واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: برزيل در مذاكرات هفته اينده ژنو شركت مي كند
تهران واحد مركزي خبر اقتصادي 1387/06/15
سيلسو اموريم وزير امور خارجه برزيل تاكيد كرد برزيل با خوشبيني ميانه اي در نشست هفته اينده در ژنو كه به منظور احياي دور دوحه برگزار مي شود شركت خواهد كرد .
به گزارش خبرگزاري المان از برازيليا ، اموريم گفت برزيل مايل به احياي مذاكرات سازمان جهاني تجارت است .
وزير امور خارجه برزيل چهارشنبه گذشته از تصميم اين كشور مبني بر درخواست از سازمان تجارت جهاني براي اعمال مجازاتهاي تنبيهي بر ضد امريكا ، به خاطر اقدامات غيرقانوني واشنگتن در پرداخت يارانه به پنبه كاران خبر داد .
وزير امور خارجه برزيل كه براي مذاكره با مقامات استراليا در خصوص نحوه احياي مذاكرات ازادسازي تجاري دور دوحه ، در كانبرا بسر مي برد با بيان اين مطلب به خبرنگاران گفت برزيل قصد دارد به علت اقدام غير قانوني امريكا در پرداخت يارانه به بخش توليد پنبه وكتان ، از سازمان تجارت جهاني بخواهد براي اين كشور جريمه هاي چندين ميليارد دلاري وضع كند . وي افزود البته ميزان دقيق مجازات مالي هنوز بايد مورد بررسي و محاسبه قرار گيرد ولي قطعا با توجه به ضرر و زيان هنگفت ناشي از پرداخت يارانه از سوي امريكا ، مقدار اين جريمه بسيار بالا و دست كم چندين ميليارد دلار خواهد بود .
دو تن از مقامات تجاري كه خواستند نامشان فاش نشود اعلام كردند برزيل روز دوشنبه از سازمان تجارت جهاني خواست تا در خصوص كالاها و خدمات امريكايي سالانه جريمه اي بيش از چهار ميليارد دلار وضع كند .
گفتني است برزيل نخستين بار در سال دو هزار و دو از تدابير مقامات امريكايي در جهت پرداخت يارانه به پنبه كاران امريكايي به سازمان تجارت جهاني شكايت و اعلام كرده بود اين امتيازي ناعادلانه در صادرات چندين ميليارد دلاري محصولات كتان به سراسر جهان محسوب مي شود . امريكا در نهايت ماه ژوئن گذشته در اخرين دادخواست خود در اين پرونده شكست خورد و بدين ترتيب برزيل امكان يافت تا زمان لغو اين يارانه ها ، از سازمان تجارت جهاني اعمال تدابير تلافي جويانه و تنبيهي را بر ضد واشنگتن خواستار شود .
برزيل و چندين كشور توليد كننده كتان در غرب افريقا مدتهاست كه اعلام كرده اند پنبه كاران اين كشورها به علت پرداخت يارانه به پنبه كاران امريكايي متحمل زيان وخسارت مي شوند . دولت برزيل مي گويد امريكا با پرداخت بيش از دوازده و نيم ميليارد دلار يارانه دولتي به پنبه كاران اين كشور بين ماه اوت سال هزار ونهصد و نود و نه تا ژوييه سال دو هزار و سه ، جايگاه انحصاري خود را به عنوان دومين توليدكننده بزرگ پنبه در جهان و نيز بزرگترين صادر كننده كتان در جهان حفظ كرده است . چين از لحاظ توليد پنبه جايگاه اول جهان را دارد و برزيل پنجم
است .
گفتني است واشنگتن هنوز هم مي تواند كاهش ميزان جريمه هاي مالي درخواستي از سوي برزيل را خواستار شود . امريكا اعلام كرده است پرداخت يارانه به پنبه كاران امريكايي ، توليد كنندگان اين كشور را قادر نمي سازد محصولات خود را زير قيمت رقباي خارجي به فروش برسانند .
ژوئيه گذشته سوزان شواب نماينده تجاري امريكا گفته بود امريكا با توجه به شكست نشست وزيران در ماه گذشته ، خواستار ازسرگيري مذاكرات جهاني تجارت در سپتامبر اينده است .
شواب در مصاحبه با يك نشريه گفت ما نياز به يك نشست ديگر داريم .
وي بعدا با پاسكال لامه مدير كل سازمان جهاني تجارت ديدار كرد .
مدير كل سازمان تجارت جهاني اعلام كرده بود نشست هاي فني اكنون در ژنو درباره بند مربوط به حمايت از كشاورزان داخلي كه گفتگوها در باره ازاد سازي مبادلات تجاري درباره ان به بن بست رسيد ادامه دارد.
