واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: گرمتر شدن آب دریاها حیات مرجانهای مثلث مرجانی آسیا را به خطر انداخته است. نابودی مرجانها نابودی زیستگاه ماهیها را به دنبال خواهد داشت و از بین رفتن ماهیها منبع تغذیه میلیونها انسان را با خطر مواجه خواهد کرد.
http://www.hamshahrionline.ir/images/position36/2010/7/mll346.jpg
گزارشهای دریافتشده از صندوق جهانی حیات وحش (WWF) از خطر نابودی گروهی مرجانهای مثلث مرجانی، واقع در آسیای جنوب غربی خبر میدهد.
مرجانها به شدت در برابر افزایش حرارت آب آسیبپذیرند و نخستین موجوداتی هستند که بر اثر گرمی هوا رو به نابودی میروند. با بالاتر رفتن دمای آب، جلبکها که در شرایط عادی با مرجانها همزیستی دارند، از خود مواد سمی ترشح میکنند.
نخستین سلولهایی که بر اثر گرمتر شدن آبها در مرجان آسیب میبینند همان Zooxathellen هستند که در لایه سطحی این موجود قرار دارند. این آسیب سپس همه سلولهای این موجود دریایی را درگیر کرده و سرانجام به مرگ آن منجر میشود.
جلبکها بخش اصلی انرژی مورد نیاز و رنگ مرجانها را تأمین میکنند. به همین دلیل پدیده نابودی مرجانها که با تغییر رنگ آنها همراه است، "سفید شدن" یا "رنگبری" مرجانها نام گرفته است.
مثلت مرجانی، مهمترین ذخیرهگاه مرجانهای جهان
مثلث مرجانی در جنوب شرقی آسیا و در محل تلاقی اقیانوسهای آرام غربی و هند قرار دارد. این منطقه جایگاه متنوعترین موجودات دریایی روی زمین است. مثلث مرجانی با این که تنها یکپنجم از مساحت اقیانوسهای زمین را تشکیل میدهد، اما شامل ۷۶ درصد گونههای موجود مرجانی است و بیش از ۲۲۰۰ گونه ماهی در اطراف سواحل آن یافت میشود.
پیش از این نیز بارها نسبت به نابودی مرجانهای این منطقه هشدار داده شده بود. اینک صندوق جهانی حیات وحش میگوید، مهمترین محل انباشت مرجانی جهان از مالزی گرفته تا فیلیپین و اندونزی در معرض تهدید قرار دارد. از ماه مارس تا کنون گزارشهایی راجع به نابودی مرجانهای این منطقه توسط ۵۰ کارشناس و سازمان منتشر شده است.
به نوشته اشپیگلآنلاین، در برخی از نقاط این منطقه تمامی مرجانها، حتی گونههای مقاوم نیز در خطر قرار گرفتهاند.
تنوع مرجانها و ماهیها در مثلث مرجانی که مساحت آن ۱۵ برابر کشور آلمان است در تمامی جهان نظیر ندارد. سهچهارم از معروفترین گونههای مرجانی جهان در این منطقه زندگی میکنند.
طبق تحقیقات سازمان اقیانوسی و جوی آمریکا (NOOA)، پدیده سفید شدن مرجانهای مثلث مرجانی اکنون به بالاترین میزان خود در سالهای پس از ۱۹۹۸ـ ۱۹۹۷ رسیده است. در آن زمان ۱۶ درصد از صخرههای مرجانی جهان از بین رفت.
سباستین فرسه از سازمان اکولوژی گرمسیری دریایی برمن آلمان، گسترش شدید توریسم، ورود آلایندهها به آب، ماهیگیری افسارگسیخته و تخریب زیستگاهها را از دیگر عوامل نابودی مرجانهای این منطقه میداند.
اقدامات کشورهای اطراف
اکنون مالزی دو منطقه غواصی جزیره تیومان را به دلیل آسیب جدی مرجانها به حال تعطیل در آورده است.
به گزارش دویچهوله، در سواحل آنیلائو و ناسوگبو واقع در فیلیپین، پدیده سفید شدن مرجانی مشاهده شده است. در سواحل تایتای، مرجانها که در حالت طبیعی باید قهوهای یا سبز باشند، به رنگ صورتی، نارنجی و زرد درآمدهاند. این نشانهها حاکی از آن است که به زودی در این مرجانها پدیده "سفید شدن" رخ خواهد داد. صندوق جهانی حیات وحش میگوید، بارها گزارشهایی از عدم رعایت ملاحظات زیستمحیطی در این مناطق دریافت کرده است.
در اندونزی پیش از همه، سواحل سابانگ، آچه، پادانگ و جاکارتا در معرض خطر قرار دارند.
سفید شدن مرجانهای مثلث جهانی را به دلیل «تأثیر مستقیمی که بر روی سلامت دریاها میگذارد» باید زنگ خطری برای همه دنیا تلقی کرد.
ریچارد لک از صندوق جهانی حیات وحش با ذکر یک نکته بر اهمیت این موضوع تأکید میکند. او یادآور میشود که «میلیونها انسان از ماهیهای دریاهای جهان تغذیه میکنند».
لینک خبر: http://www.hamshahrionline.ir/news-112657.aspx
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 214]