واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان:
عده ای از مردان به علت مشغله کاری و ارجحیت کار بر سلامت به پزشک نمی روند. برخی هم اصولا حوصله پزشک و انتظار کشیدن در مطب را ندارند. این کار دیگر احساس خجالت از بیماری نیست، بلکه دقیقا تنبلی مردانه است.
بررسی های موجود نشان می دهد آگاهی و دانش مردان کشور درباره بیماری های خودشان و روش های پیشگیری و کنترل آن بسیار کم است به همین سبب لازم است. سلامت مردان جدی گرفته شود.
بیش از 40 درصد مردان ایرانی چاق و حدود 30 درصد آنها کم تحرکند. حوادث ترافیکی رتبه اول بیماری ها را در کشور به خود اختصاص داده و قربانیان مرد آن 5 برابر زنان است. حوادث ترافیکی و اعتیاد به ترتیب در مردان 5 و 10 برابر زنان است. همچنین سقوط در مردان حدود 3 برابر زنان است. حوادث ناشی از نیروهای مکانیکی، قتل و خشونت، بیماری های مزمن انسدادی ریه، بیماری های قلبی ـ ریوی، خودکشی، آسم، سوختگی، اسکیزوفرنی و ایدز در مردان بیشتر از زنان است. 21/7 درصد مردان روزانه دخانیات مصرف می کنند. حدود 30 درصد آنها دارای کلسترول بالاتر از زنان هستند. مردان معمولا کمتر به پزشک مراجعه می کنند و در مراجعه به مراکز بهداشتی ـ درمانی تاخیر دارند و در نهایت این که امید به زندگی مردان ایرانی حدود 71/8سال و زنان کشور حدود 73 سال است.
کج خلقی و سوء ظن در مردان به مراتب بیش از زنان است که در بسیاری از موارد به فروپاشی نظام خانواده می انجامد. اختلال کج خلقی به علت شرایط محیطی و خانوادگی در بین مردان بسیار شایع است و باعث انتقال آن به همسر و فرزندان می شود که به مرور کانون خانواده را از هم می پاشد. سوءظن، اختلال روانی دیگری است که در بین مردان شایع شده و استرس و فشار روانی شدیدی را به خانواده ها تحمیل می کند و درنهایت خانواده را مت***** می کند.
به این مجموع اضافه کنید که سیستم ایمنی بدن زنان قوی تر از سیستم ایمنی مردان است. پژوهشگران دریافته اند تولید هورمون استروژن که در بدن زنان صورت می گیرد می تواند تاثیرات مفیدی روی واکنش بدن نسبت به التهابات درونی و علیه عوامل بیماری زای باکتریایی داشته باشد. به همین دلیل، بدن زنان واکنش قوی تری نسبت به مردان در برابر التهاب و عفونت از خود بروز می دهد. بررسی های موجود نشان می دهد آگاهی و دانش مردان کشور درباره بیماری های خودشان و روش های پیشگیری و کنترل آن بسیار کم است به همین سبب لازم است. سلامت مردان جدی گرفته شود.
مردان بدغذا
مردان علاقه زیادی به سالم خواری ندارند. نتایج یک تحقیق میدانی وسیع نشان داد مردان از خوردن گوشت های مختلف و غذاهای دریایی بیشتر لذت می برند و به هر طریقی سعی می کنند در منزل یا خارج از منزل از این دسته غذاها استفاده کنند. در حالی که خانم ها ترجیح می دهند رژیم غذایی آنها حاوی مقدار کافی سبزی و میوه بویژه هویج و گوجه فرنگی و میوه های پررنگ مانند توت فرنگی باشد. نکته دیگر این که خانم ها بیشتر از آقایان به مصرف دانه های روغنی مانند پسته، بادام، گردو و بادام زمینی گرایش دارند. در این بررسی همچنین معلوم شد حتی در چگونگی تهیه و مصرف غذا هم اختلاف سلیقه بین مردان و زنان دیده می شود. در حالی که زنان ترجیح می دهند از گوشت تازه برای تهیه همبرگر استفاده کنند مردان گوشت یخ زده را انتخاب می کنند و از آن بدتر مایل نیستند که گوشت زیاد پخته شود.
