واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: به همت پژوهشگران ايراني نخستين اتوبوس هيبريد خاورميانه اواخر پاييز رونمايي ميشود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: پژوهشي
نمونه اوليه اتوبوس هيبريدي ساخت ايران اواخر پاييز امسال رونمايي ميشود. موفقيتي حاصل پروژهاي سه ساله با همكاري دهها متخصص و پژوهشگر از دانشگاه و صنعت كه در صورت تحقق، نخستين نمونه عملي از كاربرد وسايط نقليه هيبريدي در سيستم حمل و نقل شهري و بينشهري كشور خواهد بود.
پروژه طراحي و ساخت نخستين اتوبوس هيبريد الكتريكي داخل شهري خاورميانه كه با همكاري دانشگاه صنعتي اصفهان و با حمايت ايران خودرو در مركز تحقيقات خودرو، سوخت و محيط زيست دانشگاه تهران، مراحل نهايي را سپري ميكند، خردادماه امسال در جشنواره ملي فنآوري و نشست تبادل فنآوري كشور، به عنوان طرح برتر فنآوري در حوزه خودرو معرفي و تقدير شد.
دكتر محسن اصفهانيان، عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان و مدير پروژه كه معتقدست، اتوبوس هيبريد احتراقي - برقي با كاهش 40 درصدي مصرف سوخت، توليد آلايندهها را تا حد استاندارد يورو 4 پايين ميآورد، درباره ساختار اين اتوبوس به خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) گفت: در اين طرح يك اتوبوس O457 ديزلي با افزودن موتور الكتريكي و باتريها و تجهيزات جانبي هيبريد شده است. بدين منظور، موتور 260 كيلوواتي و گيربكس O457 حذف شده و به جاي آن موتور 130 كيلوواتي OM904 قرار داده شده است. علت انتخاب اين موتور همخواني آن با سيستم ديزلي اتوبوسراني شركت واحد است.
وي خاطرنشان كرد: در اين اتوبوس هيبريدي از باتريهاي ليتيم – پليمر استفاده شده كه اگر چه قيمتي به مراتب بالاتر از باتريهاي سرب - اسيدي دارد ولي وزن اتوبوس را تنها حدود 168 كيلوگرم افزايش ميدهد در حالي كه در صورت استفاده از بهترين نوع باتريهاي سرب - اسيدي، حدود هزار و 500 كيلوگرم به وزن اتوبوس اضافه ميشد. البته با توجه به حذف موتور احتراقي 900 كيلوگرمي و گيربكس 300 كيلوگرمي اتوبوس و جايگزيني موتور احتراقي سبك تر در مجموع وزن اتوبوس هيبريد تفاوت چنداني با اتوبوس معمولي ندارد.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان تصريح كرد: اين سيستم هيبريد با برخورداري از شارژر «On Board» ميتواند در حالت توقف از طريق برق شهر و در حال حركت خود به خود شارژ شود. در اين سيستم هم چنين با بازياب انرژي ترمزي و ذخيره شدن آن در باتريها به ميزان 10 درصد بازدهي سيستم افزايش مييابد.
اصفهانيان درباره مراحل طراحي اتوبوس هيبريدي گفت: پس از مطالعات اوليه، ساختار سري براي خودرو گزينش و طراحي اجزاي مجموعه انتقال قدرت هيبريد انجام شد و پس از تكميل نقشه برداريها، شبيهسازي و مدلسازي اتوبوس و طراحي اوليه انجام و تجهيزات و مشخصات آنها تعيين شد. در حال حاضر تمام مراحل طراحي مجموعه انتقال قدرت، انتخاب اجزا، جانمايي قطعات، طراحي سازههاي نگهدارنده اجزا و طراحي استراتژي كنترلي مجموعه انتقال قدرت، انتخاب اجزا، جانمايي قطعات، طراحي سازههاي نگهدارنده اجزا و طراحي استراتژي كنترلي مجموعه انتقال دهنده قدرت و تست اغلب تجهيزات و ادوات انجام شده و ساخت نمونه اوليه تا اواخر آبان ماه امسال به پايان ميرسد. در ادامه تستهاي عملكردي و دوام طي چند ماه در جاده انجام ميشود.
مدير پروژه اتوبوس هيبريد خاطرنشان كرد: در اين سيستم هيبريد سري، موتور احتراقي توسط يك گيربكس افزاينده ژنراتور را ميچرخاند و برق مورد نياز براي رانش خودرو را به همراه مجموعهاي از باتريها تامين ميكند. هر دو موتور برقي تراكشن با يك گيربكس كوپلينگ به ديفرانسيل وصل شدهاند. همچنين موتور احتراقي در سيكل حركتي هميشه روشن نيست؛ در نتيجه سيستمهاي جانبي اتوبوس بايد از موتور احتراقي مستقل ميشدند لذا يك موتور كمكي برقي هم تهيه شده كه نيروي مورد نياز سيستمهاي جانبي مانند كمپرسور باد و پمپ هيدروليك و ... را تامين كند.
