واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: در گفتگوي اختصاصي با ايسكانيوز عنوان شد: كوه هاي ايران بايد داراي شناسنامه شوند
تهران – خبرگزاري ايسكانيوز: رئيس خانه محيط زيست سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران گفت: عليرغم توجه بسيار زياد شرقي ها به شناسايي رشته كوههاي آسيا، هنوز كوههاي ايران شناسنامه ندارند.
دكتر محمدجواد اميري روز يكشنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار گروه اجتماعي باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" ، افزود: بدون ترديد شناسايي اوليه كوههاي ايران در كشوري كه شايد حدود 15 هزار قله بالاي 3000 متري در آن وجود دارد با تنوع وسيع آب و هوايي، اقليمهاي متفاوت از يكديگر، كويرهاي نسبتا بزرگ و ارتفاعات كويري زياد، به دليل ضعف مفرط در انگيزه و عدم توجه به كوهستان، كه جزء موهبتهاي الهي در ايران است .
وي در خصوص مهمترين عوامل تخريب كوهها گفت: عده اي عمده ترين عامل تخريب در اكوسيستمهاي كوهستاني ايران را چرايي دامهاي اهلي و پس از آن هم تبديل علفزارهاي كوهستاني به ديمزارهاي كمبازده عنوان كرده اند.
اميري افزود: به دليل اينكه علفزارهاي كوهستاني شيبدار كه براي اولين بار شخمزده و به زير كشت گندم و يا جو برده ميشوند محصول به نسبت خوبي به بار ميآورند. ولي در سالهاي بعد و با تكرار كشت و كار معمولا تا حدي از ميزان محصول كاشته ميشود و يا اينكه حتي به كلي رها ميشوند. در نتيجه پوشش گياهي و خاك ارزشمند علفزارهاي كوهستاني به اين طريق از ميان برده ميشود.
وي در مورد عامل تخريب مسلط در اكوسيستمهاي كوهستاني ايران يادآور شد: شايد به يقين بتوان عدم درك صحيح از ويژگيهاي اكولوژيك كوهستان و نقش اساسي آن در زندگي مردم، را عامل اصلي تخريب كوهستان دانست به بيان ديگر تا زماني كه تدوين تمام برنامههاي آموزش همگاني به منظور بالا بردن آگاهيهاي عمومي در خصوص مسايل كوهستان و ايجاد احساس مسئوليت بيشتر در طبقات مختلف جامعه صورت نگيرد مسئله تخريب كوهستان كماكان وجود خواهد داشت.
اميري با اشاره به اينكه حدود يك پنجم كره زمين و حدود نصف كشور ايران از كوهستان تشكيل شده اظهار داشت: اكوسيستم كوهستان، در بسياري از نقاط جهان ، با تهديدهايي چون تغيير آب و هوا، آلودگي و بهره برداري غير اصولي از منابع روبرو است كه پيامدهايي نظير: تغييرات آب و هوايي، نابودي مراتع ، تخريب منابع آب شيرين ، نابودي تنوع زيستي گياهي و جانوري، نابودي ميراث طبيعي، نابودي جنگلها، كاهش منابع كاني ، كاهش محصولات دارويي و گياهي، كاهش و ... را بدنبال خواهد داشت.
رئيس خانه محيط زيست سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران در خصوص اقداماتي كه در زمينه تنوير افكار عمومي از طرف سازمانهاي مرتبط فرهنگ سازي صورت گرفته ياد آورشد: اي اقدامات به صورت كارگاه هاي آموزشي، تهيه محصولات فرهنگي از قبيل بروشور، كتاب، لوح فشرده و ... مي باشد.
اميري بابيان اينكه در دنيا اكوتوريسم را به منظور بهبود و كاهش تخريب زيست محيطي و معضلات ناشي از توسعه نيافتگي ترويج دادهاند افزود: اعتقاد بر اين است كه اكوتوريسم در كوهستان موجب ارتقاء تشويق رفتار مسئولانه، حفظ و بقاي مكانهاي طبيعي، حيات وحش و اكوسيستمها، احترام به فرهنگ محلي و شيوههاي زندگي سنتي و در نهايت طرح ريزي اشكال پايدار و مناسب زندگي براي مردم كه در نواحي و جوامع دوردست زندگي ميكنند، خواهد شد.
رئيس خانه محيط زيست سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران تصريح كرد: با توجه به حساسيت و شكنندگي محيط كوهستان، بايد با توجه به توان اكولوژيك محيط كوهستان، برنامه ريزي جهت حضور طبيعت گرد صورت پذيرد.
وي در پاسخ به اينكه براي كم كردن فشار طبيعت گردها به مناطق كوهستاني كشور (مثلاً دماوند و دركه) چه مناطق ديگري را پيشنهاد مي كنيد،گفت:با توجه به اينكه تمامي مناطق طبيعي كشور با ازدحام طبيعت گرد مواجه است ، بايد طبيعت گردي بر پايه اصول توان اكولوژيك و فرهنگ سازي همگاني باشد و گرنه تخريب مناطق كوهستاني وجود خواهد داشت.
اميري بابيان اينكه كوهها علاوه بر نقش مهمي كه در وضعيت محيط زيست طبيعي و ايجاد شرايط آب و هواي گوناگون ايفا ميكنند، تاثير بسزايي نيز بر محيط هاي همجوار و بخصوص جوامع انساني دارند،تصريح كرد: كوهها به دليل ارتفاع و شيب زياد، حساس و شكننده هستند و قرار گرفتن كوهستان هاي كشورمان در منطقه خشك جهان مزيد بر علت شده و بر حساسيت و آسيب پذيري كوه ها افزوده است.
رئيس خانه محيط زيست سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران در ادامه اظهار داشت:شالوده حيات انساني و زير بناي اقتصادي در سراسر كشور به كوهها گره خورده و حيات دشتها مرهون و مديون منابع و نعمات كوههاست كه در اين راستا، كوهها گنجينه تنوع زيستي (گياهي و جانوري)، آب شيرين، چوب ، انرژي و... نيز ميباشد./146/125
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]