توجه در لايه هاي آشكار و پنهان سياست كشورش برخوردار است نيز لازم به نظر مي رسد.
او متولد سال 1942 اووستي كولينا است. دوران دبستان را در زادگاه خود پشت سر گذاشته و دبيرستان ( مدرسه اسلامي ) را در مدرسه "غازي خسرو بيك" در سارايوو به اتمام رسانده و در سال 1964 از اين مدرسه فارغ التحصيل شده است.
از سال 1965 تا 1969 در محل تولد خود اووستي كولينا وظيفه امامت جماعت را عهده دار بوده است و از همين سال نيز تحصيلات دانشگاهي خود را در ليبي ادامه داده و در سال 1974 در رشته الهيات و زبان عربي از دانشكده بن قاضي ليبي فارغ التحصيل گرديده است.
وي در همين سال به مدت هفت ماه به عنوان مترجم شركت هيدروگرادنياي بلگراد در كشور ليبي به كار مشغول شد و بعد از آن به استخدام جمعيت اسلامي بوسني و هرزه گوين درآمد. وي در سال 1975 به عنوان امام اصلي شهر زاگرب منصوب گرديد و در سال 1988 شوراي عالي علماي جمعيت اسلامي يوگسلاوي سابق او را به عنوان امام اصلي جمعيت اسلامي در كرواسي و اسلووني تعيين كرد.
در همان هنگام طبق اساسنامه جمعيت اسلامي يوگسلاوي سابق، جمعيت اسلامي كرواسي و اسلووني تاسيس گرديد و عمر باشيچ به عنوان اولين رئيس مشيخت جمعيت اسلامي كرواسي و اسلووني انتخاب شد. در اواخر سال 1994 كه جمعيت اسلامي اسلووني مستقل مي شود عمر باشيچ دوباره به عنوان رئيس مشيخت جمعيت اسلامي كرواسي به مدت 7 سال منصوب شده و در سال 1999 به عنوان مفتي اعظم كشور كرواسي تعيين مي گردد.
يكي از مهم ترين و ماندگار ترين خدمات مفتي عمر باشيچ، فعاليت بي دريغ وي در ساخت مسجد زاگرب به عنوان زيباترين مسجد اروپا است. مفتي داراي آثار و متون زيادي نيز مي باشد كه از جمله آن ها مي توان به كتاب هاي آموزش زبان عربي، تاريخ اسلام، اسلام و مسلمانان در كرواسي، دوران خلفاي عادل و مواردي از اين دست اشاره نمود.
امروز وضعيت مسلمانان در كرواسي به مراتب بهتر از شرايط مسلمانان در كشورهاي ديگر منطقه بالكان است؛ مسلمانان كرواسي علاوه بر برخورداري از مسجد به عنوان يك نهاد اساسي كه علاوه بر كاركردهاي اعتقادي و عقيدتي، به عنوان مسلمان در امور اجرايي كشورشان ايفاي نقش مي كنند.
اينكه شهردار پايتخت كرواسي به رفاقت با مفتي اعظم مسلمانان افتخار كرده و از حضور در رستوران مركز اسلامي و خوردن يك فنجان قهوه با پيروان دين حضرت محمد(ص) سخن مي گويد، تنها نشانه علاقه شخصي او به هموطنان مسلمانش نيست بلكه بايد پيام هايي به مراتب عميق تر را از آن برداشت كرد.
البته به رغم گستردگي فعاليت هاي جامعه اسلامي كرواسي نسبت به جوامع اسلامي ساير كشورهاي استقلال يافته از يوگسلاوي سابق غير از بوسني و هرزگوين ( كه اصالتا ماهيتي اسلامي دارد) به طور قطع جريانات اسلامي نه تنها در كرواسي كه در تمام كشورهاي غيراسلامي ديگر با معذورات و محدوديت هايي مواجه اند كه عملا ورود صريح و بي پرده آنها به برخي مسائل حساس و تحولات روز جهان اسلام را با مشكلاتي مواجه مي كند اما با تمام اين احوال، جوامع اسلامي در غرب اغلب تمام تلاش خود را براي تداوم پويايي و مقابله با تلاش هاي هماهنگ و جهت دار براي اضمحلال هويت مسلمانان در جريان وسيع غرب گرايي انجام مي دهند.
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 361]