دكتر اصفهانيان با بيان اين كه در اين پروژه اتوبوس هيبريدي از لحاظ مكانيكي و برقي به طور كامل مدلسازي و شبيهسازي شده است، تاكيد كرد: با اجراي اين طرح به دانش فني طراحي و ساخت اتوبوسهاي هيبريدي دست يافتهايم به طوري كه تغييرات بعدي در اين نمونه و ارتقاي آن به سهولت قابل انجام خواهد بود. براساس ميتوان پروژههاي ديگري را نيز در اين راستا انجام داد؛ همچنان كه براي تبديل خودروهاي سواري ميني به هيبريد نيز فعاليت ميكنيم و طرحهايي هم براي هيبريد كردن برخي خودروهاي سواري از جمله سمند ارايه كردهايم.
مجري طرح ساخت نخستين اتوبوس هيبريد خاورميانه در ادامه در پاسخ به اين سوال كه بهرهگيري از چنين اتوبوسهايي با توجه به فنآوري پيشرفته و هزينههاي بالا نسبت به اتوبوسهاي معمولي تا چه حد صورت اقتصادي و عملي خواهد بود، گفت: علاوه بر پروژههاي مختلفي كه در زمينه ساخت خودروهاي سواري هيبريدي در شركتهاي مختلف آمريكايي، اروپايي، ژاپني و ... انجام شده، در زمينه سيستم حمل و نقل شهري هم در حال حاضر حدود 18 درصد ناوگان حمل و نقل عمومي نيويورك از اتوبوسهاي هيبريد برقي اوريون 6 و 7 تشكيل شده است. در برزيل نيز اتوبوسهاي هيبريد التراباس در واحدهاي شهري در رفت و آمد هستند. نمونههايي از ميديباسهاي هيبريدي هم در فرانسه و اسپانيا مورد استفاده قرار ميگيرند.
با توجه به چنين واقعيتهايي بود كه ساخت اتوبوس هيبريد را به وزارت صنايع و معادن پيشنهاد داديم كه بررسي و تصويب شدو خوشبختانه شركت ايران خودرو و برخي واحدهاي صنعتي ديگر نيز از اين پروژه ملي حمايت كردند كه با توجه به اين كه بودجه تخصيصي اوليه، كمتر از 30 درصد اعتبار مورد نياز بود، پيشبرد اين پروژه بدون مساعدت صنعت امكانپذير نبود.
وي در ادامه با اشاره به الزامات و ضرورتهاي استفاده از اتوبوس هيبريدي با توجه به ارزش تكنولوژيك و تاثير آن در كاهش چشمگير مصرف سوخت و آلودگي هوا به ايسنا گفت: تبديل اتوبوسهاي گازوئيلي موجود به هيبريدي با صرف هزينهاي حدود 190 هزار ريال به ازاي هر دستگاه وجود دارد. اگر تنها يك درصد اتوبوسهاي موجود در سيستم حمل و نقل عمومي پنج شهر بزرگ كشور (حدود 100 دستگاه اتوبوس) هيبريد باشند با توجه به ميانگين سالانه مسافت طي شده هر اتوبوس، قيمت جهاني گازوئيل و تفاوت 20 ليتري ميزان مصرف سوخت در اتوبوسهاي هيبريدي نسبت به احتراقي در سيكل شهري( 100 كيلومتر)، استفاده از هر دستگاه اتوبوس هيبريد در سال 20 هزار ليتر معادل 80 ميليون ريال صرفهجويي در پي خواهد داشت.
وي خاطرنشان كرد: از سوي ديگر با كاهش نياز به تعمير و نگهداري و با توجه به اين كه عمر باتري 10 سال در نظر گرفته شده، سالانه 15 ميليون ريال به ازاي هر اتوبوس هزينه تعمير و نگهداري كاهش مييابد و بدين ترتيب مجموع صرفه جويي به ازاي هر اتوبوس در سال به 95 ميليون ريال ميرسد. به اين ترتيب هزينه اضافه ساخت هر دستگاه اتوبوس طي دو سال از طريق هزينه صرفه جويي شده جبران ميشود و پس از آن استفاده از اين اتوبوس نسبت به اتوبوس ديزلي داراي صرفه اقتصادي خواهد بود. مضاف بر اين بايد كاهش قابل توجه آلودگي ناشي از استفاده از موتورهاي احتراقي را نيز در نظر داشت كه با توجه به ارتباط تنگاتنگ آن با سلامت شهروندان ارزش آن با هيچ ملاك مادي قابل سنجش نيست.
انتهاي پيام
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]