واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: ديويد ميليباند: روسيه از بحران گرجستان درس اشتباه نگيرد
«ديويد ميليباند» وزير خارجه بريتانيا در مقالهاي در روزنامه گاردين به بحران روسيه و گرجستان پرداخته است. ميليباند در اين مقاله، با اشاره به حمله روسيه به گرجستان معتقد است: «تصوير تانكهاي روسي در اين كشور همسايهاش، نشانگر اين است كه وسوسه باقي ماندن در قدرت سياسي دوباره در روسيه ظهور كرده و اين كشور هنوز با تقسيمات مرزي نقشه جديد اروپا كنار نيامده است».
آفتاب- سرويس بينالملل: پس از سقوط اتحاد جماهير شوروي، قوانين جديدي براي روابط بينالملل در اروپايمركزي و غربي و آسيايميانه در حال شكلگيري بودهاند. اين روابط بر پايه اصولي چون استقلال، همبستگي متقابل، حق تماميت ارضي، مسئوليت پذيري متقابل و همكاري بر اساس منافع مشترك، برقرار بودهاند. اصولي كه درخور دفاعاند.
از كشورهاي پس از جنگ ميتوان به اوكراين اشاره كرد. اوكراين نمونه كشوري است كه استقلال خود را به دست گرفت و نبايد به عنوان تهديدي براي مسكو تلقي شود. اين كشور به دنبال ايجاد روابط تازه با روسيه و شراكت متقابل است و نه روابط ارباب و رعيت دوران گذشته.
در اين ميان بحران گرجستان يك شوك ناخواسته بود. تصوير تانكهاي روسي در اين كشور همسايهاش، نشانگر اين است كه وسوسه باقي ماندن در قدرت سياسي دوباره در روسيه ظهور كرده و اين كشور هنوز با تقسيمات مرزي نقشه جديد اروپا كنار نيامده است.
پذيرش استقلال اوستيايجنوبي و آبخازيا از سوي روسيه و تغييرات مرزي جديد، پايان دوران پس از جنگ سرد را رقم زد و نشان داد كه ديگر كشورها ميتوانند در موضعگيريهاي خود در قبال مسائل مهمي چون تعريف مليت و قوانين بينالمللي تجديدنظر كنند. رئيسجمهور روسيه ميگويد كه از يك جنگ سرد تازه نميترسد. ولي ما اين جنگ را نميخواهيم.
” روسيه نبايد از بحران گرجستان درس اشتباه بگيرد. تخطي از احترام به اصولي چون تماميت ارضي، دولتگرداني مردمسالارانه و قوانين بينالمللي راه بازگشتي ندارد.... “
او نبايد يك جنگ سرد جديد راه بيندازد.
روسيه نبايد از بحران گرجستان درس اشتباه بگيرد. تخطي از احترام به اصولي چون تماميت ارضي، دولتگرداني مردمسالارانه و قوانين بينالمللي راه بازگشتي ندارد. روسيه در دو هفته اخير نشان داد قادر به شكست ارتش گرجستان است؛ چيزي كه هر كسي ميدانست و نياز به اثبات نداشت. اما در ازاي آن روسيه در انزواي بيشتري قرار گرفت و احترام و اعتماد جامعه بينالمللي به آن كاهش پيدا كرد. در كوتاهمدت روسيه از لحاظ نظامي موفق شد، ولي در نتيجه آن در بلندمدت خسرانهاي اقتصادي و سياسي زيادي را متحمل خواهد شد.
«ولاديمير پوتين» نخستوزير روسيه سقوط اتحاد جماهير شوروي را بزرگترين فاجعه جغرافيايي-سياسي قرن بيستم خوانده است. من چنين فكر نميكنم و بيشتر مردم بلوك شوروي سابق نيز چنين فكر نميكنند. براي روسيه بسيار ناگوار خواهد بود اگر 20 سال آينده را با اين طرز تفكر سپري كند.
از سال 1997 هيچكس به روسيه از پشت خنجر نزده است.
