واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: هدیه، شکارچی دوست
http://img.tebyan.net/big/1388/04/029208761601258289254971205519140152216.jpg
رسول اكرم (صلى الله علیه و آله) فرموده است: «عد من لا یعودك و اهد من لا یهدى لك» به عیادت كسى برو كه از تو عیادت نكرده است و براى كسى هدیه ببر كه براى تو هدیه و سوغات نیاورده است.
چه خوب است كه دیدارها، همراه با تحفه و هدیهاى باشد، تا لذتبخشتر و مودتآمیزتر گردد.
اصل هدیه، جلب محبت و مودت مىكند، اگر در دیدارهاى پس از مسافرت و زیارت باشد، چه بهتر و بیشتر!
از مولایمان على علیهالسلام است: «الهدیة تجلب المحبة»؛1 هدیه، دوستى مىآورد.
این كار، هم بازگشت از سفرها را شیرین مىسازد، هم در یادها زنده نگه مىدارد و خاطرهانگیز مىشود. چه بسیار كسانى كه خاطرهى شیرین یك سفر را تنها از رهگذر هدیه و سوغاتش در یاد خود نگه داشتهاند. عیدى گرفتنهاى دوران كودكى و جوایزى كه دانشآموزان دریافت مىكنند، اغلب جزء شیرینترین و فراموش نشدنىترین خاطرات زندگى آنهاست.
وقتى افراد یك خانواده، چشم به راه بازگشت مسافرشان از «حج»، «مشهد»، شهرهاى داخلى یا سفرهاى خارجى باشند، هنگام آمدنش كلمهى «سوغات»، شیرینترین وردى است كه بر زبان هایشان جارى مىشود و بر خاطرشان مىگذرد. از این طریق، خانواده نیز خوشحال مىشوند.
سوغات آوردن(اگر در حد و حدود مناسب و در شأن انسان باشد) سنتى اسلامى است و نشانهى آن است كه «مسافر»، در سفر هم به یاد آنها بوده است.
مهم، اصل هدیه و سوغات است، قیمت آن چندان مهم نیست. یعنى ارزش معنوى و عاطفى هدیه جاى توجه است، نه ارزش مادى و ریالى آن.
گاهى یك شیشه عطر، یك تسبیح و سجاده، یك كتاب و مجله، یك دست كفش و لباس، یك كیف و جوراب، یك شیرینى و میوهى محلى از محل سفر و... حلاوتى فراموش نشدنى پدید مىآورد.
هدیه، هر چه باشد
لازم نیست سفر، حتما طولانى یا به جاهاى دور باشد، تا «هدیه» بطلبد!
و ضرورت هم ندارد كه سوغات، گران بها و داراى ارزش مادى بالا باشد! گفتیم كه خود سوغات و هدیهى سفر، ارزشى معنوى و اخلاقى دارد، هر چند قیمتش نازل و مقدارش اندك باشد.
بشنویم از اسوه اخلاق، حضرت رسول صلى الله علیه و آله كه فرمود: «اذا خرج احدكم الى سفر ثم قدم على اهله فلیهدهم ولیطرفهم ولو بحجارة»؛2
هر گاه یكى از شما به سفر رفت، هنگامى كه به سوى خانه و خانوادهاش برمىگردد، حتما برایشان هدیه و سوغات آورد، حتى اگر شده، سنگى باشد!...
امام صادق(علیه السلام) میفرماید: «محبوبترین برادران نزد من، كسی است كه عیبهایم را به من هدیه دهد.»
http://img.tebyan.net/big/1388/03/18190372111524389172109359646246121167100.jpg
روشن است كه هدف آن حضرت، آوردن سنگ نیست، بلكه مىخواهد بفرماید، هدیه، هر چند ارزان و ناچیز هم باشد، «موضوعیت» دارد و خوب است كه مرد خانه و بزرگ خانواده، دست خالى و بىسوغات به خانوادهاش برنگردد.