این نتایج از نظر پزشکی و بهداشتی اهمیت خاصی دارد، زیرا با تغییر عادت غذایی و دوری از عوامل خطرناک و بیماری زا می توان کیفیت سلامت را افزایش داد. از بدسلیقگی که بگذریم، مردان معمولا به دلیل اشتغال، در بیشتر مواقع غذا را در محل کار صرف می کنند و غذاهای تهیه شده در رستوران ها معمولا بسیار پرچرب و پرنمک است و این دو عامل مهمی هستند که سلامت قلب مردان را به خطر می اندازند و علاوه بر آن عاملی برای بالا رفتن چربی خون و فشارخون مردان است.
نکته دیگر این که مردان چندان تمایلی برای گرفتن رژیم غذایی ندارند. شاید شما هم دور و بر خود مردانی را بشناسید که به زور خانواده رژیم گرفته اند، اما طاقت نخوردن غذا را ندارند و برای فرار از سرزنش های خانواده، در بیرون غذاهای حاضری می خورند و با شکم سیر به خانه می روند.
پرکار اما بی تحرک
آقایان شاید در محل کار و برای کار خود بسیار فعال باشند، اما برای ورزش کردن تنبل هستند. ورزش آثار مفید متعددی در حفظ و ارتقای سلامت جسمی مردان دارد. بررسی ها نشان داده اند مردانی که به طور منظم ورزش می کنند، به علت خون رسانی بهتر به اعضای مختلف بدنشان، سلامت بیشتری را در مقایسه با مردانی که اهل ورزش نیستند، تجربه می کنند.
اما بسیاری از مردان به دلیل اشتغال و کمبود وقت، ورزش را از کارهای روزانه خود حذف می کنند و این از فاکتورهای مهمی است که به سلامت قلب آسیب می رساند و با کاهش تحرک و ورزش نکردن معمولا مردان گرفتار چاقی های بالای کمر و بزرگ شدن شکم می شوند. این نوع چاقی که به آن چاقی مردانه گویند بسیار خطرناک است و احتمال گرفتگی عروق و سکته های قلبی را بشدت بالا می برد. البته این نوع چاقی با ورزش و پیاده روی قابل برطرف شدن است.
بررسی ها نشان می دهند 30 دقیقه ورزش در روز نه فقط باعث بهبود سلامت جنسی می شود، بلکه توان و بنیه افراد را افزایش می دهد و باعث بهبود عملکرد قلب و گردش خون می شود و در نتیجه خون به بهترین نحو جریان پیدا می کند. حتی ورزش باعث تحریک حواس پنجگانه نیز می شود.
از چاقی گذشته، ورزش از طریق کاهش استرس و هیجان های روانی نیز به سلامت جنسی مردان کمک می کند. مشخص شده است که مردان کم تحرک یا بی تحرک سطح بالاتری از استرس را در مقایسه با مردان پرتحرک تجربه می کنند که این استرس با تاثیر بر هیپوتالاموس و هیپوفیز مغز باعث کاهش ترشح هورمون تستسترون و در نتیجه اختلال عملکرد جنسی در مردان می شود. مطالعات نشان می دهد مردانی که ورزش در برنامه روزانه زندگی آنها جایی ندارد، سطح پایین تری از هورمون تستسترون در خون خود دارند و این مساله بر سلامت جنسی آنها تاثیر نامطلوب می گذارد.
غرور و تعصب
مردان بیشتر در معرض آسیب هستند، اما کمتر به پزشک مراجعه می کنند. آمارها در این زمینه کاملا گویاست. مردان کمتر برای معاینه سالانه یا حتی مداوای بیماری خود به پزشک مراجعه می کنند. غرور و تعصب، البته با چاشنی تنبلی از دلایل اصلی این موضوع است.