” بحران گرجستان باعث كاهش اعتماد سرمايهگذاران در روسيه شده است. سهام گاز پروم در طول يك روز، و ميزان ذخيره ارزي روسيه در طول يك هفته سقوط 16 ميليارد دلاري داشتند.... “
ما با روسيه همكاريهاي گسترده داشتيم، ناتو و اتحاديه اروپا به اين كشور پيشنهادات همكاري گستردهاي دادهاند؛ عضويت در شوراي اروپا و گروه هشت و همچنين اجلاسهاي مختلف از اين نمونهها است. ناتو و اتحاديه اروپا نه براي تهديد و تحقير، بلكه براي بيشتر بهكارگرفتن روسيه اين مكانيزمها و نشستها را بهراه انداختهاند. اتحاديه اروپا و ايالات متحده از روسيه حمايت اقتصادي كرده و شركتهاي غربي در روسيه سرمايهگذاري كردند و باعث پيشرفت قابل توجه روسيه در نتيجه اختلاط در اقتصادجهاني شدند.
اين عملكردهاي خيرخواهانه و احترام به روسيه اخيرا از بين رفت. بدون شك روسيه بايد نسبت به همسايهها خود علاقه نشان دهد و نبايد بار ديگر باعث تشكيل بلوك شرق شود. در اكثر اوقات راجع به اتحاد در اروپا صحبت ميشود و عملكرد روسيه باعث اتحاد اروپا در خروج نيروهاي روسي از گرجستان شد.
عملكرد روسيه در سازمان ملل در بيشتر اوقات مخالف دخالت نيروهاي خارجي در زيمباوه يا برمه بوده است.
” «ولاديمير پوتين» نخستوزير روسيه سقوط اتحاد جماهير شوروي را بزرگترين فاجعه جغرافيايي-سياسي قرن بيستم خوانده است. من چنين فكر نميكنم و بيشتر مردم بلوك شوروي سابق نيز چنين فكر نميكنند.... “
درباره گرجستان، روسيه از موضع حامي امنيت و تماميت ارضي اوستيا وارد اين كشور شد و به نيروي نظامي متوسل شد. اما در اين بين روسيه بايد درباره پيروزيهاي كوتاه مدت و موفقيت دائمي اقتصادي بيشتر بيانديشد. قابل ذكر است حمله اتحاد شوروي به مجارستان در سال 1957 و همچنين چكاسلواكي در سال 1968 هيچ تاثيري بر بازار بورس روسيه نداشت؛ چون اساسا روسيه بازار بورسي نداشت.
اكنون، بحران گرجستان باعث كاهش اعتماد سرمايهگذاران در روسيه شده است. سهام گاز پروم در طول يك روز، و ميزان ذخيره ارزي روسيه در طول يك هفته سقوط 16 ميليارد دلاري داشتند. بنابراين خطر انزواي روسيه دور از ذهن نيست و در زماني كه جهان به جلوگيري از دستيابي به سلاح هستهاي و تغييرات جوي و امنيت در افغانستان ميانديشد، روسيه بايد عكسالعمل متفاوتي در سياستهاي خود نشان دهد.
در عين حال جامعه بينالمللي نسبت به منابع گازي روسيه بي تفاوت نيست، ولي گازپروم نيز در مقابل نيازمند كشورهاي سرمايهگذار است. در اين بين اروپا بايد روابط خود با روسيه را دوباره تنظيم كند. همچنين در تمام سازمانهاي بينالمللي نيازمند بازنگري روابط با روسيه هستيم.
من از رد درخواست شتابزده براي اخراج روسيه از گروه 8 و يا قطع روابط اتحاديه اروپا وناتو با روسيه عذرخواهي نميكنم. توجه دنيا در حال حاضر متوجه اوستيا و آبخازيا است و گزينه امروز آشكار و واضح است؛ نبايد حامي جنگ سرد بود بلكه بايد نسبت به پايداري پايههاي صلح تلاش كرد.
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]