البته اگر سفر، سفر معنوى باشد(مانند حج، عمره، سوریه، مشهد و...) از مسافر آگاه و مكتبى انتظار مىرود كه رهاوردهاى معنوى از
این سفر براى خانواده و دوستان بیاورد و دریافتها، معرفتها، آموختنیهاى سفر را به عنوان یك «ارمغان» براى دیدار كنندگانش بازگو كند و آنان را در فضاى معنوى و روحانى مسافرت خویش قرار دهد.
متأسفانه این گونه تحفهها بسیار اندك است و زائران ما، كیف و چمدان خویش را از هر چیز پر مىكنند، جز خاطرات معنوى و رهاوردهاى روحى و تربیتى؛ مگر كسانى انگشت شمار، كه خداوند بر شمارشان بیفزاید.
نباید در دادن هدیه و بردن سوغات یا رفتن به عیادت بیمار، حساب عوض و جایگزین آن را كرد. گلایه از اینكه چرا ما كه به عیادتش رفتیم، او به عیادت ما نیامد، كمظرفیتى است، یا اگر كسى هنگام بیمارىتان از شما عیادت نكرد، شما «مقابله به مثل» نكنید و كریم و بزرگوار باشید.
رسول اكرم صلى الله علیه و آله فرموده است: «عد من لا یعودك و اهد من لا یهدى لك»3
به عیادت كسى برو كه از تو عیادت نكرده است و براى كسى هدیه ببر كه براى تو هدیه و سوغات نیاورده است.
و... اخلاص و وسعت نظر و بزرگمنشى، از همین جاها شناخته مىشود!...
هدیه دادن به یكدیگر
http://img.tebyan.net/big/1388/08/20119298116233601226995125791532081157589.jpg
حضرت علی(ع): «نعم الهدیة الموعظة؛ بهترین هدیه، موعظه و پند است»4
راهنمایی برای اصلاح رفتار، هدیهای خوانده میشود كه برادران دینی به یكدیگر میبخشند. امام صادق(ع) میفرماید: «محبوبترین برادران نزد من، كسی است كه عیبهایم را به من هدیه دهد.»5 (مرا از آنها آگاه كند) بدین ترتیب، از دیدگاه این امامان، موعظه بهترین هدیه مردم به یكدیگر است.
باز به فرموده حضرت علی(ع): هر كس نیكی و احسان گذشته را با هدیه و نیكی جدید استوار و محكم نسازد، نیكی و احسان
گذشتهاش معیوب میشود و جانشین آن را نادرست انتخاب كرده است.6
یکی از اموری كه میان انسانها الفت و دوستی پدید میآورد، هدیه دادن است و تكرار هدیه دادن نیز راهی برای تقویت و ادامه روابط دوستانه به شمار میرود.
بیتوجهی به امر هدیه و تقویت نكردن روابط دوستانه از راه هدیه دادن، یا رد كردن هدیههای دوستان و قدردانی نكردن از آنها، نشانه دور بودن فرد از آموزههای معصومین(ع) است.
در اسلام، آداب و سنتهای نیكو و ارزشمندی پیرامون روابط اجتماعی و دیدارها وجود دارد كه یكی از آن ها، هدیه دادن است. در عین حال، با وجود تأكید فراوان اسلام بر این امر، تنها افراد كمی، در سفر یا حتی در شهر خود به یاد نزدیكان و دوستان خود هستند.7
گروه دین و اندیشه - مهدی سیف جمالی
[1].غررالحكم، ج 7، ص 421
[2]. مكارم الاخلاق، طبرسى، ص 266؛ بحارالانوار، ج 79، ص 283
[3]. كنز العمال، متقى هندى، حدیث شمارهى 25150
[4]. عبدالواحد بن محمد تمیمی آمدی، غررالحكم و دررالكلم، قم، انتشارات دفتر تبلیغات، 1366، ج 2، ص 770.
[5]. محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج 2، ص 250.
[6]. غررالحكم و دررالكلم، ج 2، ص 699.
[7]. طوبی ، شماره 30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]