لامه درگفتگو با خبرنگاران به مناسبت امضاي توافقنامه اي با دولت سوئيس براي نوسازي و گسترش مقر سازمان تجارت جهاني در ژنو تاكيد كرده بود بايد اين مانع فني را كه گفتگوها بر سر ان به بن بست رسيد بررسي كرد.
وي با اعلام اينكه تا يك هفته ديگر به هند و سپس احتمالا به امريكا عزيمت خواهد كرد گفت نبايد اين مسئله را به فراموشي سپرد.
ماه گذشته شكست مذاكرات ژنو ناظر بر ازادسازي تجارت جهاني برخي كشورها و بخشها را خرسند ساخت ولي برخي ديگر را از اينكه نتوانسته اند اقتصاد جهاني را به تحريك وادارند متاسف كرد.
اما درباره طرفهايي كه راضي بودند مي توان به موارد زير اشاره كرد...
دولتها .. اغلب رهبران كشورهاي جهان از پيامدهاي امضاي موافقت نامه اي در امان ماندند كه بخش كشاورزي را در كشورهاي ثروتمند و بخش صنعتي را در كشورهاي در حال رشد در برابر رقبا در قالب وسيعتري باز مي كند.
كشاورزاني كه از يارانه بهرمندند ... اين موافقت نامه كه روي ان مذاكره صورت گرفت بر كاهش يارانه هاي داخلي تاكيد دارد .
كشورهائيكه بر سياست حمايت گرايي در بخش كشاورزي تاكيد دارند.
اما اقتصاد جهاني از بازندگان اصلي اين شكست است . موافقت نامه ژنو مي توانست 50 ميليارد دلار در سال در اقتصاد جهاني تزريق كند .
صادر كنندگان محصولات كشاورزي بويژه در برزيل كانادا و استراليا نيز بازنده هستند .
كشورهاي كمتر پيشرفته نيز بازنده هستند .
صنعت .. كشورهاي صنعتي كه بي صبرانه منتظر ان هستند كه كشورهاي در حال توسعه عوارض گمركي را بردارند تا به بازارهاي انها برسند نيز بازنده هستند .
بخشهاي خدمات مثل مخابرات بانكها و بيمه در كشورهاي ثروتمند در رديف بازنده ها هستند .
توليد كنندگان پنبه در افريقا مثل غرب افريقا از جمله بنين و مالي نيز بازنده اند.
در هر حال شكست مذاكرات سازمان تجارت جهاني در ژنو كه با هدف توافق درباره آزادي مبادلات تجاري در سطح جهاني ترتيب داده شده بود موجب سرخوردگي و نااميدي اغلب كشورها شده است.
پيتر ماندلسون Peter Mandelsonكميسر تجارت اروپا از وضعيت به وجود آمده ابراز تاسف كرد و گفت: شكست مذاكرات ژنو گامي به عقب براي نظام تجارت بين المللي است و اين شكست بسيار بيشتر از خسارات ناشي از از دست رفتن فرصت هاي تجاري خواهد بود. ماندلسون افزود: اين يك شكست جمعي است اما پيامدهاي آن براي كشورهاي مختلف متفاوت است و كشورهايي كه اقتصاد آسيب پذيرتري دارند بيشتر از اين مسئله زيان خواهند ديد.
ياسوئو فوكودا نخست وزير ژاپن نيز اظهار داشت اين شكست بي نهايت تاسف برانگيز است.
چن دمينگ Chen Deming وزير تجارت چين طي بيانيه اي از شكست مذاكرات سازمان تجارت جهاني در ژنو سوئيس ابراز نااميدي كرد و آن را ناگوار خواند.
وي بدون اشاره به نام كشوري خاص تاكيد كرد شكست مذاكرات در ژنو به علت ناتواني دو كشور در حل و فصل اختلافاتشان بوده است.
وزارت اقتصاد مكزيك نيز طي بيانيه اي اعلام كرد در وضعيتي كه افزايش نرخ تورم سراسر جهان را تهديد مي كند و افزايش مواد غذايي به رقم بي سابقه اي رسيده است جهان نيازمند راه حل مثبتي بود.
مايكل فورتي Michael Fortie وزير تجارت بين الملل كانادا نيز تاكيد كرد سازمان تجارت جهاني تريبوني مهم براي كاناداست .
برزيل نيز تاكيد كرد توافق سازمان تجارت جهاني اهميت زيادي داشت چون به واسطه آن برزيل مي توانست بازارهايي را در كشورهاي مختلف جهان گشايش دهد.