اغلب مردان به سلامت جسم و روح خود چندان توجهی نمی کنند. تفکر غالب این است که چون نقش اجتماعی آنها زنده و پویاست پس سالم نیز هستند. به همین علت تنها هنگامی که ناراحتی آقایان جدی می شود به سلامت خود اهمیت می دهند. در حالی که لازم است حتی با وجود احساس سلامت برنامه ای منظم برای معاینات پزشکی تنظیم کنند. در حقیقت مردان کار کردن و مفید بودن را به سلامت خود ترجیح می دهند.
یک نظریه رایج و پذیرفته شده در این زمینه این است که آقایان به طور معمول دیدگاه سنتی نسبت به جنس خود دارند و بر این باور هستند که مردها باید موجودات قوی باشند و برای زنان نقش حامی را ایفا کنند. از این نگاه، بیماری ضعف و ناتوانی محسوب می شود. به همین دلیل مردان بیماری خود را بیان نمی کنند و به پزشک هم مراجعه نمی کنند و احساس مى کنند کمتر به کمک دیگران نیاز دارند. اصولا از کسی کمک نمی خواهند حتی اگر پزشک باشد.
برخی روان شناسان نیز معتقدند وقتى مردان بیمار مى شوند براى درمان دچار نوعى ترس و نگرانى مى شوند و گاهى از مراجعه به پزشک خجالت مى کشند. بخصوص بعضی بیمار ها برای آنها خجالت آورتر است. در مطالعه ای دیده شده است از هر 4 مرد مبتلا به بزرگی پروستات یکی از آنها، به مدت 6 ماه از مراجعه به پزشک خودداری می کند. جالب اینجاست که تقریبا 50 درصد آنها بیشتر از یک بار در سال به پزشک مراجعه نمی کنند. این گروه حتی اگر بیماری روی زندگی آنها تاثیر هم بگذارد، مثلا حتی اگر مجبور شوند به مسافرت نروند و رفت و آمد خود را محدود کنند، این کار را به رفتن نزد پزشک ترجیح می دهند.
البته اینها تنها علت های مراجعه کمتر مردان به پزشک نیست. عده ای از مردان به علت مشغله کاری و ارجحیت کار بر سلامت به پزشک نمی روند. برخی هم اصولا حوصله پزشک و انتظار کشیدن در مطب را ندارند. این کار دیگر احساس خجالت از بیماری نیست، بلکه دقیقا تنبلی مردانه است.
مواظب باشید
جامعه ایران کم کم به سمتی می رود که زنان به 50 درصد قشر مولد جامعه تبدیل خواهند شد. اما همچنان به طور سنتی و فطری مشاغل پرخطرتر را مردان به عهده دارند. پیام برنامه روز ملی سلامت مردان این است که باید این گروه بیشتر به سلامتشان توجه کنند، زیرا معمولا مردان که پدران خانواده و قشر مولد جامعه هستند، سلامت فرزندان و همسران شان را در اولویت قرار می دهند و کمتر برای پیشگیری از بیماری های خودشان سرمایه گذاری می کنند.
این شعار بسیار صحیح است، اما از طرف دیگر سلامت زنان محور سلامت خانواده و به همان اندازه دارای اهمیت است. پس در یک کلام باید گفت چه زن و چه مرد باید مراقب سلامت خود باشد.
توجه به سلامت جسمی و روانی در دوره های مختلف زندگی و پیشگیری از بیماری ها، حساس سازی و تبیین جایگاه فرهنگی سلامت در جامعه و ایجاد فرهنگ توجه به سلامت قبل از بیماری، پیشگیری اولیه و تشخیص زود هنگام بیماری های خطیر و بدون علامت در جامعه، افزایش دسترسی به اطلاعات سلامتی بویژه از طریق رسانه های ارتباط جمعی، توجه به نیازهای بهداشتی، آموزشی و درمانی و گسترش فرهنگ همکاری درون بخشی و برون بخشی در دستگاه های مرتبط با وزارت بهداشت در مقوله سلامت، از جمله اقداماتی است که می تواند در ارتقای سلامت جامعه نقش داشته باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 366]