واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ابهام عرضه مجدد نفتا در بورس نفت
شانا: نفتاي سبك و سنگين بعد از اولين و آخرين عرضه اي كه در بازار بورس نفت داشت، ديگر در رينگ صادراتي بورس عرضه نشد كه دليل اين موضوع هنوز از سوي مسوولان شركت بورس كالا مشخص نشده است. بر اساس اين گزارش، نفتاي سبك و سنگين تنها محصول عرضه شده در رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي است كه تنها يك بار در رينگ صادراتي بازار بورس نفت عرضه شد اما هيچ متقاضي اي براي آن وجود نداشت و بعد از آن هم ديگر عرضه اي از نفتاي سبك و سنگين در رينگ صادراتي بازار بورس نفت صورت نگرفت.
برخي مسوولان شركت بورس كالا كه در زمان نخستين عرضه نفتا از قانوني بودن آن خبر مي دادند اكنون نيز حرف گذشته خود را تكرار مي كنند و عرضه نشدن نفتا در رينگ صادراتي را تنها با اين دليل توجيه مي كنند كه نفتا براي تبديل شدن به بنزين توليد مي شود و تنها در صورتي كه به بنزين تبديل نشود در بازار بورس نفت عرضه مي شود.
كارگزاران عرضه كننده نفتا در بورس از 20 هزار تن نفتاي سبك و سنگين آماده عرضه در بورس خبر مي دهند در صورتي كه اين حجم از نفتا هفته هاست كه منتظر عرضه در رينگ صادراتي بازار بورس نفت است.
اما برخي ديگر از فعالان و مسوولان رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي كه عقيده دارند نفتا هنوز هم نتوانسته مجوز عرضه در بازار را از هيات پذيرش بورس كالا دريافت كند بر غيرقانوني بودن عرضه قبلي نفتا در رينگ صادراتي پافشاري مي كنند.
در نهايت هيچ كدام از اعضاي هيات پذيرش يا مسوولان بورس كالا از دليل عرضه نشدن نفتا در رينگ صادراتي خبر ندارند و هر كدام با تكيه بر يكي از دلايل فوق، عرضه نشدن آن را مورد بررسي قرار مي دهند.
روز سه شنبه 17 ارديبهشت سال جاري براي نخستين بار نفتاي سبك و سنگين با توافق شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و شركت كارگزاري خبرگان سهام در رينگ صادراتي بازار بورس نفت عرضه شد.
پرويز جوادي درباره چگونگي عرضه نفتاي سبك و سنگين در رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي توضيح داده بود: پس از آن كه هيات دولت در بهمن ماه سال گذشته عرضه محصولات نفتي و پتروشيمي در بورس را به تصويب رساند و آن را به وزارتخانه هاي ذي ربط ابلاغ كرد بلافاصله شركت پخش فرآورده هاي نفتي محصولاتش را كه شامل نفت كوره و نفتاي سبك و سنگين بود به بورس ارسال كرد و پس از انجام بررسي هاي لازم اين كالاها مورد پذيرش قرار گرفتند.
جوادي پالايشگاه ها را به عنوان خريداران عمده نفتاي سبك و سنگين معرفي كرد كه پس از خريد، اين محصول را به صورت مجدد در پالايشگاه ها پالايش مي كنند و از آن مشتقات جديدي مي گيرند.
در حالي كه رئيس هيات مديره شركت كارگزاري خبرگان سهام از پذيرش قطعي نفتا در هيات پذيرش بورس كالا خبر مي داد، زنگي آبادي مدير سابق رينگ پتروشيمي بورس نفت اظهار داشت كه نفتاي سبك و سنگين مراحل نهايي اخذ تاييديه هيات پذيرش بورس كالا را طي مي كند و تنها در صورتي كه پذيرش شود در رينگ صادراتي بازار بورس نفت عرضه خواهد شد. به گفته وي بر اساس مصوبه هيات دولت، نفتاي سبك و سنگين از جمله محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي هستند كه از سبد حمايتي دولت خارج شدند و آمادگي عرضه در بورس را دارند.
با اين شرايط نفتا براي نخستين بار در حالي عرضه شد كه تالار معاملات بورس نفت شاهد ارائه نظرات گوناگون مسوولان پالايش و پخش و بورس كالا بود.
در آن روز برخي بر اين عقيده بودند مديران تالار بدون طي مراحل قانوني، نفتا را در رينگ صادراتي عرضه كرده اند و برخي ديگر از عرضه نفتاي سبك و سنگين كه معامله هم نشد، دفاع مي كردند و عرضه آن را قانوني مي دانستند.
با اين حال مدير تالار رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي با تاكيد بر آنكه عرضه نفتا در رينگ صادراتي كاملاً قانوني بوده است، از تشكيل جلسه اي با حضور علي صالح آبادي رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار، هاشميان رئيس سازمان بورس كالا و اعضاي هيات پذيرش بورس كالا خبر داد كه طي اين جلسه درباره پذيرش و معامله نفتا صحبت شده بود.
نخستين عرضه نفتاي سبك و سنگين با حضور نمايندگان شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، مديران شركت خبرگان سهام و ساير مسوولان مربوطه در تالار بورس كالا انجام شد كه آغاز فعاليت رينگ صادراتي بازار بورس نفت به حساب مي آمد.
در ابتدا نفتاي سبك به ميزان 30 هزار تن و با قيمت 913 دلار براي هر تن عرضه شد و پس از آن نفتاي سنگين با حجم 30 هزار تن و قيمت 905 دلار براي هر تن به متقاضيان عرضه شد اما مورد معامله قرار نگرفت كه طبق توافق مديران شركت خبرگان سهام و نمايندگان شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، عرضه بعدي نفتاي سبك و سنگين به سه شنبه هفته بعد يعني 24 ارديبهشت موكول شد.
مسوولان شركت كارگزاري خبرگان سهام، نبود اطلاع رساني مناسب در بورس را دليل حضور نداشتن كارگزاران خارجي و معامله نشدن نفتا در رينگ صادراتي خواندند. به نظر مي رسد كارشناسان و مسوولان بازار بورس مصوبه هيات دولت را تنها مجوز براي عرضه نفتا مي دانستند و عقيده داشتند هيات پذيرش دير يا زود ورود نفتا به رينگ صادراتي را تاييد مي كند و مهم تر از آن مصوبه هيات دولت است كه بايد تمام محصولات و اقلام پتروشيمي وارد بازار بورس شوند و ما نيز بر اساس اين مصوبه حركت مي كنيم و هماهنگي هاي لازم را نيز به عمل مي آوريم ضمن آنكه عرضه و معامله نفتا در رينگ صادراتي را با مسووليت شخصي و به شكل كاملاً قانوني انجام داديم.
اين در حالي بود كه برخي رسانه ها با انتشار مطالبي مبني بر غيرقانوني بودن عرضه و معامله نفتاي سبك و سنگين در رينگ صادراتي محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي به مديران سازمان بورس كالا به دليل سرپيچي از قانون هشدار داده
بودند.
اكنون پرسش اينجاست اگر محصولي از سبد حمايتي دولت خارج شود و در هيات پذيرش نيز مورد تاييد قرار نگيرد چه اتفاقي مي افتد و چگونه بايد ساير معاملات خود را انجام دهد؟
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 868]