كمال ناتKamal Nath وزير تجارت هند كه به علت كوتاه نيامدن از بسياري از مواضعش در مذاكرات با انتقاد ساير اعضا روبرو شده بود با اين حال چندان نسبت به شكست مذاكرات بدبين نبود و تاكيد كرد اعتمادسازي هند در سازمان تجارت جهاني و نظام چندجانبه جهان دست نخورده باقي مانده است و من مطمئن هستم كه مي توان اين شكست را نيز پشت سر گذاشت و به هدف خود رسيد.
سايمون كرينSimon Crean وزير تجارت استراليا نيز تاكيد كرد از شكست مذاكرات به شدت دلسرد شده است .
فيل گافPhil Goff وزير تجارت نيوزيلند نيز امروز چهارشنبه اعلام كرد به شدت از شكست مذاكرات سازمان تجارت جهاني سرخورده شده است.
وي تاكيد كرد اختلاف نظر هند و آمريكا درباره سطح ساز و كار حمايتي بخش كشاورزي براي حمايت از كشاورزان كشورهاي در حال توسعه حل و فصل نشد و اين بدان معناست كه دور دوحه امسال نيز به نتيجه نرسيد و احتمال توافق در اين مورد به شش ماه دوم سال آينده ميلادي موكول شد.
پاسكال لامي اعلام كرد باوجود شكست در گفتگوهاي نهايي مربوط به ازاد سازي تجارت جهاني نبايد به عقب بازگشت و بايد دستاوردهاي اين هفته گفتگوها را حفظ كرد.
ميشل بارنيه وزير كشاورزي فرانسه روز چهارشنبه اعلام كرد فرانسه خواهان توافقي عادلانه و متوازن در سازمان تجارت جهاني است اما نسبت به عملكرد كشورهاي نوظهور در پيشبرد مذاكرات دور دوحه انتقاد دارد.
بارنيه افزود: كشورهاي نوظهور براي پيشبرد مذاكرات كوشش كافي ندارند.
وزير كشاورزي فرانسه در ادامه اين پرسش را مطرح كرد كه آيا سازمان تجارت جهاني تنها مكان براي بررسي مسائل كشاورزي است و نبايد در مكانهاي ديگري نيز درباره كشاورزي و مواد غذايي، رابطه آن با توسعه ، مبارزه گرسنگي و بازسازي كشورهاي فقير كشاورزي بحث و گفتگو كرد.
هورست سيهوفر وزير كشاورزي المان نيز به علت فرصتهاي از دست رفته و شكست مذاكرات سازمان تجارت جهاني در ژنو ابراز تاسف كرد و ادامه مذاكرات را خواستار شد .
سيهوفر با انتشار بيانيه اي در اين خصوص اعلام كرد به نظر مي رسد زمان مناسب براي برداشتن گامهاي بيشتر در جهت ازاد سازي تجاري در توليد محصولات كشاورزي و صنعتي هنوز فرا نرسيده است . وي افزود با توجه به افزايش بهاي مواد غذايي اميدوارم اقتصاد كشاورزي جهان به ويژه به خاطر كشورهاي رو به رشد ، روزهاي بهتر و روشن تري در پيش رو داشته باشد .
وزير تجارت كنيا نيز هشدار داد شكست مذاكرات تجارت جهاني در ژنو تلاشهاي كشورهاي افريقايي را در مبارزه با فقر بشدت تحت تاثير قرار داده است .
در همين حال امريكا و هند در ژنو مسئوليت شكست گفتگوهاي سازمان تجارت جهاني را به گردن هم انداختند و يكديگر را به كارشكني در مسير پيدا شدن تفاهم در اين گفتگوها متهم كردند.
سوزان شواب نماينده امور تجاري امريكا در توضيح علت شكست گفتگوهاي شب گذشته پس از نه روز مذاكره گفت همه كشورها به جز يك كشور از خود نرمش نشان دادند.
وي اعلام كرد ما روز جمعه گذشته عناصر يك بسته اجماعي را در اختيار داشتيم اما كشيدن تنها يك نخ به تنهايي مي تواند هرچه را كه رشته شده است پنبه كند.
كمال نات وزير تجارت و گفتگو كننده هند نيز در كنفرانسي خبري در مقر سازمان تجارت جهاني بلافاصله پس از كنفرانس شواب در پاسخ گفت پيشنهادي وجود داشت . اين پيشنهاد را يك كشور رد كرد . من فكر مي كنم كه شما قطعا مي دانيد منظور من چه كشوري است .
105
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]